A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 4., kedd

Julia Child francia kenyér

 Egy nagyon finom kenyérkét hoztam.Máginál megláttam,és megszerettem.Ne ijedjetek meg,nincsen különösen sok dolog vele.Csak a várakozási idő, ami sok.De kárpótolni fog  a végeredmény:)  Oh, Julia! | Wild Yeast
 Hozzávalók:1 csomag száraz élesztő, 80 ml langyos víz, 3 és 1/2 csésze kenyér liszt, ( 2 és 1/2 dl), 2 és negyed tk tengeri só, 310 ml víz,(langyos)
 Elkészítése: Az élesztőt krémesre keverjük 80 ml vízzel,a lisztet + só  + élesztős víz + a többi víz, összekeverjük a dagasztó tálban. Pár perc pihi,majd elkezdjük dagasztani a tésztát,kb 10 percig.Mjd 5 perc pihi ,ismét folytatjuk a dagasztást.Majd a letakarjuk,és békén hagyjuk, hogy 3 és félszeresére nőjön ,kb 4-órát vesz igénybe.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,többször áthajtogatjuk,és vissza tesszük a tálba.Letakarjuk és újra 3 és félszeresére kelesztjük.Majd ismét deszkára borítjuk,kétfelé vesszük a tésztánkat,egyenként ketté hajtjuk,pár perc pihi. Végül 2 db hosszúkás kenyeret formázunk belőle.Lisztezett konyharuhára tesszük ,aminek a közepét egy kicsit felhúzzuk,mint egy választó vonalat csinálunk,hogy ne ragadjanak össze .Majd 2 óra pihi, így is letakarva.Majd sűtő papirral bélelt tepsire tesszük óvatosan, vízzel alaposan lespricceljük ,és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük,kb 20 percet.Az elején még 3 x megismételjük a spriccelést,úgy 5 percenként.
 Majd rácsra tesszük,és hagyjuk vagy 3 óra hosszat,hogy teljesen kihűljön.Már aki megtudja állni.Nálunk ez nem sikerült,alig hogy letudtam fotózni még úgy forrón,és már téptük is le a sarkát.És közben nevettünk saját magunkon apával,hogy atya ég (mint a maugli(pont  olyanok vagyunk most:)

6 megjegyzés:

Mági írta...

Böbe drága vagy, örülök, hogy megcsináltad:))

trollanyu írta...

Nagyon szép lett:)Na igen, a 3 órán elmosolyodtam, az nálunk is lehetetlen, haitthon van valaki:)
Nem kapcsolnád ki a szóellenőrzést? Most is már harmadszor próbálom beírni, köszi:)

Juditka írta...

Biztos finom is,a friss kenyérnek nincs párja.Olyan jól lenne most beleharapni:)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki!

gionetta írta...

Jóóóóóóó! De jó, hogy feltetted és előtte megcsináltad. Kicsit macerás. De ettől nem ijedünk meg! Nagyon csábító lett! :-))

Böbe írta...

Köszi szépen lányok:)

Mági! nem lehetett ellen állni neki:)


Trollanyu!kikapcsoltam:)

Gionetta! Drága vagy:)Csak ajánlani tudom!