A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. május 26., szombat

Szódás focaccia

Szódás focaccia


Olasz lepénykenyér, egy szintén nagyon remek  fogás ha hirtelen,  gyorsan valami finomat,  szeretnénk kreálni ebédre,vacsira,vagy csak úgy:)Nincs kelesztés,nincs dagasztás!Változatosan lehet e tésztát fel használni,ha a karom pizza, kenyér,stb.Ez a focaccia recept Rachel Allen Bake sütős könyvéből van.  A lavinát egy Ír szódás kenyér indította el.Bevallom töredelmesen arra még nem szántam rá magamat,de ami késik nem múlik:) Limaránál már ki is néztem  a számomra megfelelő receptet hozzá.

Hozzávalók:35 dkg fehér tönkölybúzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésü, 1 tk só, 1 tk szóda bikarbóna, 3,5-4 dl joghurt.2 ek olivaolaj. 10 db zöld,10 db fekete olajbogyó,3 -4 fej lila hagyma,(fehéret használtam) 10 dkg feta sajt.kevés rozmaring.

Elkészítése: A lisztet egy tálban a hozzávalókkal  tésztává gyúrjuk.Majd , a tésztát beleigazítjuk.egy kivajazott formába.Kézzel belenyomkodjuk a felszeletelt hagymát,olivabogyót, fetasajtot, kevés olivaolajjal lekenjük a tészta tetejét.Rozmaringot és durvaszemü sóval megszórjuk,és előmelegített sütőben 220 fokon kb 30 percig sütjük. És mi apával íziben neki is estünk,esélye nem volt a kihűlésre:)

2012. május 25., péntek

Epres joghurt krém

Epres joghurt krém.

Krinsz,az ezmegaz blog szerzőjének játéka tovább folytatódik.Ezen a héten egészséges desszertek kerültek terítékre.A játékban az alábbi kitételnek kell teljesülnie.Az elkészített menü ne tartalmazzon :-finomított cukrot-margarint,mesterséges aromát ,színezéket. Most az eper szezon idején, sokat van terítéken nálunk ez a fajta finomság.Így, Én ezzel a készültem  a játékra!


Hozzávalók: 1/2 kg eper, 4 dl natúr görög joghurt, 5-10dkg nyirfacukor, (ízlés szerint,meg a gyümölcsünk mennyire édes alapból)


Elkészítése: Az epret darabokra vágjuk,felét villával összetörjük,lecukrozzuk,és a joghurtal összekeverjük.Hűtőbe tesszük,pár órára,de még jobb ha másnap fogyasztjuk.Tejszinhabot,és eper darabokat teszünk tálalásnál a tetejére.

2012. május 23., szerda

Hannusunk,pillanat képek.

 Életem  első óvodai anyák napi ünnepélyről képek.  még nem vagyok 3-éves,de már oviba járhatok. Igaz anya az óvónéni.
 Sürü vendégek vagyunk  apával a kedvenc éttermükben,, (igazi  kis Gourmet ),az ételt is külön katica diszitékkel kapom .Hát elvégre törzsvendég vagyok  már ,vagy mi a szösz:)

2012. május 22., kedd

Cukkinis lecsó,bográcsban



Lecsó cukkinivel,bográcsban.

Ezt az ételt Évi játékára készítettem. Ízek és utazások blog írója,felsorolta kedvenc ételeit,abból kellett mazsolázni.Így esett választásom a lecsóra ,mivel nálunk is igen nagy kedvenc.Főleg így a bográcsban készült változata,és most van itt a bográcsolások ideje is:) Ilyenkor ha csak tehetem,ezt az ételt mindig kint készítem el ,mert teljesen más ízt kölcsönöz neki a szabad  tűzőn való főzés.Mindig sikert aratok vele,akár baráti,vagy családi körben.

Hozzávalók.1 kg paprika,1/2 kg paradicsom,2 db hegyes erős paprika, 1 nagyobb cukkini,2 nagy fej vöröshagyma,3 ek Zsír,só ,bors, 1 kk vegeta,1 kk cukor, pirospaprika,10 dkg füstölt húsos szalonna,20 dkg kolbász.2 dl viz, mivel bográcsban készül és hamar elfövi a levet amit a paprika enged.

