A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. február 23., szombat

Szlovák sörös kenyér

 Nagyon rá kattantam a kenyérsütésére! Talán nem is kell mondanom, hogy mennyivel finomabb amit mi magunk készítünk ,sütünk ,és az az illat ami vele jár, hát fantasztikus.Nagyon egyszerűen elkészíthető ez a kenyérke, tücsökbogárnál láttam, a forrás pedig  itt.

Hozzávalók: 

Kovász: 10 dkg liszt, 1 dl viz, 1 dkg friss élesztő

A kenyérhez: 40 dkg finomliszt, BL55, 50 dkg kenyérliszt BL80, 5 dl sör, 2 tk só, 1 dkg friss élesztő, 3 dkg cukor, 1 adag kovász
.
Forma kenéshez 1 tk olaj, szóráshoz, 1 tk liszt.

Kovász hozzávalóit összekeverjük,10-12 órát állni hagyjuk.( este célszerű elkészíteni,másnap reggel már dolgozhatunk is vele)

A kenyér hozzávalóit dagasztó tálba tesszük az elkészült kovásszal együtt, szokásos módon bedagasztjuk, rugalmas, szép fényesre. Letakarjuk és 1-órát kelesztjük meleg helyen. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 8-részre osztjuk,(1 részt félre teszünk, jó lesz a következő adag kenyér sütéséhez). Egy 27 vagy 30 cm átmérőjű kerek torta formát olajjal kikenünk, és a 7- részre osztott tészta darabokból, egyenként gombócokat gömbölyítünk. Körbe rakjuk a tortaformában,lisztel megszórjuk a tetejét ,és egy konyharuhával letakarjuk, egy 1/2 órát hagyjuk pihenni.Végül előmelegített sütőbe tesszük, 250 fokon 10 percig, majd 200 fokon 20 percig sütjük.

                     
                  Rácsra tesszük és ott hagyjuk még ki nem hűl.
                                                        Sok sikert hozzá.

2013. február 22., péntek

Tepertős pogácsa

Hát persze,hogy megint pogácsa! Szeretjük az édeset is , de a sós féle rágcsálni valókért jobban odavagyunk :)A milyenségét nem fogom jelzőkkel illetni, mert ezt meg  kell  sütni mindenkinek ,aki hozzánk  hasonlóan rajong a sós harapnivalókért!

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1/2 dl fehér bor, (el is hagyható)10 dkg margarin, 3 tk só, 1 dl tej, 1 csapott kk cukor, 25 dkg darált tepertő, 1 db tojás,+ 1 a lekenéshez.

Elkészítése: Élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, egy tálban a lisztet ,sót, és tészta hozzávalóit kézzel össze dolgozzuk,bedagasztjuk.Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk,rákenjük a darált tepertőt,és őrölt borssal meg szórjuk. Majd elkezdjük a hajtogatást,kinyújtjuk,ismét hajtogatás,vagy 4 x 5 x közben nem pihentettem a tésztát, folyamatosan dolgoztam vele. Végül kb 2 ujjnyira kinyújtjuk,késsel  óvatosan rácsokat vágunk a tetejére,pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Zsírpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott pogácsákat,ne túl közel egymásoz, és egy 25 percet pihenni hagyjuk.Felvert tojással lekenjük egyenként a tetejét, és előmelegített sütőben 190 fokon készre sütjük 25-30 perc alatt.
Még másnap is finom puha marad , nem lesz olyan mint a tapló! Sok sikert kívánok  hozzá.

2013. február 20., szerda

Karamell öntet

 Végre sikerült! Ugyan már több kísérletem is volt,  hogy házi karamellt készítsek, mind ez idáig Nem tudom, hogy másnál működik-e, a tubusos tejből készült variáció, én sorozatosan kudarcot vallottam vele.Amit egy idő után fel is adtam. De nem sokáig,  mert próbálkoztam más megoldással ,ami most végre, sikerélménnyel járt!
 Hozzávalók: 25 dkg cukor, 2 dl tejszín

Lassu tüzön a cukrot egy lábasban karamellízaljuk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Hozzáöntjük a tejszínt,és folyamatosan kevergetjük ( visszatéve a tűzre) egészen addig míg megfelelő sűrűségű öntetet megkapjuk.( mivel a karamellízalt cukor egyből meg keményedik, kb 4 x -5 x-is, le vettem  és vissza tettem a tűzre, közben folyamatosan kevergettem,hogy teljesen feloldódjon a karamellízalt cukor a tejszínben. ) A végeredmény pedig magáért beszél. Az íze pedig ? Leírhatatlan! Egy pohárnyi boldogság:))
Ami önmagában is fantasztikusan finom, süteményre csorgatva, vagy töltve, pedig maga a mennyország!

2013. február 17., vasárnap

Sváb kenyér

 Hétvégét , anyukám és barátja nálunk töltötték,vasárnapi ebédnek gulyáslevest készítettem, mellé pedig sváb  kenyeret (kenyér kalácsot)
 sütöttem. Evés közben volt ám ,meg há,és hogy ez mennyire finom.Szóval irtó sikere volt ,aminek nagyon örültem!Egy darabkát meg hagyott anyukám barátja,kérte hogy adjak egy kis zacskót mert ezt beszeretné csomagolni és haza vinni,hogy holnap Tündinek (lányának)is tudjon adni belőle,ha még csak  kóstolás szinten is. Mire én, hát gyorsan bedagasztok egy újabb adagot, és azt majd hazaviszitek egészben, na abból aztán lehet majd kóstolóra invitálni Tündit.Természetesen nagy örömmel fogadták felajánlásomat . Hát így sült ki vasárnap ebéd után  a második sváb kenyér is nálunk. Amit talán még nagyobb hű, meg há, fogadott mint az ebédnél elfogyasztottat:)) Receptjét külön nem írom ide, ugyan úgy készül mint a Hébeknédli




Jó étvágyat kívánok hozzá! Nálunk meg volt:))