A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. december 22., szombat

Panettone Olasz kalács

Mostanában ritkábban készültek új bejegyzések a blogon, de ez nem jelenti azt ,hogy nem készültek finomságok a konyhámban! Csupán egy kis idő zavarral küszködök,gondolom ezzel nem vagyok egyedül így az ünnepek közeledtével:)) Most ennek a finom olasz kalácsnak a receptjét hoztam,nálunk mindenki rajong érte.

Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 60 dkg liszt, 1 mk só, 2 ek vanília kivonat, 10 dk cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 egész tojás, 4 db tojás sárgája, 20 dkg puha vaj, 10 dkg arany-és fekete mazsola vegyesen, 1 db kezeletlen  citromnak a reszelt  héja, 5 dkg cukrozott citrushéj, olvasztott a vaj a tetejére.

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a többi hozzávalóval,(kivétel a vaj, és az aszalt gyümölcsök) bedagasztjuk,dagasztás közben apránként adagoljuk a vajat hozzá.Mikor már szép fényes a tésztánk ,és leválik a tál faláról, letakarjuk és duplájára hagyjuk kelni. Majd deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kicsit szét lapítjuk a kezünkkel, és rászórjuk az aszalt gyümölcsöket.Lazán belegyúrjuk a tésztába, majd gömb alakra formázzuk. És beletesszük , Egy 18 cm torta formába helyezünk két 57x18 cm-re kivágott, téglalap alakú sütő papírt,amit tűző géppel össze tüzünk,( ez azért lényeges ,mert ily modón megnöveljük a forma magasságát,had tudjon a tésztánk szépen kelés közben  magasodni) .Ismét hagyjuk kelni kb 3 - óra hosszat. Tetejét x alakban bevágjuk, pár kis kocka vajat szórunk rá, előmelegített sütőben, kb 50 percig sütjük 180 fokon. Érdemes  sütő papírral a tetejét letakarni,és végig úgy sütni. Végül olvasztott vajjal lekenjük a tetejét és porcukorral megszórjuk.

                                                         Jó étvágyat kívánok hozzá.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon guszta, finom lehet. Kellemes ünnepeket kívánok :)