A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. április 21., szombat

Orjaleves

Orjaleves.

Legtöbb család  hét végi levese,elképzelhetetlen lenne egy vasárnapi ebéd nélküle.Igazi orja levest házi disznó vágásnál lehet  készíteni, sertés bontásakor a gerincet kb 10-12 cm-es borda csonttal együtt nem hasítják ketté. Anno volt anyósoméknál is így dukált,  majd házi csiga tésztával tálalva hát az valami mennyei  volt. No de most ezek hiányában ,maradok az én hentesemtől vett karaj csontnál.Azért így is ízlik   apának,mert így is finom ..

Hozzávalók: 2 kg orja darabokra vágva, 3  közepes méretű sárgarépa, 2 nagyobb fehérrépa, 1 fej vöröshagyma héjastól jól megmosva,3 gerezd fokhagyma, 15 dkg zeller gumó, 10 szem egész fekete bors, 1 köteg petrezselyem,1 nagyobb szál lestyán,nagyon szeretem,olyan ízre mint a vegeta.só,1 csili paprika,kevés reszelt szerecsen dió,

Elkészítése: egy nagy fazékba tesszük a jól kiáztatott,és mosott  csontot,majd felöntöm annyi vízzel hogy jól ellepje.Lassú tűznél  , majd takarék lángon  gyöngyözve  hagyjuk főni,habozzuk le vagy kétszer ,háromszor.Majd minden hozzávalót beleteszünk,és nagyon lassan még a csontról a hús le nem válik addig főzzük.kb 3 óra.Leszűrjük,és kifőtt csiga tésztával tálaljuk.Mi külön szoktuk a húst mustárral enni,mi így szeretjük,de hát ez ízlés dolga.

2012. április 20., péntek

kukorica lisztes,palacsinta tésztában sült virsli

Kukoricalisztes palacsintatésztában sült virslik.



Szintén egy nagyon gyorsan készen vagyunk vele,és már ebéd vagy vacsi tálalva az asztalon. Én most jégsaláta mellé készitettem, ami nálunk gyakori vendég,sokkal jobban szeretjük mint a hagyományos fejes salátát.

Hozzávalók: 3 pár virsli,3 ek kukorica liszt, 1 mk vegeta, 1 késhegynyi bors, egy csipet só,  3 ek liszt,1 tojás, annyi tej,hogy palacsinta sürüségü legyen a tésztánk.

Elkészitése: A virsliket beleforgatjuk a palacsinta tésztába, bő olajban kisütjük.És már tálalhatjuk is...Nálunk nagyon bejön.:)

Chili con carne

Chili con carne.

Szintén a gyorsan valami finomat az asztalra, között szerepel nálam ez a recept.
Legtöbb család férfi tagja odavan ezért az ételért.Nos ez nálunk  is így van.Fiam egyenesen rajongott érte.Férjem repetázik állandóan. De még jó magam is nagyon kedvelem,igaz csak mértékkel:)szoktam lakmározni belőle. egyszerre:-))

Hozzávalók: 30 dkg vörös bab,2 fej finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 3 ek olaj,30 dkg darált marhahús,1 kés hegynyi fekete bors, 1 kés hegynyi cayenne bors,1 kés hegynyi csili por,1 csapott ek édes paprika,  1 kés hegynyi fahéj, 1 dl paradicsom süritmény,só.1 kk cukor.

Elkészítése: Hagymát, fokhagymát olajon üvegesre pároljuk,majd belekeverjük a darált húst és megpirítjuk.Ez után hozzáadjuk a babot, fűszereket és annyi vizet hogy ellepje .Fedő nélkül gyenge tűzőn gyakran keverve 30 percig főzzük.Az elpárolgott vizet pótoljuk,majd hozzáadjuk a paradicsom süritményt és 10 percig főzzük még.

2012. április 18., szerda

Vasi pecsenye

Vasi pecsenye.

Szeretem, ha nincs sok időm a főzésre,gyorsan tudok  ételt  varázsolni az asztalra.És ráadásul nagyon ízletes is.Ha akarjuk már előző este bepácolhatjuk a húst.De ha hirtelen ötlet vezérel akkor csak 20 percet hagyom fokhagymás tejben pácolódni,igy is remek lesz a végeredmény:)

Hozzávalók: Tetszés szerinti karaj szeletelve,de jó tarjából is.Én most 4 szeletből készítettem.2 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés vegeta,  liszt,pirospaprika .1/2 dl olaj.

Elkészitése: Hús szeleteket kicsit kiveregetjük,fűszerezzük,sóval borssal,egy nagyon kevés vegetát is szórtam rá.Majd a fokhagymás tejbe tettem a hús szeleteket, most csak kb 20percig hagytam .Pirospaprikával kevert lisztben megforgattam mind a két oldalát a húsinak,majd egy serpenyőben olajat ,felhevítettem,hirtelen átsütöttem a hús szeleteket,majd fedő alatt  kb 15 percet hagytam párolódni.Libazsiron sütött ,rozmaringos hasáb burgonyával tálaltam.

Ricottás krémdesszert

Ricottás krémdesszert,Győri édes zabfalatok ágyon.


Hirtelen jött ránk az édesség utáni vágy.Valamit kreálni kéne,de mit?ami ripsz,ropsz meg is van:)Hütőbe kukk,ott árválkodott egy kis maradék ricotta,  ,nos akkor  ebből kell összedobni gyorsan valami finomat.Hát ezt sikerült alkotnom.

