A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. augusztus 4., szombat

Penne all arrabbiata

 Blogkóstoló 4-re Az én édes konyhám -ból kellet   mazsoláznom.Könnyű dolgom volt,hiszen mindketten rajongunk az Olasz ételekért ,és az országért:)) Igy most erre a tészta ételre esett a választásom,aki még nem evett ilyet,ne hagyja ki mert nagyon  megbánja:))



Hozzávalók: 500 g penne tészta, 500 g hámozott ,kockára vágott paradicsom,(lehet konzerv is ,de a jobbikból), 3 gerezd fokhagyma, 2 friss csili paprika, (20dkg gomba,ez elhagyható,de én raktam bele)só, olíva olaj, petrezselyem,( én bazsalikomot használtam) tálalásnál szárított paradicsommal szórtam meg a tetejét.

Az eredeti ősi recept ,mindössze ennyi hozzávalót tartalmaz.!


Elkészítése: A tésztát megfőzzük, al dentére,(fog kemény-re), Olíva olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott csilit,fokhagymát.Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot,sózzuk,és 20 percig főzzük.Végül a kifőtt tésztát forgassuk bele a csilis mártásba.Reszelt sajttal,petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét tálalásnál.

2012. augusztus 3., péntek

Aranygaluska

Gulyásleves mellé készítettem ezt a kis finomságot,egy kicsit másképpen a megszokottól.Fele tészta mennyiséget,muffin formába tettem,a másikat meg simán rózsa alakúra próbáltam formázni.


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg nyírfa cukor, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 dl tej, csipet só.






Elkészítése: A langyos  tejhez hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.Ha megkelt hozzáadjuk az átszitált liszthez. Beletesszük a tojást ,csipet sót, majd a vajat. Levegősre dagasztjuk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval félholdakat szaggatunk,és a kivajazott muffin formába egy sort rakunk .Meghintjük cukros dióval,majd újabb réteg tésztát szaggatunk a tetejére.Tetejét olvasztott vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben,190 fokon ,10-15 percig sütjük.


Tejsodó: 4 tojás sárgáját elkeverünk 4 kanál nyírfa cukorral, 1 rúd vaníliának kikapart belsejét, majd lassan állandó keverés mellett hozzáadunk 5 dl forró tejet.Lassú tűzre tesszük és állandó keverés mellett besűrítjük.Mielőtt forrni kezd,levesszük,tovább kevergetve kihűtjük.

2012. július 31., kedd

Cukkinis tócsni,lapcsánka,kinek hogy.

Különböző rendezvényeken, látvány konyhán készitik az  igen népszerű  tócsnit ,horribilis összegért kínálják  .800 ft / tejföllel sajttal megrakva.Ennyit ugyan ki nem adok érte,ha bele halok se, pedig nagyon szeretem,szeretjük:))  És mondanom sem kell ,hogy ha nem is éhes az ember,de ilyen helyen akkor is enni kell,mert nagyon beindulnak az ízlelő bimbók:))Na de majd én gyártok otthon eleget,és valóban nagyon sokszor készítem és csak forintálisan számoljuk apával,hu már négyet,ötöt,hatot, megettünk.,ennyi és ennyibe került volna. Ilyenkor büszke vagyok magamra nagyon:)) És ráadásként   kapóra jött Naspolyakonyha: CUKKINIJÁTÉK - ,amire ezzel a receptemmel pályázok! Remélem sikere lesz!




Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3 db cukkini, 2 tojás sárgája, 3 gerezd fokhagyma,3-4 ek liszt, (dundik legyenek) só,bors, vegeta,ízlés szerint. olaj a sütéshez.
 




Elkészítése: Burgonyát meghámozzuk,a cukkinink ha gyenge akkor nem muszáj,ha nem akkor őt is. Nagy lyukú reszelőn, egy tálba lereszeljük,ha levet enged lecsorgatjuk róla. Fűszerezzük,és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverjük.Ha úgy látjátok még lehet egy kis lisztet hozzáadni,de ne legyen túl sűrű a masszánk.Kevés olajon egy közepes merőkanálnyi adagot teszek a serpenyőbe , ellapitgatom (ügyeljünk ,hogy serpenyőnk legyen jól átforrósodva.És szép pirosra sütjük mindkét oldalát.Papir szalvétára szedjük ki,én egy kicsit rá is nyomok a szalvétával a tócsnira,hogy a felesleges zsiradékot feligya.De alapból nem tocsog a zsirtól.

 Tálalásnál ,fokhagymás tejföllel szoktuk lekenni, vagy simán csak tökmagolajat öntök mellé és abba mártogatjuk,tunkolgatjuk:))
 

2012. július 29., vasárnap

Fekete szeder fagylalt

Hoztam egy roppant egyszerűen elkészülő  fagyi receptet. Feltéve ha van az adott gyümölcsünkből lefagyasztva. Ha nincsen akkor egy kicsit macerásabb,de megéri mert egy roppant izletes krémes fagyit kapunk cserébe:))





                 Hozzávalók: 15 dkg fekete szeder, 2 ek méz,( vagy nyírfa cukor) 6 dl joghurt.
Elkészítése: A fagyott gyümölcsöt bot mixerrel ,először egy kicsit darabosra pűrésitjük. Majd hozzáadjuk a mézet, és a joghurtot, majd ismét  bot mixerrel pár másodperc alatt össze dolgozzuk.És már fagyi kanállal adagolhatjuk is.Vagy kanállal jég krém tartóba adagoljuk,és egy kis időre a fagyasztóba tesszük.Jég krém kivételénél egy kicsit meleg vizbe mártjuk a formát,úgy sokkal könnyebben tudjuk kiemelni a formából a jég krémünket.