A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 8., szombat

Galette

 Még van friss szilva a piacokon,ki kell használni amíg lehet. Most erre a csodára esett a választásom,nem lehet megunni. Tésztáját a hűtőben akár egy hétig tarthatjuk egy jól záródó dobozban,fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is el áll. Töltelékét tetszőlegesen választhatjuk,kinek mi:)Nálam most így készült.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj kis kockára darabolva, 1 tk só, egy csipet kristály cukor, 1 tojás, 1 ek tej.

Töltelék nálam, 40 dkg kimagozott szeletekre vágott szilva, 1 tk fahéjjal,és 1 mk őrölt gyömbérrel megszórva,összekeverve.

Elkészítése: A lisztet deszkára öntjük mélyedést csinálunk a közepébe.A vajat , sót ,cukrot és a tojást,simára összemorzsoljuk.Hozzáadjuk a tejet és gyengéden beledolgozzuk amíg a tészta össze nem áll.Cipóvá formázzuk,folpack fóliába tesszük,és 1/2 órára mehet a hűtőbe,vagy ameddig fel nem használjuk.Majd lisztezett deszkán,nagyon vékonyra kinyújtjuk,a tészta aljára hintettem 2 ek zab pelyhet.Sütő papírral bélelt tepsire tettem át.És elterítettem rajta a tölteléket,ügyelve,hogy a szélén hagyni egy kis peremet amit majd ráhajtunk ügyesen,és pár centinként össze csipjük finoman a tészta szélét körbe.És mehet is az előmelegített 180 fokos sütőbe,kb 20 percre.Hidegen,melegen,de akár még másnap is nagyon finom. Feltéve ha megéri a másnapot:))

2012. szeptember 7., péntek

Szakács sapka

Elkészült Hannának a kis kukta sitykája.Mivel tudjuk nem lehet elég korán kezdeni ,a konyha művészet rejtelmeit megismerni,elsajátítani.!Márpedig ő nagyon szeret segédkezni,reméljük ez így is marad.Nahát ehhez még egy kis kedv csinálóként született meg az a kis édes sapi:) Hozzá egy tündéri kis köténykével.Az igazsághoz hozzá tartozik,az ötlet bennem született meg,habár nincsen varrógépem.De aranyos szomszéd asszonyomnak (Erzsikének) viszont igen. Tehát én kiszabtam,,az ő segédletével megvarrtuk,eredetileg a nevet hímezni szerettem volna,de már arra nem volt idő (szülinapra készült) így a hobbi boltban vásároltam vasalható anyagot,amiből kivágtam a betűket.és rávasaltam.Nekem így is nagyon tetszik:)És már alig várom azt a pillanatot,hogy mellettem kuktáskodjon a konyhában  aranyom.Ha kedvet kaptatok hozzá,hogy akár gyerkőcötöknek,vagy párotoknak,vagy éppen saját magatokat meglepjétek vele itt a szabás mintát megtudjátok lesni,és hozzá az útmutatót.Szakácssapka készítése . 
                          Lányok hajrá,munkára fel:)) 

2012. szeptember 6., csütörtök

Julia Child rozsos francia kenyér

Annyira bejött  ez a kenyérke,hogy újabb adaggal került terítékre nálunk.Csak most teljes kiőrlésű rozs lisztel,készítettem hát mit ne mondjak,talán még finomabb mint a másik (apa szerint).Na jó én is egy kicsit e felé hajlok,hiszen tudjuk,hogy a fehér kenyér nem igazán egészséges!:) hizlal,stb..( de nagyon szeretem:)) Csak ajánlani tudom,hogy legalább egyszer süssétek meg..utána úgy is lesz folytatás!




Hozzávalókat külön nem részletezem ugyan az mint a fehérnél,csak egy bögre lisztet lecseréltem ,teljes kiőrlésű rozs lisztre. Elkészítése itt Juli Child francia kenyér

2012. szeptember 4., kedd

Julia Child francia kenyér

 Egy nagyon finom kenyérkét hoztam.Máginál megláttam,és megszerettem.Ne ijedjetek meg,nincsen különösen sok dolog vele.Csak a várakozási idő, ami sok.De kárpótolni fog  a végeredmény:)  Oh, Julia! | Wild Yeast
 Hozzávalók:1 csomag száraz élesztő, 80 ml langyos víz, 3 és 1/2 csésze kenyér liszt, ( 2 és 1/2 dl), 2 és negyed tk tengeri só, 310 ml víz,(langyos)
 Elkészítése: Az élesztőt krémesre keverjük 80 ml vízzel,a lisztet + só  + élesztős víz + a többi víz, összekeverjük a dagasztó tálban. Pár perc pihi,majd elkezdjük dagasztani a tésztát,kb 10 percig.Mjd 5 perc pihi ,ismét folytatjuk a dagasztást.Majd a letakarjuk,és békén hagyjuk, hogy 3 és félszeresére nőjön ,kb 4-órát vesz igénybe.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,többször áthajtogatjuk,és vissza tesszük a tálba.Letakarjuk és újra 3 és félszeresére kelesztjük.Majd ismét deszkára borítjuk,kétfelé vesszük a tésztánkat,egyenként ketté hajtjuk,pár perc pihi. Végül 2 db hosszúkás kenyeret formázunk belőle.Lisztezett konyharuhára tesszük ,aminek a közepét egy kicsit felhúzzuk,mint egy választó vonalat csinálunk,hogy ne ragadjanak össze .Majd 2 óra pihi, így is letakarva.Majd sűtő papirral bélelt tepsire tesszük óvatosan, vízzel alaposan lespricceljük ,és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük,kb 20 percet.Az elején még 3 x megismételjük a spriccelést,úgy 5 percenként.
 Majd rácsra tesszük,és hagyjuk vagy 3 óra hosszat,hogy teljesen kihűljön.Már aki megtudja állni.Nálunk ez nem sikerült,alig hogy letudtam fotózni még úgy forrón,és már téptük is le a sarkát.És közben nevettünk saját magunkon apával,hogy atya ég (mint a maugli(pont  olyanok vagyunk most:)