A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. július 4., csütörtök

Sváb kovászolt uborka

Szerintem a nyár slágere, ez a savanyúság, legalábbis nálunk mindenféle képen. Nem győzi az ember sorozatban gyártani, jól lehűtve, egy szelet , vagy kettő-:)) liba, vagy kacsazsíros kenyér mellé, hát valami  mennyei! Nincs az a felvágott, amiért oda adná az ember cserébe. Most egy kis változtatással készült nálam, kenyér helyett, Ó-krumplival, Sváb módra. Annyi helyen láttam, ezt a készítési formát, és, hogy istenítik a milyenségét,  kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. Így elkészült nálam is, először, de nem  útóljára ! Aki még nem próbálta ki, még ma álljon neki , szerintem sokkal finomabb, a leve nem zavaros, az uborka roppanós , az íze ??  Isteni...
 

Készítésénél házanként nincs nagyon eltérés,az egyetlen kardinális kérdés csupán , hogy mennyi sót tegyünk bele. Mennyire legyen sós ? Nagyon! Az uborkákat alaposan mossuk meg, végüket vágjuk le, vágjuk be egyenlő távolságra mind a két oldalát, hogy elég mély legyen , de ne essünk át az uborka túloldalára. Az üveg aljára tegyük  a meghámozott ó krumplit, nagy adag  kaprot, rá az elkészített uborkát,  menet közben dobjunk bele fokhagyma gerezdeket, szemes borsot. Annyi vizet forraljunk fel, hogy ellepje az uborkás üvegünk rakományát,( nálam  5 l üveghez, 2 kg uborka,  két és fél liter víz , 3 jó  púpos ek só) annyi sót tegyünk bele, hogy mikor megkóstoljuk, kiforduljon a szánkból ! Ne féljünk nem lesz sós, pont az kell, hogy annak érezzük a levet, az uborkák megfogják hálálni higgyétek el-:)) Szépen felszívódik majd  az érés során. Tetejére, szintén kapor , és ó krumpli kerül, végül egy kistányér  tetejére, és már mehet is a napra érlelődni  3- 4 napra!
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

1 megjegyzés:

Anikó írta...


következőnek biztos kipróbálom..köszi a receptet.:-)