A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. április 4., szerda

Kürtöskalács.


Annyira szeretem,hogy különböző vásárokon képes voltam óra hosszát is sorban állni egy kis kürtöskalácsért. Mióta Limaránál láttam a receptet,és az ötletet, igaz ő is valakitől hozta,de hálám érte innen is.Azóta már többször készitettem családom örömére.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 mk só, 3 ek cukor,1 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj.

Elkészitése: A vaj kivételével az összes hozzávalót egy kelesztőtálba  tettem és elkezdtem dagasztani,10 perc után hozzáadtam az olvasztott vajat,  jól beledolgoztam .Majd letakartam és 30 percet hagytam pihenni a tésztát. Közben előkészitettem a papirtörlő gurigákat 6 db-ra lesz szügségünk,betekertem alufóliával,5 dkg vajat megolvasztottam és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket. A meg kelt tésztát,lisztezett deszkára boritottam,majd  4-5 mm vastagságú téglalapot  nyújtottam belőle.2 cm széles csikokra vágtam.Feltekertem a hengerekre,egy kis rést hagyva közöttük majd egy párszor a deszkán végig guritottam igy eltünnek a rések.Egy tálcára kristálycukrot szórtam,olvasztott vajjal lekentem a tésztát és a cukorban megforgattam.Majd egy sütőpapirral bélelt tepsire raktam,egyszerre csak hármat,hogy tudjuk forgatni őket.A sütőt a grill fokozatra felmelegitettem, 8-10 percig sütöttem közben többször forgattam,hogy minden oldalán szép karamellréteg képződjön.De folyamatosan figyelni kell nehogy megégjen a cukor.Mikor kész van egy tálcán talpra állitottam,kis idő után könnyen kilehet venni a gurigákat.Izlés szerint, ilyenkor még olvadt a karamell réteg , meglehet forgatni,fahéjas,diós,cukorban.Nagyon finom könnyü tésztája van,ropogós karamell réteggel .

2012. április 2., hétfő

Mézes mustáros grillezett tarja,Cheddar sajtszósszal.






Úgy készültem,hogy a kinti grillen fogom elkésziteni vasárnapi ebédünket,de az idő nem kedvezett nekünk.Na se baj gondoltam,igy maradtam a konyhai sütőben való grillezésnél.Igy is szuper lett a végeredmény.


Hozzávalók: 5 szelet tarja,1 fej lilahagyma,2 ek liba zsir,,1 tasak cheddar sajtszósz, 5 szelet házi füstölt húsos szalonna.

Pácoláshoz: 2 ek mustár, 2 ek olivaolaj,1 mk koriánder törve,1 mk kömény,1 mk citrom bors,1 mk cayenne bors,1 kk fokhagyma granulátum,1 kk só.

Elkészitése: A pác hozzávalóit összekevertem,majd egy ecset segitségével a hús mindkét oldálat jól bekentem , libazsirral kikent tepsibe tettem.A sütőt   grill fokozatra kapcsoltam,és a hús mindkét oldalát megpiritottam, kb 15 percig oldalanként.Igy hirtelen szép piros kérget kap a húsunk,de belül remek szaftos marad. Közben a hagymát felszeleteltem,a sajt  szószt kikevertem. Mikor szép piros, kérges lett a hús ,kivettem és minden szeletre raktam hagymát,szalonnát,majd a sajtszószt ráöntöttem,mehetett  vissza a sütőbe még egy 10-15 perce.Medvehagymás pestos rizst készitettem köretnek.

2012. április 1., vasárnap

Tejfőlős burgonya leves,száritott vargányával.

Önmagában a burgonya levesért nem rajongtunk,de mióta megbolonditom  vargánya gombával az izét,többször van teritéken nálunk.Fantasztikusan finom.

Hozzávalók: 4 db burgonya,1 tk só,1 mk  bors, vegeta,izlés szerint,2 db babérlevél,1 ek száritott vargánya gomba, 2 dl tejföl, 2 ek liszt.2 tk pirospaprika.

Elkészitése: A felkockázott burgonyát 1 l vizzel felöntjük,babérlevelet,sót, borsot,vegetát hozzáadjuk.A száritott gombát közben egy kis tál vizben beáztatjuk.Mikor meg főtt a burgonyánk,a tejfölben elkevert liszttel ,,pirospaprikával  behabarjuk ,és a beáztatott gombát is a lével együtt  a leveshez hozzá  öntjük,és összeforraljuk.