A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 1., péntek

Zürich-i kenyér

  Da- da- da  -dám ! Ki sült a mai kenyéradag,  frissen, ropogósan, ki kér belőle? A család kedvence lett, ez a kenyérke, a többit is szeretjük ami a kis konyhánkban készül, na de ez mindent visz:)) Mind ízre,  mind állagra egyaránt! Pék bácsinál,  már hetek óta nem jártunk:) még csődbe fog menni a végén!:))) Ez lehetne egy ad tovább mozgalom, én  megfertőztem a szomszédasszonyomat Erzsikét, nála is már saját  készítésű kenyérke sül, na nem a kemencében, csak a sütőjében. Anyukámat aki eddig csak a sütemények világában utazott, már ő is rákapott a házi  kenyérsütésnek  az izére, igaz, hogy olyankor ami létezik  az  instrukció adáshoz eszköz mindent bevetünk, na de csak  kérdezve tanul a gyerek!:))) És ez mehet így szép lassan tovább, mint  a Jövő kezdete című filmben , a jó tett, cselekedet átadás!! ( ha valaki még nem látta a filmet  ,mindenképpen  nézze meg!)


A kenyér receptjét itt olvashatjátok! Ez az adag 70 dkg lisztből, +  a kovászból készült.

                               Sok sikert kívánok hozzá!             

2013. február 28., csütörtök

Felhő szelet ( hullám krémes)

 
 
Nagyon ritkán készítek ehhez hasonló édességet, na nem mintha nem szeretném, annak dacára ,hogy a sós félékért vagyok oda inkább. Nem is leszek álszent, tisztességgel adtam a kalóriáknak belőle:) Annál is inkább,mivel anyukám készítette, és mint ilyenkor általában lenni szokott,  sokkal jobban esik minden falat, ha készen   teszik az ember elé:) Ime a recept, ahogyan anyukám készíti.


Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 25 dkg ráma, 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 6 db tojás, 15 dkg zsír, 15 dkg liszt, 2,5 dl víz, 5 dl hulala tejszín, 1 db habfixáló.

A tésztához a vizet, a zsírt és a lisztet összefőzzük. Tűzről levéve egyenként belekeverjük a 6 tojást. Ezt a masszát ketté osztjuk. 2 lapot sütünk belőle. Zsírozott tepsibe, zsíros késsel az egyik felét belekenjük és lassú tűznél megsütjük.
A krémhez: 6 dl tejbe a 2 csomag pudingot megfőzzük, majd kihűtjük. A Rama-t a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingot belekeverjük. A krémet az egyik lapra kenjük. Majd a habfixálóval a tejszínt is habosra verjük és a krémre kenjük. Majd rátesszük a második lapot. Porcukorral meghintjük.

2013. február 27., szerda

Zürich-i kenyér


 Igen, megint kenyeret sütöttem! És hoztam, hogy ha még valaki nem próbálta ki ennek a kenyérkének a sütését, feltétlen pótolja. Ízre és állagra, leginkább a mi Erzsébet kenyerünkhöz tudnám  hasonlítani.Receptjét Limaránál  olvastam,  ő is Petrától kapta. Sütöttem már több  adaggal,hol  kisebb, hol nagyobb ,súlyút, mikor hogy:)) Fenti képen látható kenyér, 1/2 kg lisztből, az alsó képen lévő pedig 70 dkg lisztből készült.

 Kovász: 20 dkg liszt, 5 g friss élesztő,130g víz
alaposan kikeverni, és 10-12 órát állni hagyni. ( ha este kikeverjük,reggel már dagaszthatjuk is vele a kenyeret)

Tészta: a kovász, 30 dkg liszt BL 80, 170 g viz, 20 g vaj, 8 g élesztő, 10 g só, csipet aszkorbinsav, 2 ek burgonyapehely.

 Szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és a duplájára kelesztjük,( kb 1 óra). Félidőben egyszer finom áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára tesszük, kézzel ellapogatjuk alaposan. Mindkét oldalát behajtjuk egy kicsit, majd fentről elkezdjük  lefelé tekerni, úgy , hogy minden tekerést kissé lenyomkodunk.Sütőpapírral bélelt jénaiba, vagy pataki tálba tesszük,( én is ezt használok),duplájára kelesztjük. Pengével srégen három helyen bevágjuk,vízzel megspricceljük,előmelegített sütőben 230 fokon 30 percig,  majd 200 fokon további 15 percig sütjük.Rácsra tesszük, vagy kétszer itt is megspricceljük egy kis vízzel, és ott hagyjuk, míg teljesen  ki nem hűl.


.
                      Sok sikert hozzá mindenkinek!

2013. február 24., vasárnap

Provence-i töltött csirkecomb

 Vasárnapi ebédnek, ezt az egyszerű kis töltött csirke combokat készítettem. Nem igényel különösebb hozzávalót,sőt még nagy gyakorlatot sem. De még is, egy mutatós,és roppant finom ebédet varázsolhatunk vele terítékre

Hozzávalók és elkészítése: 30 dkg burgonya,.2 kk rozmaring, 2 kk kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szárított paradicsom, 10 darab bazsalikom levél, 2 tojás sárgája, 4 egész csirke comb, 1 dl olíva olaj, 10 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 15 dkg hámozott paradicsom ( konzerv), só, 40 dkg kelbimbó.

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük,majd meghámozzuk,összetörjük, és amikor kihűlt, belekeverjük a vágott rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, és az apróra vágott szárított paradicsomot.Hozzáadjuk a tojássárgáját ,sózzuk, és krémes állagúra össze dolgozzuk. A tölteléket betöltjük a csirkecombok bőre alá, tepsibe tesszük ,az olíva olajat ráöntjük, fóliával letakarjuk,és 170 fokos sütőben kb 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percnél levesszük a fóliát ,hadd piruljon így egy kicsit.Amikor megsült a csirkecomb, kiszedjük a tepsiből, leöntjük a zsiradékot , és a vissza maradt pörzsanyagot átforraljuk 6 dkg vajjal és a fehérborral. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, és az egészet összeturmixoljuk. Izésítjük sóval és friss fűszernövényekkel.A kelbimbót forrásban lévő sós vízbe tesszük(amibe szoktam tenni még egy kicsi szódabikarbónát is ,így megtartja a zöld színét) kb 10 percre. Lecsepegtetjük, és serpenyőben átforgatjuk a maradék vajon.

A csirkecombokat kelbimbóval és a paradicsomos mártással kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá.