A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. július 9., kedd

Csömöri Gombócleves




De nevezhetném csorba levesnek is ! Hogy mitől Csömöri ? Unokatestvéremék ott élnek, és a helyi étteremnek a  specialitása, ez az igen kedvelt leves.  Eredetileg borjúlábszárral készül, ( ami nagyon finom) de készíthető disznó, vagy csirke húsból is. Nálunk most egyik sem került bele, amolyan laza, könnyű, nyári levesnek szántam. Az íze, így is fenséges, a sok friss  zöldségtől, a tárkony csodálatos íze, pedig megkoronázza az egészet:))

Hozzávalók: 1 nagy csomag vegyes zöldség, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint tárkony, én bőven szoktam bele tenni, 3 ek tárkonyecet, kevés olaj. 1 mk citrom bors, 1 kk házi vegeta,

A zöldséget megpucoljuk, felszeleteljük, és a többi zöldséggel együtt, kevés olajon, egy lábosban oda tesszük párolódni.Mikor már  félpuhának érezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a többi fűszert, és az aprított petrezselymet., össze főzzük, és a végén a krumpligombócokat is bele tesszük. Mikor feljöttek a levesünk tetejére, még egy pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Végül a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, vissza tesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, legvégén pedig beletesszük a tárkonyos ecetet.



Habaráshoz: 2 dl tejföl, 1 ek liszt.


Gombóchoz: 20 dkg burgonya, 1 tojás, só, 15 dkg liszt.
 A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és még melegen krumplinyomon áttörjük. Mikor langyosra hűlt, hozzá adjuk a tojást + sót, összegyúrjuk,  a tésztából lecsípünk egy kis darabot, és csinos kis gombócokat gömbölyítünk, egyenként belőle.
Jó étvágyat kívánok hozzá, mindenkinek.

3 megjegyzés:

Eszter/SubRosa írta...

Ez gyönyörű! és biztosan nagyon finom is. El nem tudtam képzelni, miből lesz majd a gombóc, ez olyasmi, mint az olasz gnocchi ( bár abban nincs tojás).

Böbe írta...

Eszter, köszönöm szépen! Valóban ez egy nagyon finom leveske, hússal, vagy akár a nélkül is.Gnocchi-ba is kell tojás. Találsz receptet a blogom!

Hankka írta...

Finom! :) Főleg a burgonyagombóccal, még így, hús nélkül is tökéletes leveske! :)