A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. január 26., szombat

Ferdinánd tekercs

 Ami valójában nálam , kakaós csigaként végezte! Szomszéd asszonyom a nagy mestere ennek a kis csigáknak az elkészítésében, mindig kapni szoktunk  kis kóstolót is , még frissen ,melegen,amit irtózatos gyorsasággal be is szoktunk falni.Gondoltam,én meg elkészítem kakaós változatban,amit nem bántam meg, eszméletlen finom lett a végeredmény.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, só, 3 ek cukor, 1 dl étolaj, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tej, 1 vaníliás cukor.

Töltelék: 10 dkg puha vaj, 6 dkg porcukor, 2 kk holland kakaó por.

Locsoláshoz: 1,5 dl tej, 5 ek vaníliás cukor,
 Elkészítése: Lisztet egy tálba tesszük, közepébe fészket csinálunk,rámorzsoljuk az élesztőt,cukrot, felöntjük a langyos tejjel,10-15 percet hagyjuk,még felfut. Hozzá adjuk az olajat,és a többi hozzá valókat,majd jó alaposan kidolgozzuk.Letakarjuk, duplájára kelesztjük, majd a megkelt tésztát,  enyhén lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Megkenjük a kikevert töltelékkel,szorosan feltekerjük, 12 részre vágjuk.Kivajazott kristály cukorral megszórt tepsire rakjuk egymás mellé.Itt is hagyjuk egy kicsit pihenni a tésztát. Mandula forgáccsal aki szeretné megszórhatja a tetejét. Előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, 25-30 percig. Mikor látjuk,hogy sülés közben kezd szép szint kapni a teteje, kivesszük ,és kanállal rálocsoljuk a vaníliás cukorral elkevert tejet, és így sütjük tovább készre.
Egy jó nagy bögre hideg tejjel, valami mennyei finomság.

2013. január 24., csütörtök

PIKK-PAKK FÁNK


Ha nincs időnk, se kedvünk a kelt tészta készítéséhez, de még is ennénk egy kis fánkot, na ez a pikk-pakk fánk a megoldás!::))Keverünk, kavarunk egyet kettőt rajta, és már süthetjük is.Nem szívja magába az olajat, könnyű a tésztája nagyon. Én  ,a mini Berliner fánkhoz tudnám hasonlítani.

Hozzávalók: 2 db tojás,  2 doboz natúr  joghurt, 6 kk házi vaníliás cukor,( ha nincsen ,2 tasak bolti) 15 g sütőpor, só, 20 ek liszt.


Tojást + vaníliás cukrot + joghurtot, egy tálban összekeverjük, majd a sütőporos liszt keveréket hozzá adjuk. Keverünk, kavarunk rajta egyet- kettőt, forró olajban ,kisütjük,( amibe evő kanálnyi adagokat teszünk.) Por cukorral meghintjük,  ízlés szerinti, lekvárt kínálunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá! Nálunk meg volt:))

2013. január 23., szerda

Hófehér kisüthető gyurma

 Tudom már elmúlt karácsony, de számos más alkalomból is tudunk kedveskedni ezekkel az általunk készített, hófehér, süthető gyurma   figurákkal. Csak a fantáziánk szabhat határt.Remélem nektek is elnyeri tetszéseteket, legalább annyira mint nekem:)

Hozzávalók: 1/2 csésze kukorica keményítő, 1 csésze szóda bikarbóna, 3/4 csésze víz, 
Alaposan keverjük össze,majd melegítsük fel, még össze nem áll az egész. Majd deszkára tesszük,kinyújtjuk,és tetszőleges formákat szúrjunk ki belőle. Végül előmelegített  sütőben , 80 -fokon,  kb 1 óra hosszat sütjük.

             Jó kreatívkodást  kívánok  nektek is hozzá !

2013. január 21., hétfő

Fougasse ( provence-i kenyérke)

Ha szeretitek a lepény kenyérfélét ezt ki ne hagyjátok, fantasztikusan finom:)) Egy szuper baráti esti össze jövetel, vagy csak kettecskén oldalbordával,egy finom vörösbor kíséretében elkölteni,mennyei!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, nagy csipet cukor, 4 ek olíva olaj, 2 kk Provence fűszer keverék, 2 kk só, 3 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő,

 Tésztát bedagasztjuk, letakarva a duplájára hagyjuk kelni.  Majd lisztezett deszkára borítjuk, kézzel  ovális alakúra húzogatjuk, és egy levél formát készítünk. Éles késsel erezetet vágunk bele. Sütő papírral bélelt tepsire tesszük,letakarjuk és itt is hagyjuk még kelni  kb 20 percet. Végül olíva olajjal lekenjük a tetejét, durva szemű sóval meg szórjuk, és előmelegített sütőben 190 fokon kb 26-5 perc alatt készre sütjük.

                                    Jó étvágyat kívánok hozzá!