A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. augusztus 17., péntek

IL Pane a Fisarmonica (harmonika kenyér)

Ez a kenyér , illéskrisz játékára készült.Receptet martinellitőlLegyünk Egészségesek: hoztam. Nem először ,készítettem,mert mondhatom nagyon ,nagy kedvencünk lett.Akár csak reggelire,vacsorára,vagy ha kirándulni megyünk szendvicsnek is roppant finom.Vagy a gyerkőcnek az iskolába uzsonnát csomagolni is szuper,töltelek ízlés szerint variálható.Nálunk most aszalt paradicsommal készült.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 250 ml víz, 1 tojás, 2 ek olíva olaj, és egy kevés a kenéshez, 2 kk só, 1 kk cukor,

Töltelék: 10 db aszalt paradicsom, 10 levél friss bazsalikom.

Elkészítése: Az élesztőt 150 ml langyos vízben kevés cukorral,  felfuttatjuk, kb 10 perc, majd a többi hozzávalókkal ,összegyúrjuk,és bedagasztjuk a tésztát.Letakarva a duplájára hagyjuk kelni.Majd lisztezett deszkán,lazán átgyúrjuk és tégla lap alakúra nyújtjuk.Hosszában ketté vágjuk, széleit olajjal lekenjük,darabolt aszalt paradicsom,és összeaprított bazsalikom levelet szórunk rá. Majd összehajtjuk,olajjal lekenjük,és felszeleteljük.Szilikonos kalács sütő formába tesszük,az olajozás azért szükséges,hogy sülés után könnyen tudjuk a szeleteket szétválasztani.Negyed órát hagyjuk így is pihenni a tésztát.Végül előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

2012. augusztus 15., szerda

Szilvás gombóc


Már alig vártuk,hogy friss idei gyümölcsből végre ,valahára készüljön nálunk  a szilvás gombóc.Múlthéten készítettem,de csak most tudom posztolni.(Barátosném vendégeskedett nálunk egy pár napot.) És már újrázás is volt belőle,mert annyira ízlett,nem tudtunk vele  betelni .Így az első adag kevésnek bizonyult:)És a szomszédtól is kaptunk saját termésű szilvát,nem kell mondanom a különbséget,(zongorázni lehetne)




Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1db tojás, 2 ek búzadara, 2 ek olaj.3 ek olaj,zsemle morzsa.10 szem szilva,Porcukkor,kevés fahéj.


Elkészítése.Burgonyát sós vízben puhára főzzük,leszűrjük,krumpli nyomon áttörjük,és hagyjuk még teljesen ki nem hűlt.Majd összegyúrjuk liszt + tojás + búzadara + olaj,ha még lágynak éreznék a tésztát kevés lisztet adunk hozzá.Majd lisztezett deszkára borítjuk átgyúrjuk,közben lisztezzük ha úgy érezzük ,hogy ragad a tésztánk.Kinyújtjuk,és húsz egyenlő kockára vágjuk.Minden kocka közepére ,egy előzőleg alaposan megmosott fél szilvát teszünk,aminek a közepébe a mag helyére kevés fa héjas cukrot teszünk.Végül a négy sarkát összenyomjuk,és gombóccá formázzuk. Forrásban lévő vízbe kifőzzük ,mikor már a víz tetejére feljöttek a kis gombócaink,még egy percet hagyjuk,és már szűrő kanállal szedhetjük is ki. Pirított zsemle morzsában megforgatjuk,és fahéjas por cukorral megszórva tálaljuk.