A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. augusztus 25., szombat

Házi ketchup

 Vagy nevezhetjük fűszeres paradicsom mártásnak is. Jemi receptjét vettem alapul,amit kiegészítettem saját íz világom szerint.A termés a saját palántámból,ami a szomszéd kertjében fejlődött csoda széppé ,(a szomszéd kertje mindig zöldebb:)ott nagy a terület,nálunk csak két bokorral lett ültetve hely hiány végett:)A magot pedig egy kedves csoport társtól kaptam tél végén.Ha még nem készítettetek ilyet,itt az ideje, zongorázni lehet a különbséget a bolti és e között. Nem beszélve,hogy semmiféle  adalék anyagokat nem tartalmaz.Egy hete készült az első adag,de már egy üveggel el is fogyott. Van,hogy csak a kifőtt tésztát nyakon öntöm vele,reszelt sajt,és már tálalva is van vacsora.Nálunk nagyon bejön!:)) Én így készítem,íme a recept


Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 3 db alma,  3 db sárgarépa, 7 db vöröshagyma, 2,5 dl vörösbor ecet, 20 dkg nád cukor,(vagy nyírfa cukor),  7 ek só, 1 kk szemes bors, 1 ek köménymag,(őrölt) 3 szem szegfű bors, 3 db babér levél, 4 kk mustármag, 4 gerezd fokhagyma,  2 dkg friss gyömbér, 2 db csili paprika,(mi szeretjük a csípőset) 1 csokor friss bazsalikom.




Elkészítése: A paradicsomról a héját leszedjük,(nekem könnyen le jött,nem kellett forró vízbe mártanom.)kézzel,vagy bot mixerrel egy kicsit össze aprítjuk.Hagymát,és az almát kockára vágjuk,sárgarépát,gyömbért lereszeljük, csili paprikát karikázzuk.És már indulhat is a főzés. Először is a hagymát egy kicsit megfonnyasztjuk,majd mehet rá a paradicsom,és szép sorjában a többi hozzávalók  az eceten kívül,mert azt csak a vége felé adjuk hozzá. És kitartóan főzzük,úgy 3-óra hosszát,közben meg-meg kavarásszuk.Majd szitán át paszirozzuk,visszatesszük még a tűzhelyre,vörös bor ecetet most adjuk hozzá és egy rövid ideig főzzük így is,ha már kellően sűrűnek találjuk,steril üvegekbe töltjük, 1-2 percre fejtetőre állítjuk a teli üvegeket,és már mehet is a  takarok közé, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Jövőhéten készül a következő adaggal :)

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Biztos, hogy szuperebb, mint a bolti és klassz a fűszerezése is:) Régen anyukámmal mi is sokat készítettünk:)

krinsz írta...

Nagyon klassz.:) Anya hasonlót szokott készíteni csak ezek közül pár fűszert nem tesz bele.

Hankka írta...

Most vadászok ketchup receptekre, nagyon tetszik a tied is, ki is próbálom! :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon tetszik, valamelyik nap én is készítek majd!

Böbe írta...

hankka! Nagyon finom egy próbát meg ér!:)


Lilla! jól teszed,nálam ma is befőzés van,paradicsomból:)Ez is szuper recept nagyon.Jövőhéten posztólom:)