Elkészítése: Paradicsomot ,paprikát alaposan megmossuk,majd felkarikázzuk,cukkinit  meghámozzuk,kockára vágjuk.,hagymákat szintén kockázzuk,szalonnát csíkokra vágjuk,kolbászt karikázzuk.Közben a tüzfelelős,már izzíthatja is a bogrács alatt a tüzet.Amibe beletesszük a zsírt ,szalonnát hagymát,és egy kevés vizet .Mikor a szalonnán látjuk,hogy szép piros,rakjuk is rá a karikára vágott paprikát,paradicsomot,fűszereket,ismét egy kis vizet öntünk alá,és fedővel letakarjuk Mikor össze esett a paprikánk,mehet rá a cukkini,kb 10percig főzzük ,végül a karikára vágott kolbászt is hozzáadjuk.Egy pici vizet önthetünk alá ha úgy látjuk ,hogy szükséges.

Habos meggyes kocka

Habos meggyes kocka.


Ezt a süti csodát  ,még a hét végi bográcsozásunkra készítettem. Anyuék jöttek ki hozzánk , köztudott ,hogy igen nagy élvezője a krémes ,habos sütiknek..Megbeszéltük mi fog rotyogni a bográcsban,na de mi legyen a desszert,kérdezte. Hát ne aggódj , lesz boldogság szérum  meglepi formában ,mivel nem árultam el ,hogy mit is fogok készíteni  valójában. Úgy is tudtam,hogy kell,(legalábbis nálunk ami felteszi az i-re a pontot.:) Hát erre a meggyes sütire esett a választásom.Igaz már az utolsó üveg marmeládét használtam fel hozzá,de lassan készíthetem  az idei termésből az utánpótlást.Nagyon sok fogy belőle nálunk.

 
Hozzávalók: 5 db tojás,5 kanál víz, 3 ek olaj, 4 ek kakaó,(cukrozatlan)20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1/2 sütőpor, 1/2 l tejszín, 5 dkg étcsoki pöttyök,1 zacskó instant zselatin fix.1 üveg meggy marmeládé.

Elkészítése: Tojás sárgáját cukorral fehéredésig kikeverjük,majd hozzáadjuk a vizet,olajat,végül a átszitált sütőporos,kakaós,liszt keveréket. A tojás fehérjét egy csipet sóval,kemény habbá verjük,majd óvatosan belekeverjük a tojás sárga krémhez. 30x20-as tepsit sütőpapirral kibélelünk,beleöntjük a masszát  és előmelegített sütőben,180 fokon 15 percig sütjük.Addig a tejszínt kemény habbá verjük,mikor már majd nem kész,hozzá adjuk a zselatin fixet is.A már kihűlt torta lapot félbevágjuk,tejszinhabbal megkenjük,arra jön marmeládé,majd a tortalap,amit most marmeládéval kenünk meg,tetejére  tejszinhab ,a tetejére csoki pöttyök.Pár órára hűtőbe tenni.

2012. május 21., hétfő

Görög saláta

Görög saláta.

Nyári esték,ideális laza,könnyü vacsorája lehet,ez a saláta.Szombati bográcsólásunk,amin csülkös pacal készült, és jól belakott a társaság vele.Igy vacsira már csak egy igazán könnyü salira vágytunk.Ami ez a görög saláta lett.

Hozzávalók: 1 db kigyó uborka, 3 db paradicsom, 1 fej lila hagyma, 10 dkg feta sajt, 10 szem fekete olivabogyó,és 10 szem zöld, 3 ek olivaolaj, kevés citromlé, só, bazsalikom,oregánó,

Elkészitése: Uborkát,paradicsomot,feta sajtot,  hagymát kockára vágjuk, olivabógyokat felezzük,zöldfüszereket össze apritjuk. Egy tálba tesszük, olivaolajat sót,citromlevet zöldfüszereket ,összekeverjük és a salátára öntjük.Majd óvatosan összeforgatjuk a salátával.Jól lehütjük,hogy össze érjenek az izek.