A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 15., szombat

Zúza pörkölt tarhonyával

Olyan ritkán szoktam készíteni ezt az ételt , pedig nagyon szeretem. De magamért nem igen szoktam nekiállni  a főzésének ,akkor ehetném három,négy napig.Apa még csak meg sem kostólja ,csak tarhonyát kér szafttal:)Fiam imádja,na de ő távol van tőlünk.De örömömre  apósom is nagyon szereti,na akkor szoktam kapva,  kapni az alkalmon mikor vendégségbe jönnek hozzánk mert náluk viszont anyósom nem eszi meg..Ilyenkor kétfélét főzők,hogy mindenkinek kedvezzek.:) Lényeg,hogy nagyon megosztó ez az étel,két tábora van,köztes nincsen.!
Hozzávalók: 60 dkg csirke zúza, 2 nagy fej hagyma, só, bors, 1 kk vegeta, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 kk őrölt fűszer paprika.kevés étolaj kb 1/2 dl.étolaj

Elkészítése: A csirke zúzát alaposan kiáztatjuk, megtisztogatjuk. Közben a kockára vágott hagymát,üvegesre pároljuk az étolajon. A paradicsomot a héjától megszabadítjuk,és a megmosott paprikával együtt kockára,vagy karikára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, kb 10 percig dinszteljük..Majd hozzáadjuk a csirke zúzát,és a fűszer paprikát.Annyi vízzel öntjük fel,hogy ellepje, többször kell pótolni az elfőtt lét.Mindig csak annyit szoktam pótolni , ráönteni,ami elfőtt róla.Így egy nagyon jó sűrű szaftot kapok.És vagy 3 óra hosszat főzzük.De ha kuktába teszitek oda ,gyorsabb a folyamat.Nekem nincsen,valami végett óckodok tőle.Reszelt tarhonyával tálalom.Most is össze fut a nyál a számban,ahogy szerkesztem a szöveget,annyira szeretem:)

2012. szeptember 14., péntek

Kijevi Jércemell

 Ez a finomság még a születésnapi  menüm,egyik  fogása volt .Csak nálam most  csirke mellből készült,jérce híján:) De így is nagyon - nagyon finomra sikeredett:)

 Hozzávalók:  1/ kg csirke mell filézve, só, kevés liszt, prézli,  2 db tojás.és a fűszervaj amivel  megtöltjük a husikat.

Fűszervaj:10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár. 1 tk tárkony, 3 tk petrezselyem aprítva, csipet szerecsen dió, 1 mk citromlé. A vajat a fűszerekkel kikeverjük,majd fóliára tesszük és henger alakúra formázzuk .És mehet a fagyasztóba.Célszerű ha előző nap már elkészítjük a fűszervajat,hogy legyen ideje átfagyni.


Elkészítése. A filéket alaposan megmossuk,majd papír törlővel leitatjuk a vizet róla.Felszeleteljük a melleket,én nyitott szeleteléssel szoktam csinálni,így  nagyobb szeleteket kapok.Majd besózzuk. És a fűszervajból vágott karikákkal megtöltjük,és a szokásos módon bepanírozzuk a husikát.Volt amelyiket hús tűvel összetűztem,volt amelyiket nem.Nincsen különbség, a nélkül is egyben maradt sütés után. Végül forró olajban kisütjük őket. Vajas, snidlinges, tört krumplival tálaltam.

