A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. május 4., péntek


                                                          Apa is táncra kérte

                                      A két testvér táncra perdült. Anyu és Keresztanyám.
                                                  Nótára pendült Keresztanyám:)
Nagyon jól sikerült a meglepi parti keresztanyámnak. Nagy volt az öröm,könnyeket csalogató meghatódottság Vendég sereg,unokák,család tagok,  barátok, 27-en,  a teraszon bújt meg ,be léptekor egyszerre zendítettünk rá a boldog születésnapot,és éljen sokáig, nótára Nyári Károly kíséretében! Hát 70-év, szép kerek szám.És reméljük,hogy még nagyon sok évet fog  közöttünk eltölteni! A menü  fergetegesen fini volt. Görög saláta,grillen sült tarja,csirke hús szeletek,.és egy  hatalmas parfé torta .Ropogtatni való pedig saját készítésem, medvehagymás pogácsa,és sajtos rudak,ennek a receptjét megtaláljátok itt a blogon.Isteni lett! És egy pár pillanat kép a partiról.

2012. április 30., hétfő

mákos,kakaós háromszögek

Mákos,kakaós,háromszögek.
Megfogadtam,hogy nem fogok sokat sürgölődni a hétvégén a konyhában.  No de milyen hétvége, ha nincsen nasi az asztalon.Mondjuk nekünk hét közben is hiányzik:)szeretünk rá,rá nyúlni tv-nézés közben.A mák adva volt,hogy valamit kezdjek vele,és mert irtózatosan szeretem is.Így erre a kelt tésztára esett a választásom,fele mákos,másik fele kakaósnak készült.De természetesen,igény szerint variálható a tölteléke.És ezzel még mindig nem ért végett a sütési időszakomnak,holnap korán reggel sajtos rudakat,és pogikat kell gyártanom.Hivatalosak vagyunk,egy szülinapi kerti partira,kereszt anyám 70-éves lesz.Meglepi az egész készülődés,a húsik már pá colodnak,és kell egy kis ropogtatni való is az asztalra a vendég seregnek:)Receptet és képet majd hozom erről is.

Hozzávalók.50 dkg liszt, 1 tk só,2 ek cukor, 1 tojás, 1/2dl olaj, 3 dl tej, 3 dkg élesztő.

Lekenéshez.1 db tojás.

Elkészítése: Az élesztőt egy kevés langyos tejben megfuttatjuk,majd az összes hozzávalót,a dagasztó gépbe tesszük,hólyagosra dagasztjuk.Letakarjuk,meleg helyen duplájára hagyjuk kelni. Lisztezett felületre borítjuk,kétfelé vesszük a tésztát,lazán átgyúrjuk,majd kinyújtjuk,egy kis olajjal megkenni a tésztát és a tölteléket rászórni.Feltekerjük mint a bejglit szoktuk,és rombusz alakokat,vagy három szögeket vagdosunk belőle.Sütő papírral bélelt tepsire tesszük,hagyjuk itt is kelni 30 percet.Majd felvert  tojással lekenjük a tetejét,és előmelegített sütőbe tesszük ,180 ° fokon kb.30perc alatt megsütjük.

kalász kenyér

Kalász kenyér.

Ez a ropogós, rusztikus kenyérke egy nagyon jó választásom volt,már többször készítettem mióta Illéskrisz-nél láttam.Izre,mint állagra is fantasztikus.Most a fűszeres egyben sült fasírt mellé gyártottam,vacsira egy remek hidegtálat rittyentettem a maradékból,e fantasztikus  kenyérke kíséretében.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő,3 dl viz, 2 kk só,1 kk cukor.

Elkészitése: Élesztőt kevés langyos cukros vízzel elkevertem,felfuttattam. Az átszitált lisztet az összes hozzávalókkal együtt,szép hólyagosra dagasztottam. Hagytam duplájára kelni. Majd lisztezett felületre bóritottam, lazán átgyúrtam,három felé  vettem a tésztát,henger alakúra formáztam.Majd egy sütő papirral bélelt tepsire helyeztem,ollóval 45 ° fokban bevagdostam,és jobbra,balra,kihajtogattam.Előmelegített sütőben 180°C sütöttem 30percig. A sütő aljára egy kis edényben vizet raktam.Majd rácsra tettem,2 szer megspricceltem hideg vízzel ,hogy jó ropogós héja legyen:)

Hasselback burgonya

HASSELBACK BURGONYA.


 Svéd specialitású sült,burgonya.Nálunk most az egyben sült fasirt mellé ,köretként lett szervirozva. Ripsz- ropsz elkészül,és nagyon finom.De akár csak önmagában  ,egy jó mártogatóssal is bejön nálunk.

Hozzávalók: Agria burgonya,én nagyon szeretem ezt a fajtát sütni.só ,citrom bors,oliva olaj.

A burgonyákat alaposan megsikáltam,2-3 mm -ként bevagdostam,ügyeljünk,hogy ne vágjuk át teljesen a burgonyánkat,erre jó célt szolgál ha egy kanálra helyezzük,és koccig vágjuk csak. Befüszereztem,,olajjal megkentem, Nálam most egy kalap alatt sült a fasirt mellett a rácson.

füszeres egyben sült fasirt

Füszeres egyben sült fasirt.

Itt a hosszú hétvége! Szikrázó nyári,napsütéssel.Talán az idei év első ilyen hétvégéje.Végre,már nagyon vártuk,minél több időt kint a szabadban  tölteni , D vitamint szivni magunkba.Tehát kedvem sincs a konyhában pepecselni olyan sok időt.Ezért esett a választásom erre az egyben sült fasirtra.Hiszen hidegen,melegen,fogyaszthatjuk egyaránt.Szuper egyszerü körettel,és egy még szuperebb,rusztikus kenyérkével.

Hozzávalók: 50dkg darált hús,1 kk só,1 mk vegeta, 1 kk oregánó, 1 kk bazsalikom, 1 kk fokhagyma granulátum, 1 kk pirospaprika, 1 kisebb vöröshagyma, 1 kis csomó koriánder, 1 kis csomó petrezselyem. 2 ek libazsir.1 db  zsemle ,1 dl tej.2 db tojás.

Elkészitése: A zsemlét langyos tejben áztattam, hagymát apróra vágtam,kevés libazsiron megdinszteltem,majd az összes hozzávalókkal a darált húshoz adtam,és összegyúrtam.Egy sütőformát libazsirral kikentem,enyhén prézlit szórtam az aljára.Végül a masszát beleraktam,tetejére libazsirt kanalaztam,szintén prézlivel megszórtam.Előmelegitett sütőben 190 fokon,sütöttem,25-30 percig.