A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 17., péntek

Kókusztej készitése házilag.( paleo)

Növényi tejpótló. Egyre ügyeljünk nagyon oda,  ne  Kén-dioxiddal, vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk!!  A kókusztej ( kókuszreszelékből készítve), egy kis xilittel édesítve kakaónak (valódi Holland kakaót használjunk ) is készíthetjük, egy fantasztikusan finom italt kapunk,  izre éppen olyan  mintha Bounty csokit ennénk:)) De készülhet  tejbegríz is  belőle, vagy Thay ételek készítésekor is egy remek megoldás. Vagy ez a finom Paleo Csoki likör.

Ha  főzzük - ilyenkor intenzívebb az íze, de tartósan 48°C hőmérsékleten való főzés megöli az enzimeket. Vagy csak forrázzuk, és áztatjuk, hogy az enzimek, és a vitaminok ne sérüljenek. De hideg vizes áztatásnál kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, az igy készült kókusztejünk ''sovány'' marad !  

Én így készítem. 



20 dkg ( vegyszerektől mentes) kókuszreszeléket ,  1 l  forrásban lévő vízzel, leforrázunk, lefedjük  és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap  botmixerrel , leturmixoljuk és    egy sűrű szitán keresztül leszűrjük,, hagyjuk jól lecsepegni, kézzel kicsit rásegítünk megnyomkodjuk. Ha nem használjuk egyből fel a kókusztejet, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk. A kinyomkodott kókuszreszeléket tepsire tesszük, elterítjük, és langyos sütőben egy kicsit megszárítjuk, így még feltudjuk használni sütemények készítésekor, de sokáig már nem tárolható, arra ügyeljünk.

4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon jó ötlet, már több helyen olvastam, de még nem jutottam el a kipróbálásig...:)

krinsz írta...

Az enzimeknek 42 fok fölött végük van, emiatt szokták hideg áztaqtással készíteni a kókusztejet. Ebben az esetben kb.12 órát áztatják a reszeléket és nagy fokozaton turmixolják, majd szűrik. Így kevésbé zsíros az elkészült kókusztej. A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon megoldás, a forrázat és a végén, hogy legyen benne enzim, szórunk bele nem hőkezelt reszeléket. Úgy emlékeztem, hogy feltettem a kókusztej készítést még régebben a blogra, de nem találom.

Böbe írta...

Helga tartósan 48°C hőmérsékleten való főzés öli meg az enzimeket! Csak forrázással ugyan sérülnek az enzimek, de a vitaminok nem! De valóban jó megoldás, hogy forrázat után , szórunk bele még nem hőkezelt reszeléket. Korrigáltam a leírásnál , hogy világos, érthetőbb legyen mindenkinek. Puszi neked:))

inf3rno írta...

Esetleg valaki utánanézett az enzim szó jelentésének? Nagyon nem azt jelenti, amire ti gondoltok... A vitaminokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy nincs benne valami sok, úgyhogy nyugodtan lehet főzni, sok kárt nem tesztek benne...