2012. szeptember 12., szerda

Szinátmenetes torta

 És akkor ,  ahogy ígértem már hozom  is a receptet  , az isteni finom tortához.Mikor megláttam keringeni a netten akkor eldöntöttem,ha törik,ha szakad ilyet szeretnék, ( kell nekem) szülinapi tortának.Végül falusi libák ötleténél ragadtam le.Kezem lábam remegett annyira izgultam,hiszen ez  volt az első próbálkozásom torta diszités terén.Annyira tetszett mikor elkészült,hogy percenként néztem a hűtőbe,hogy egyben van-e még:)Vannak ugyan hiányosságai,de azért első nekifutásra szerintem  elfogadható ,szép lett.Na de majd a következő még jobban fog sikerülni,(remélem:)
Hozzávalók és elkészítése: A csésze amibe mérünk 3 dl-es) 2 1/2 csésze liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk szóda bikarbóna, 1/2 tk só, Egy másik tálban! 4 egész tojást kezdünk verni ,hozzáadjuk a másfél bögre cukrot,verjük 2 percig,majd folyamatosan verve megy hozzá, 1 csésze olaj, 1 csésze tej amibe 1 citromnak a levét belenyomunk.Majd jöhet hozzá a lisztes keverék.Simára dolgozzuk,majd 5 felé vesszük ,minden adagot étel festékkel színezünk,mindig kevesebbet,hiszen ettől lesz szinátmenetes.Majd egy 18 cm torta formába minden adagot külön megsütünk,(5 lapot). Még a torta lapok hűlnek,össze állítjuk a krémet, 40 dkg vaj, 35 dkg sajt krém(philadelphia  használtam) 30 dkg cukorral, habosra keverünk.A kihűlt torta lapokat megkenjünk vele,és kivülről is körbe,hogy jól tapadjon mikor diszitjük majd a krémmel.Majd három felé osztom a krémet úgy hogy az egyik egy kicsivel több legyen,ez jön a torta tetejére.És ételszinezővel színezzük ,mindig világosabbra.szin átmenetesre.Végül csillagcsőves hab zsákba tesszük a krémet és rózsa alakban elkezdjük nyomni rá.Ha nagyon olvadna a krém vissza tesszük a hűtőbe pár percre,és folytatjuk tovább.Nekem többször  vissza kellett tennem nagyon meleg volt pont,látszik is volt ahol megfolyt a krém.De nagyon rumliba voltam,izgultam ,hogy sikerüljön,majd nem le sikerült forgatnom az asztalról ahogy diszitettem,még a víz is kivert.De csak összehoztam:)
 És már mehet is vissza  a hűtőbe a kész remekmű  a szeletelésig.

2012. szeptember 10., hétfő

50. Szülina-pom-pom-pom.








Ha akarom, ha nem akarom,
öttel kezdődik a korom
A négyest jobban szeretem,
Gondoltam megvesztegetem
Maradna még pár évig...
Száz vagy százötven hétig !


Szemem sírtam vörösre

A négyes váltott ötösre !
Elhagyni hát nem tudom
Követ mint az árnyékom.
Ha akarom, ha nem akarom
 Ötven lett az életkorom !:)


El sem akarom hinni,olyan hihetetlen.Nagyon gyorsan tova szállt ez az öt évtized.Szinte nem is érzem a korom, vagy csak nem akarok tudomást venni róla.Csak mikor fiamra,és unokámra nézek,hát igen eljártak felettem az évek,sok mindent megéltem.






 Azért most 50 évesen szeretném megállítani az időt...de ha nem hát az sem baj:) Akkor legalább csak az kérném a jó istentől,adjon a hátralévő időmre  erőt, egészséget,Hanna unokám felnőtté cseperedését végig tudjam kísérni.És apával még sok -sok boldog évet együtt megélni!


És anyukámnak! Még meg sem köszöntem. Máté Péter - Még meg sem köszöntem - YouTube

És  a szülinapi  tortám, amit saját magam készítettem,e jeles nap alkalmából.Ha csak igy virtuálisan is,  vegyetek  belőle egy szeletet!:)

2012. szeptember 9., vasárnap

Sült pisztráng

Nagyon laza,könnyű kis ebédünk volt, ezek a csodás kis pisztrángok. Megörültem nagyon mikor megláttam az egyik hiper márket halas standján .Nem is volt kérdés,hogy velünk jönnek  haza:) Ha Szilvás váradon járunk mindig elkirándulunk a Szalajka-völgybe ,pisztrángos tóhoz,ott isteni füstölt pisztrángot lehet kapni ,apa nagyon szereti. De az idén sajnos ez idáig elmaradt.Sebaj talán majd jövőre!:)Na de jöjjön a recept ami nagyon egyszerű,és pont attól lett nagyszerű.


 Hozzávalók: fejenként 1 db pisztráng, 25-30dkg), 1 db citrom,kis csokor kakukkfű,3 dkg vaj, kevés olíva olaj, só.
Elkészítése: A halat alaposan kívül belül lemossuk,ha van még rajta pikkely lekaparjuk. Kívülről olíva olajjal megkenjük a bőrét.Besózzuk, borsozzuk,hasüregébe teszünk két fél citrom karikát,pár szál kakukk füvet,2-3 mk vajat, 1 gerezd fokhagymát amit késsel a tenyerünk segítségével szétlapítunk.Majd egy jénai tál aljára karikázzuk a maradék citromot,a maradék kakukk füvet,és a maradék vaj darabkákat.Erre fektetjük a halacskákat,amit fóliával letakarunk,és előmelegített sütőben 240 fokon sütünk  kb 30percig.A fóliát 10 perc sütés után levesszük róla. Vajas snidlinges tört krumplival tálaltam.Hát mit mondjak,mennyei volt:)