Hozzávalók:25 dkg ricotta, 1 csomag vaniliás cukor, 3 ek cukor, 3 ek tejföl, 20 dkg Győri édes zabfalatok keksz,5 dkg aszalt vörös áfonya, 7 dkg vaj, kb 3 dkg étcsoki.,2 ek zselatin fix.csipet só,

Elkészitése: Kekszet mozsárban összetörtem,és a puha vajjal összegyúrtam.Kis kerek formára lapitgattam ,formáztam  egy tányéron,és a hütőbe tettem.A túrót cukorral,tejföllel ,és a zselatin fixel jól kikevertem.Végül az áfonyát is beleforgattam,egy pár szem kivételével.A kekszalapra halmoztam a ricotta krémet,eligazgattam, majd olvasztott étcsokit csöpögtettem egy kanál segitségével a tetejére.A félre tett párszem áfonyával diszitettem.És már ideje nem volt,hogy a hütőbe kerüljön.

2012. április 16., hétfő

Essencia főzőiskola

Essencia  főzőiskolába   nyertem egy őt alkalmas Mexikói alapkurzust.

Az avokádó belépője. 

Készitettünk. Guacamole, nachos, tequila mousse,choriqueso.

Szuper környezet,remek társaság volt jelen,főzés után együtt fogyasztottuk el amiket főztünk,egy remek sauska shiller rose,kiséretében.Rajtam,illetve majd mindenkin kifogott az étel,a tequilahabot  és bort maradéktalanul elfogyasztottuk,a többi étel csomagolva és haza vittük, mindenki a párjának.Hát elvégre ennyi nekik is jár a jóból:) Következő kurzus témája,a fajitas körül fog forogni.Jövök a beszámolóval és képekkel arról is..Már alig várom:)
Fehér kenyér.


Bemutató estét tartottunk,na ,hogy a kenyérdagasztás is szemléltetve legyen, a gép 3 perc alatt bedagasztotta,majd kelesztő tálba raktam.Mindez este 7-kor történt.Lezajlott a bemutató,mire észbe kaptam,hogy nekem a kelesztő tálban van a tésztám,már fél 11-volt .Atya ég gondoltam,na ebből mi fog kisülni.Lesz ami lesz alapon,beraktam az előmelegitett sütőbe,180 fokon sütöttem kb 30percet,majd egy  rácsra tettem,kétszer lespricceltem hideg vizzel.És a kiváncsiságom nem hagyott nyugodni  ,még úgy forrón vágtam is egy szeletet belőle.És saját magamnak is meglepetést okoztam,mert egy ropogós héjú, szuper  laza belü kenyeret sikerült kreálnom még igy is..Amilyen egyszerü,olyan nagyszerü,izre mint állagra is.


Hozzávalók. 50 dkg kenyér liszt,7 g por élesztő,2 tk só,3 dl viz.

Kelesztés után,formázzuk,majd enyhén grizzel megszórt tepsibe tesszük..És mehet az előmelegitett  sütőbe kb 30 percre.

Tartlett,tojással,tejszines spenot mellé

Tartlett, tojással,tejszínes spenót mellé.

 Húsvét után készítettem,mikor már elegünk volt a nehéz ételek ,sonka stb,sokaságából..Maga a spenótról nem akarok külön szót ejteni,egy nagyon egyszerűen készíthető étel.Amire kiszeretnék térni,a tartlett ,kis tortácskák,tésztája,hasonló mint a QUICHE. Franciák pizzája:)

 Készülhet édes változatban is,későbbiekben lesz erről is recept.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 dl tejszín, 1 tk só.


Elkészítése:  vajat a lisztel elmorzsoljuk,majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Majd lisztezett deszkára tesszük és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.Majd egy pohár segítségével kör alakúra szaggatunk.Én készítettem kisebb nagyobb darabokat , hol a muffin sütő belsejébe raktam a tésztát,hol megfordítottam és az aljára simítottam el kézzel ,  így is aranyos kis kosár formákat kapunk.Nem kell vajazni a forma belsejét.,sem külsejét,elég vajas a tésztánk.Majd előmelegített sütőben 190 fokon kb 10percig sütöttem .Medvehagymás tojás rántottát halmoztam a kosarakba és a spenót mellé tálaltam.
Ricottás fánkocskák.


Anno, a túrófánk sütése  volt az első kisérletem  a fánk sütések terén.. .Nem kellett aggódnom,hogy nem lesz szép szalagos,és az ize még  isteni is..  Ráadásul sokkal gyorsabban készül el vele az ember.Na azért ma már készitek,szalagosat is,ha nem is járok mindig sikerrel vele, a szalagok terén.De ez a ricottás változat töretlenül a kedvenc

Hozzávalók:40 dkg liszt, 3 ek étkezési keményitő, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 30 dkg ricotta, 2 db tojás, 1 dl tejföl, 1 vaniliás cukor, 1 ek rum,

Elkészitése: Egy tálban a lisztet,cukrot, keményitőt  összekevertem,majd a többi hozzávalót is beletettem,,kézzel jól  összegyúrtam.Majd két  kanál segitségével formáztam,és bő forró olajban kisütöttem.Tálalásnál porcukorral meghintettem,és cukrozott tejföllel kináltam.