A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 9., szombat

Sütőtökkrém leves


Markánál itt lévő játékra készültem ezzel a levessel.Mert szeretek játszani,ha van kedvetek gyertek Ti is, nézzetek be hozzá,  nagyon jó kis konyhát vezet.Választásom erre a krémlevesre esett,egy azért mert szeretem,kettő ennek a krémlevesnek a receptje még nem volt meg a blogon. Most a Japán hokkaidó-tökből készítettem, ha esetleg valaki még nem készítette ebből a tök féléből,próbálja ki isteni finom.

Hozzávalók: 1 kg hokkaido  tök, 1 narancs leve, pirított tökmag, pár csepp tökmag olaj, só, bors, szerecsendió,

Tököt felszeleteljük, 190 fokon megsütjük, én addig szoktam sütni még szépen meg karamellizálodik a teteje. Húsát kanállal kiszedjük,botmixerrel pürésítjük, só, bors, kevés szerecsendióval izésítjük, narancs levét belefacsarjuk,  felöntjük annyi vízzel, hogy jó  krémes legyen. ,kb 10 perc alatt  össze főzzük.Tálalásnál, pirított tökmaggal szórjuk meg,és pár csepp tökmagolajjal. Jó étvágyat kívánok !

2013. március 8., péntek

Napraforgó kenyér

 Nőnapra készítettem ezt a napraforgócskát, hogy oldalborda élő virág helyett, egy ehető virággal köszöntse meg anyósát ( anyukámat). Volt is sikere neki, először huu  hát én ezt sajnálom megkezdeni annyira csodálatos, utána, hát ez annyira finom, hogy  most meg azt sajnálom majd , hogy  hamar el fog fogyni:)) Na de azért kaptad ! A lényeg, hogy siker volt ez a választás,és örömet szereztünk vele.

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 ek cukor, 1,5 tk só, kb 3-4 dl tej, 4 dkg friss élesztő.

Kenéshez:5 dkg olvasztott vaj

Tetejére: 1 tojás, napraforgó + len + szezámmag.

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  majd  elkezdjük dagasztani kb 20 percig, mikor már szép fényes hólyagos a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk, 30-35 perc.Lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk, 2 egyforma darabra vágjuk. Az egyik fél adag tésztát 5 egyforma részre vágjuk, egyenként gömbölyítjük, egyenként kb 16-18 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön a sütőpapírra helyezzük, olvasztott. vajjal megkenjük, sorban a többi tésztával is így járunk el.Az utolsó lapot( 5-dik)annyival nagyobb átmerőjű körre nyújtjuk, hogy lefedje a többi széleit.( nem baj ha nagyobbra sikeredik, késsel körbe lehet igazítani szépen) Nyolc részre vágjuk, 1 cm szélesen egyben hagyjuk, cikkeket kihajtjuk, A másik fél tészta darabnak levágjuk az 1/4 részét ez lesz a közepe, a maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra kinyújtjuk kb 10 cm átmérőjűre, a közepére rakjuk sorra , ugyan úgy mint az előző nagy körnél. 8 részre vágjuk . A maradék tésztát pedig a közepére tesszük.
 Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojással lekenjük, magokkal megszórjuk, előmelegített  sütőben 190 fokon 30-35 percig sütjük. Ha pirulna idő előtt  nagyon  a teteje tegyünk rá  fóliát , vagy sütőpapírt, úgy süssük tovább.
              Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. március 5., kedd

Királynő puding

Édességre vágytunk oldalbordával egyetemben, van ez így néha:)) És  amúgy is tervbe volt véve ennek a csodás desszertnek az elkészítése, mióta trollanyu közhírré tette a receptjét. A cukor mennyiségét drasztikusan leredukáltam, jó, jó, hogy kínoz  néha az édesség utáni vágy, de azért nem ennyire.Meg hát jön a nyár, + kalória minek ha nem muszáj! De ennek ellenére,  egy királynői ( fenséges) desszertet nassolhattunk:))

Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 22 dkg cukor,( nálam 10 evőkanál) 1 narancs reszelt héja, 4 tojás szétválasztva, 8 dkg zsemlemorzsa, 1 vanília rúd kikapart belseje) pici só, 6 ek narancslekvár, ( nálam sárgabarack), vaj a forma kikenéshez,

Edénybe tejet + vajat + a cukor felét + narancs reszelt héját + vanília kikapart belsejét, felmelegítjük,( forralni nem kell). A tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig kikeverjük, majd folyamatosan keverve hozzá öntjük a forró tejet. Belekeverjük a morzsát, vajjal kikent formába öntjük ,előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, ( de a sütőt nem kapcsoljuk ki) hagyjuk egy kicsikét hűlni, lekvárral lekenjük a tetejét, és a felvert tojásfehérjét habzsákból a tetejére nyomjuk.( ha nincsen, kanállal is lehet). Vissza tesszük a sütőbe kb 15 percre.
Melegen még nem tudjuk szépen szelni, de nem bírtam ki,hogy meg ne kóstoljam.:))
Készítsétek el, különben  nem tudjátok miről maradtok le! Mert  ki az aki bármi jónak  is az elrontója?