A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. április 4., szerda

Kürtöskalács.


Annyira szeretem,hogy különböző vásárokon képes voltam óra hosszát is sorban állni egy kis kürtöskalácsért. Mióta Limaránál láttam a receptet,és az ötletet, igaz ő is valakitől hozta,de hálám érte innen is.Azóta már többször készitettem családom örömére.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 mk só, 3 ek cukor,1 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj.

Elkészitése: A vaj kivételével az összes hozzávalót egy kelesztőtálba  tettem és elkezdtem dagasztani,10 perc után hozzáadtam az olvasztott vajat,  jól beledolgoztam .Majd letakartam és 30 percet hagytam pihenni a tésztát. Közben előkészitettem a papirtörlő gurigákat 6 db-ra lesz szügségünk,betekertem alufóliával,5 dkg vajat megolvasztottam és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket. A meg kelt tésztát,lisztezett deszkára boritottam,majd  4-5 mm vastagságú téglalapot  nyújtottam belőle.2 cm széles csikokra vágtam.Feltekertem a hengerekre,egy kis rést hagyva közöttük majd egy párszor a deszkán végig guritottam igy eltünnek a rések.Egy tálcára kristálycukrot szórtam,olvasztott vajjal lekentem a tésztát és a cukorban megforgattam.Majd egy sütőpapirral bélelt tepsire raktam,egyszerre csak hármat,hogy tudjuk forgatni őket.A sütőt a grill fokozatra felmelegitettem, 8-10 percig sütöttem közben többször forgattam,hogy minden oldalán szép karamellréteg képződjön.De folyamatosan figyelni kell nehogy megégjen a cukor.Mikor kész van egy tálcán talpra állitottam,kis idő után könnyen kilehet venni a gurigákat.Izlés szerint, ilyenkor még olvadt a karamell réteg , meglehet forgatni,fahéjas,diós,cukorban.Nagyon finom könnyü tésztája van,ropogós karamell réteggel .

Nincsenek megjegyzések: