A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 16., hétfő

Ecetes- almapaprika, savanyúságnak télire.



Egy pár üveggel készítettem télire, ebből az enyhén csípős almapaprikából is. Habár nálunk a cékláé a főszerep  télvíz idején, ( nagyon szeretjük:)) de azért ilyen is kell néha napján, mondjuk egy Márton napi libasült mellé, valami fenséges. Nem puhul meg, finom roppanós marad, pont olyan  ahogy a nagy könyvben elő van írva! Receptjét a Körmendi piacon áruló nénikétől kaptam tízen valahány éve, azóta csak e- recept szerint készül nálunk.

Hozzávalók:  2 kg almapaprika, 1,5 l víz, 7 dl 10 % ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 mk szalicil, vagy ( bórkén) forralás után.  egész fekete szemes bors, mustármag, szegfűszeg, babérlevél.

Vizet felforraljuk a cukorral, sóval, végén hozzáadjuk a szalicilt vagy a borként., félre tesszük hűlni. Az üvegeket steril tisztaságúra mossuk, és a többször átmosott paprikák szárát levágjuk, egy pár helyen saslikpálcikával megszurkáljuk a zöld résznél,( így könnyebben tud a lé a közepébe szivárogni) beletesszük az üvegekbe. Rászórjuk a fűszereket, felöntjük a  félig kihűlt alaplével,( a megmaradt levet tegyük félre, utántöltéshez) és egy kistányérral takarjuk csak le a tetejét, hogyha kell még utána tudjunk tölteni egy kis levet. Másnap celofánnal zárjuk le, és mehet is a kamrapolcra, kb 3-hét után már fogyasztható.





                   Sok sikert, és jó étvágyat kívánok  mindenkinek hozzá.

10 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Böbe, ez valami csodás szinü paprika, el tudom képzelni milyen fantasztikus lesz télire...én egész éven át el fogadnám ezt a finomságot! Puszi

E.nabi írta...

Kedves Böbe! Mennyi vizet kell a léhez tenni? Kimaradt, és nem találom. Nagyon gyönyörű a savanyúságod, remélem finom is lesz! :)

Böbe írta...

Kedves Nabi! Köszönöm, hogy észre vetted, 1,5 l víz kell hozzá. Nagyon finom, ropogós marad, remélem nálatok is sikeres lesz.Azért kíváncsian várom a véleményedet.

Névtelen írta...

Mikor kerűl bele,az ecet?

Böbe írta...

Névtelen !! Remélem nem késtem le a válaszadással. Forralás után kerül bele.

Névtelen írta...

Szeretném megkérdezni,hogy üvegenként kb mennyi fűszert tegyek bele. Köszönöm.

Böbe írta...

Lehet,hogy elkéstem a válaszadással, de az e-mail rengetegben elvesztem egy kicsit!Ízlés szerint tehetjük bele a fűszert. 5 literes üveghez akár 2 evőkanál fűszerkeverék is mehet bele.

Unknown írta...

Én is elkészitettem nagyon guszta már enném is remélem az ize is olyan lesz mint a kinézete!

nofretiti írta...

Szegfűszeg???

Névtelen írta...

1,5litrer víz,ott van a recepben.☺️