A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. március 10., szombat

Briós

 A frissen főzött narancs lekvár mellé gyorsan reggelire ezt a rém egyszerü brióst készitettem. Van, hogy mind briósnak készül, de van, hogy a  felét kalácsnak készitem.

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 mk só.


Kenéshez: 1 db tojás, kristálycukor.



Elkészitése: A dagasztógépbe öntöm az átszitált lisztet,belemorzsolom az élesztőt , cukrot, a langyos tejet, hagyom még felfut, utána hozzáadom a  vajat, a tojás sárgáját, sót. Jól kidolgozom a tésztát 30percig kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, én most kétfelé vettem  a tésztát, az egyik felét 16 felé osztottam és kis rudakat sodortam belőle. Majd a rudakból kettesével, 8 db brióst formáztam. A másik felét kétfelé vágtam és egy nagy darab brióst formáztam belőle. Sütőpapirral bélelt tepsire tettem letakarva, még 30 percet hagytam igy is kelni. Mikor megkelt, a tésztát lekentem egy kis vizzel elkevert tojással és cukrott szórtam a tetejére. Előmelegitett sütőben 190 °C-on sütöttem 25-30 percig.

Csokis s mores

Csokis s'mores


Ez maga a tömör élvezet.Minden édesség, és csoki imádónak  ajánlom.Ezt nem lehet megunni.:)Gyerekek kedvence.Nagyon gyorsan elkészül sütni nem tudok,vagy szeretők  is bátran álljanak neki.Mikor megláttam a receptet TücsökBogár-nál  azonnal eldöntöttem,hogy ezt meg kell csinálnom.És mondhatom nagyon jól tettem,ez is kedvenc lett.


Hozzávalók:20 dkg Marshmallows,mályva cukor.10 dkg vaj,1 evő kanál viz,20 dkg étcsoki 10 dkg háztartási keksz.1 marék mogyoró.
Elkészítése:Vizgőz felett egy nagyobb edényben olvasszuk meg  a mályva cukrot 1 kanál vízzel,majd adjuk hozzá a vajat,étcsokit,kekszet,és a mogyorót.Egy 18x25cm tepsit folpack  fóliával kibélelünk,beleöntjük a masszát és egy órára mehet a hütőbe.Aki szeretné még a tetejére is lehet csokoládé mázat tenni,de én már soknak találtam volna,így kihagytam.

Pancake amerikai palacsinta




Szeretem a palacsintának , ezt az instant változatát, mindig kéznél van ha megkívánja a család .Egy üvegbe, vagy egy jól záródó műanyag dobozba tárolhatjuk,a kamra polcon.

Hozzávalók.: 60 dkg liszt,40 g sütőpor,2 tk szódabikarbóna,1 tk só,5 dkg cukor.
Egy jól záródó üvegbe tesszük ,alaposan  össze rázzuk  és mehet is a kamra polcra vagy  a szekrénybe.

Elkészítése:Mikor sütni szeretnénk ,akkor a keverékből kiveszünk 1 bögrével (2,5 dl),amihez 1 db tojást,1 bögre tejet, 1 evőkanál olvasztott vajat teszünk,jó alaposan kikeverjük.Ebből az adagból 5 db palacsintánk lesz.

2012. március 5., hétfő




Narancs lekvár.

Elfogyott a sárgabarack lekvárom,sosem tudok eleget gyártani belőle.Palacsintára,császármorzsára stb
 nagyon kelendő.Hát igy jött az ötlet kikéne próbálni naracsból,és mondhatom siker lett.Azért megjegyzem,a
sárgabarack lekvár az utánozhatatlan.

Hozzávalok: 4 db kezeletlen narancs,50 dkg cukor, 1 csomag dzsemfix.2 dl viz.

Elkészités: A narancsokat meghámoztam nagyon vékonyan,hogy a fehér része ne maradjon rajta.A narancs
gerezdekről a hártyát is leszedtem.Egy lábasban megfőztem a narancsot ,cukrot hozzáadtam ,végül a dzsemfixet pár percet hagytam még rotyogni.Steril üvegbe töltöttem.



Libatepertő krém:

Libazsirt sütöttem,de mivel a tepertőt elég rágósnak találtam ,ezért ledaráltam


igy készült belőle tepertőkrém.
Nagyon finom,én igy készitem.

Hozzávalok.

60 dkg bőrös hájból kisült tepertő,1 db főtt tojás,1db kisebb fej lila


 hagyma,só,bors,1 kk mustár,1 ek libazsir.