A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 22., szombat

Pizzás kosárkák,és csigák

 Vacsorára  a csapat egyhangú szavazással , a pizza mellett döntött.Így hát gyorsan neki is láttam bedagasztani a tésztát. Amúgy is már nagyon izgatta a fantáziámat ,ez az új formázási technika amit már pár napja kinéztem  a netten .Na gondoltam akkor most jött el az én időm, lelkesen vetettem bele magam a tészta nyújtásába  és formázásába, mindig izgatott vagyok ilyenkor , na milyen is lesz az új  remekmű:)) A tészta receptjét külön nem írom le, ugyan az mint itt, Pizzagolyók
 Elkészítése: A tésztából tetszőleges adagot vágjunk le,(ki nagyobbat,ki kisebbet) ovális alakúra kinyújtjuk, a tészta szélétől fél centire kezdjük el , kb cm- ként késsel bevagdosni  hosszában a tésztát ,pizza szósszal megkenjük,majd feltekerjük a tésztát. A két végét  összefogjuk és finoman a tészta alá toljuk. A tészta negyedéből pedig csigák készültek.Továbbiakban ugyan úgy járunk el mint a pizza golyóknál.
       A tésztát lekenjük  vékonyan paradicsom szósszal  Házi ketchup ,és mediterrán fűszer keverékkel megszórjuk a tetejét.                                 
                                
                             Jó étvágyat kívánok hozzá.   

2012. szeptember 21., péntek

Szilva lekvár

 Az útólsó percekben,de sikerült még szilvát kapnom  a piacon.Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság a sütőben készült szilva lekvár hallatán.Nem ipari mennyiséget csináltam, 4 kg -ból készült most a próba, utólag már bánom is  egy kicsit,mert várakozáson felüli lett az eredmény. Szerintem vetekszik a szabolcsi szilva lekvárral, ízre,mint állagra egyaránt.Jövőre jóval nagyobb mennyiség fog készülni belőle, azt már tudom. Ha még valaki nem próbálta ezt az eljárást ,itt az ideje,megéri higgyétek el.


Hozzávalók és elkészítése: Jelen esetben 4 kg alaposan megmosott,kimagozott szilva, félbe vagy negyedekre vágva.Egy nagy zománcos lábas,amibe 1 dl ecetet beleöntünk ,körbe forgatjuk,hogy a lábas széleit is érje az ecet,majd egy mozdulattal kiöntjük belőle az ecetet.Beletesszük a szilvát,és 200 fokos   előmelegített sütőbe tesszük,  20 perc után a sütő hőfokát vissza vesszük 160 fokra, és hagyjuk szép lassan 3-4 óra hosszat sülni. Időnként megkeverjük,de csak óvatosan a közepét ,hogy a fazék aljára ne érjen le a fakanál, így nem tud oda égni. Mikor elérte a kellő állagát ,kivesszük a sütőből,és a tisztára mosott,steril üvegekbe tesszük .Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Annak dacára,hogy cukrot nem raktam hozzá,kellően édes lett,de biztosan betudható,hogy magas cukor tartalma volt a gyümölcsnek. És ennyi pont elég, mi így szeretjük ,ha nem túl édes az ize.

2012. szeptember 20., csütörtök

Marengói csirke

Marengo, Napóleon és a csirke.  Ezt az egyszerű,és még is nagyszerű, nagyon finom ételt készítettem vasárnapi ebédnek. Egy kicsit időzzünk is el a legnagyobb hadvezérnél.  A korzikai Bonaparténél. Azt tudnunk kell ,hogy Napóleon nem volt ínyenc. Szüntelen háborúi között nem is lett volna erre módja,hiszen mire megterítenek neki , már vágtatott volna a következő csata mezőre. Napóleon nevéhez a francia forradalom és a francia császárság első felvonását köthetjük,és a vége hossza nincs háborúkat. Meg természetesen a marengói csirkét, ami 1800.június 14-én született.Marengo olasz települése mellett. Később nevezetessé vált fogás atyja egy bizonyos Dunand volt,,Napóleon tábori főszakácsa, akit már életében Nagy Duant néven emlegettek.A marengói csata után sort akartak keríteni győzelmi ebédre, csakhogy kiderült a harc hevében nyoma veszett a tábori konyha felszereléseinek javát tartalmazó szekérnek. Duand azonban nem véletlenül lett Nagy Duand-abból alkotott remekművet ami épp kéznél volt.Csirkét rekviráltak a falúból,paradicsom termett a földeken, kétszersült minden katonánál akadt ,fokhagyma nélkül pedig egy Szakács tapodtat sem tesz. Az alapok tehát megvoltak, noha az nem világos, hogy került a fogásba rák is. Így készült el olyan egyszerű fogás ,amely őcsászársága elismerését is kiváltotta, ami oly ritkán fordult elő mint a csata vesztés.
 A marengói jérce receptje aztán csiszolodott,  formálódott- ebben Duand utódjának ,Partois Laguipier séfnek is volt szerepe.De  a lényeg ma is a fokhagymás-paradicsomos mártásban párolódott csibe hús, rák helyett tükör tojással és piritossá előléptetett kétszersülttel.Napóleon is rászokott erre az ételre , minden győzelmét ezzel a kabala fogással akarta megünnepelni.
Hozzávalók és elkészítése: A csirkét feldaraboljuk,(nálam most csak csirke mell), sózzuk borsozzuk,majd lisztbe mártsuk .Forró olivaolajban pirosra süssük. Majd öntsük fel egy kevés vízzel, 1 dl fehérborral, hozzáadjuk 5-6 db kockára vágott paradicsomot,  25 dkg szeletelt gombát, 2 gerezd össze zúzott fokhagymát, 1 db vékonyan felkarikázott salott hagymát,ha nincsen 10 db gyöngy hagymát,, 1 nagy csokor aprított petrezselymet.Lassú tűzőn főzzük 40 percig ennyi idő alatt a paradicsom, hagyma, fokhagyma finom szósszá fő össze. Aki szeretné fokozni az olaszos jelleget,az utolsó percekben adhat hozzá pár darab fekete magozott olajbogyót.És ha még jobban eredetiek akarunk lenni, akkor pár nyers garnéla rákot is dobhatunk bele.Nálam ez elmaradt .
Ez az étel ,felséges,Királyi, mondhatnánk,de tudjuk, hogy császár.

