Hogy miért Japán kalács ? trollanyu egy Japán oldalról hozta receptjét, ott ezt a nevet kapta. Hasonlít egy kicsit a márvány kalácsra,és az ostoros kalácsra is szerintem. De azt tudom mondani,hogy eszméletlen finom, gyakori vendég lesz nálunk.:))
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 9 g szárított élesztő, 5 dkg cukor, 1 tk só, 2 tojás sárgája, 4 dl langyos tej, 5 dkg olvasztott vaj.
Csokiréteg: 4 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 3,5 dkg kakaópor,+ 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj,
Először érdemes a csokiréteggel kezdeni. A lisztet + cukrot + tojás fehérjét, egy edényben simára keverjük ki. Adjuk hozzá a meleg tejben elkevert kakaóport + a felolvasztott étcsokoládét + az összes tejet. Addig melegítjük, még jó sűrűre össze áll, végül a vajat is elkeverjük benne. Egy tálcára folpack fóliát teszünk,enyhén olajjal lekenjünk, és a csokis masszát elterítjük rajta (,téglalap alakúra.).És a hűtőbe tesszük,legyen ideje meg kötni felhasználásig.
A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összekeverjük, ( szárított élesztőt nem kell külön felfuttatni ) és bedagasztjuk,egészen addig, még szép fényes tésztává válik. Letakarva a duplájára hagyjuk kelni.Majd lisztezett deszkára borítjuk, téglalappá kinyújtjuk, és a kihűlt csokoládé réteget ráhelyezzük.Elkezdjük hajtogatni mint a leveles tésztát,alsó végét behajtjuk a tészta közepéig,majd a felső végét, végül jobbról és balról is csinálunk egy-egy hajtást. 5 percig hagyjuk így pihenni, majd téglalap alakúra kinyújtjuk,és meg ismételjük a hajtogatást, pihentetést még vagy négyszer. Minél többször csináljuk a hajtogatást, annál márványosabb lesz a kalácsunk.
Az utolsó nyújtásnál ,a tésztát három részre vágjuk,és befonjuk, vajjal kikent formába tesszük,és a duplájára kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a kalács teteje,tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább.Tű próbát végezzük!
Próbáljátok ki, akár reggelire, vacsorára, vagy csak a délutáni tea mellé .Sok sikert hozzá:))
A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2012. november 10., szombat
2012. november 5., hétfő
Bundában sült alma
Mekis almás táska.Receptért köszönet Csiperke-nek Ha ettetek már a mekiben ilyet azért, ha nem akkor annál inkább készítsétek el ezt a remek bundában sült fahéjas almát. Mondanom sem kell,hogy mennyire gazdaságosabban jövünk ki így anyagilag. Mellé egy jó forró puncsot kortyolgatni ,amit szintén házilag tudtok elkészíteni:)) Adventi puncseszencia
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 ek olvasztott vaj, 10-12 ek víz, 1/2 kk só.
Töltelék: 3 db alma, 1 ek citromlé, 2 ek víz, 1 ek barnacukor, 1 ek étkezési keményítő, 1 dl víz, fahéj, (ízlés szerint) fél vanília rúd kikapart belseje.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd folpackba csomagoljuk,és egy 1/2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.Addig az almát meghámozzuk,kockára kisebb kockákra vágjuk. Egy edénybe bele tesszük,cukrozzuk, és kis lángon pároljuk egy pár percig, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Végül az étkezési keményitöt is hozzá adjuk, ráöntjük az 1 dl vizet, és csak keverünk, kavarunk egyet,kettőt rajta és vesszük is le a tűzről. A tésztánkat kivesszük a hűtőből, 4 részre osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, az egyik felét a tésztának , a töltelék negyedével megtöltjük.Majd ráhajtjuk a tészta másik felét és egy villával nyomkodva körbe lezárjuk a tészta széleit. És forró olajban kisütjük őket.
Még melegen porcukorral megszórjuk,és már falatozgathatjuk is ezt a finomságot. Egy gőzölgő puncs kíséretében.Ezek a mennyei illatok, már a közelgő ünnepeket,a karácsonyt idézik fel az emberben.Sok sikert hozzá nektek is:))
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 ek olvasztott vaj, 10-12 ek víz, 1/2 kk só.
Töltelék: 3 db alma, 1 ek citromlé, 2 ek víz, 1 ek barnacukor, 1 ek étkezési keményítő, 1 dl víz, fahéj, (ízlés szerint) fél vanília rúd kikapart belseje.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd folpackba csomagoljuk,és egy 1/2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.Addig az almát meghámozzuk,kockára kisebb kockákra vágjuk. Egy edénybe bele tesszük,cukrozzuk, és kis lángon pároljuk egy pár percig, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Végül az étkezési keményitöt is hozzá adjuk, ráöntjük az 1 dl vizet, és csak keverünk, kavarunk egyet,kettőt rajta és vesszük is le a tűzről. A tésztánkat kivesszük a hűtőből, 4 részre osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, az egyik felét a tésztának , a töltelék negyedével megtöltjük.Majd ráhajtjuk a tészta másik felét és egy villával nyomkodva körbe lezárjuk a tészta széleit. És forró olajban kisütjük őket.
Még melegen porcukorral megszórjuk,és már falatozgathatjuk is ezt a finomságot. Egy gőzölgő puncs kíséretében.Ezek a mennyei illatok, már a közelgő ünnepeket,a karácsonyt idézik fel az emberben.Sok sikert hozzá nektek is:))
2012. november 4., vasárnap
Gesztenyés Pavlova torta.
Születésnapi tortának készítettem apának ezt a gesztenyés pavlovát. Habár 1-jén volt a szülinapja, de külföldi útja végett egy pár napot csúszott az ünneplése. De ami késik nem múlik ! Egy igazán remek, nemzetközi menü sorral készültem erre az alkalomra. Desszert, Pavlova gesztenyés torta, Leves- Marokkói vörös lencse leves, Fő étel-Kínai édes-savanyú csirke rizzsel. És sok-sok szeretettel.:)) És ezzel a kis versel köszöntöttem sms-ben,a nagy nap reggelén , kint az idegenben.
Illatos reggelen, harmatos fűben egy vidám, ugráló kismadárra leltem. Elküldtem hozzád repüljön frissen. Kedves szép szavával isten éltessen téged ! Boldog születésnapot. ( azt mondta, még meg is könnyezte e sorokat olvasása közben )
Készítsétek el akár még karácsonyi sütinek is szuper!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)