2012. szeptember 18., kedd

Dagasztás nélküli, KENYÉR

 Csupa nagy betűkkel! Ugyan már többször készült nálam dagasztás nélküli kenyér. De most  volt az első alkalom, hogy cserépedényben sült ki. És tudom az ember hajlamos rá, és  mindig azt mondja, na ez a legfinomabb, amit éppen akkor sütött ki. De higgyétek el, ez igazán a KENYÉR!  Úgy  ízre, mint állagra egyaránt. A ropogós héjról nem is beszélve. És az az illat, mikor leemelem a cserépedény tetejét, és belengi friss kenyér illata a konyhát, a halk roppanások ahogy serceg a frissen kisült, kihűlő héj valami  fantasztikus.:) És ilyenkor mindig büszke vagyok magamra, hogy ilyet is tudok! Azt hiszem sűrű vendég lesz nálunk, és ritkán fogok bolti kenyeret vásárolni!  A kettőt nem lehet egy napon emlegetni. És ha még egy saját kis kemencében sülne, kint az udvaron, na az lenne igazán fantasztikus.(egyszer talán, az is  összejön:)
 Hozzávalók: 1 kg kenyér liszt, ( vagy sima liszt), 7 g szárított élesztő, 7-8 dl víz, 2 és 1/2 evő kanál só.

Elkészítése: Az összes hozzávalót egy méretes tálban keverjük össze. Nem kell simára kikeverni. Lefedjük és 12-14 órát hagyjuk pihenni. Én úgy szoktam, ha reggelre szeretnék friss kenyeret sütni, akkor este keverem be, vagy fordítva. Majd erősen lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kézzel finoman szétlapítjuk, és lentről fel, majd fentről le, jobbról balra, balról jobbra hajtunk egyet rajta. Mint mikor pogácsát készítünk. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra.  Addig a tésztát letakarjuk, had pihenjen. Mikor a sütőnk elérte a kellő hőfokot, az edénybe tesszük a tésztát, én ilyenkor még az oldalát újra megszóróm lisztel, és fél órát sütjük tetővel, majd a nélkül még 20-25 percig. Rácsra tesszük, hogy ott hűljön ki.
                                           Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ajándékot kaptam

Ajándékot kaptam ! És ,hogy miért, mert szeretek játszani. Makacska konyhája: Nyárbúcsúztató láncjáték  indított. Részemre Martinelli Legyünk Egészségesek:blog társamnak kellet küldenie valami meglepi ajándékot. Erika  két csodás ,saját készitésü nyakláncával ajándékozott meg. És,hogy ne távolodjunk el az ételek készítésétől sem,még két receptes füzetkét is kaptam. Erika drága itt is köszönöm szépen  meg egyszer!

2012. szeptember 16., vasárnap

Csokoládé torta



Nigella féle csoki torta , (liszt nélküli) nem túlzok ha azt mondom brutálisan finom:) vasárnapi ebéd után , egy kis boldogság hormon is dukál. Habár ma már látni egy kicsit a napocskát is, ki-ki sütni   időnként ,de már akkor is érezni az ősz itt létét. Hajlamos az ember ilyenkor depibe esni,úgy,hogy ez a kis boldogság hormon serkentő kijár.! Utána meg megyünk apával joggingolni, hogy ne legyen bűntudatom:)
 Hozzávalók: 20 dkg 70% étcsokoládé, 6 tojás, 10 dkg porcukkor, 2 dl tejszín ,10 dkg vaj,

Elkészítése: Az étcsokit olvasszuk fel víz gőz fölött,vagy a mikróban. Majd adjuk hozzá a vajat,pont megolvad benne mire a többi munkával végzünk. 6 tojás sárgáját ,10 dkg cukorral keverjük ki habosra, egy másik tálban a fehérjét 2-3 ek cukorral verjük kemény habbá,következő tálban pedig a lehűtött  tejszínt verjük kemény habbá.Végül a csokis vajat hozzá adjuk a cukros tojás sárgákhoz,majd a tejszinhabot,és a fehérjét.Majd egy sütő papírral bélelt,kerek 22 cm kapcsos torta formába öntjük,és előmelegített sütőben ,kb 30 percig sütjük.Nem kell megijedni ,mert a torta közepe össze fog esni miután kivettük a sütőből,ez természetes. Én most tejszinhabbal kínáltam,de tálalhatjuk  fagylalt gombóccal is, isteni finom így is, úgy is:)