A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 16., szombat

Töltött háromszögek

 Aki ismer tudja,hogy gyengém a pogácsa, meg minden  ( finom) sós rágcsa, nem ismerek határt, addig eszem amíg tart,( ha nem is kell, még  akkor is:)) Na de ez a töltött háromszög csoda ,még rajtam is kifogott, 2-3 db  és  se tovább! Remek tízórai lehet  gyerkőcnek az oviba - iskolába, kirándulásra,vagy csak úgy egy utazó szendvicsnek is , mikor kirándulni kerekedik  fel  a család.


Hozzávalók:  Tészta: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 ek cukor, 5 dl tej, 1 ek só, 1,5  dl étolaj, 

                     Töltelék: 20 dkg felvágott,1 db lila hagyma, 20 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 
                     
                     Tetejére: 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája, len és szezámmag.

Készítése:  1 dl tejben élesztőt felfuttatni egy csipet cukorral. A tészta hozzávalókkal együtt, egy nagy tálban  szokásos módon.bedagasztjuk. 1 órát kelni hagyjuk, majd  lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, tejföllel lekenjük, majd kockára vágott felvágottal + lila hagymával + reszelt sajttal megrakjuk. Szorosan feltekerjük, és  három szögekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tejfölös tojás sárgájával lekenjük, végül magokkal meg szórjuk. Előmelegített sütőben 190 fokon  kb 35 percig sütjük.


                                                                 
Jó étvágyat kívánok hozzá.






Mediterrán füszerkeverék


Nagyon szeretem ezt a fűszer keveréket,olyan  univerzális! Sokféle   ételhez tudjuk felhasználni, feldobni vele, hogy csak na. Ennek csak a fantáziánk szabhat határt.Már egy két receptnél szerepel,ezért is szentelek neki most egy külön bejegyzést is, hogy  így is meg legyen. Legtöbb fűszernövény saját termesztés, ami szárítva lett elraktározva télire.Az idei nyárra való magok, már cserépben vannak elvetve,amik  növekedésnek is indultak. Ültessetek, termesszetek ti is,saját kis gyógynövény ültetvényt,ha nincs kert, akár cserepekben ,ládában is remekül fejlődnek.:))


Mediterrán fűszerkeverék:

3 ek szárított oregánó, 3 ek bazsalikom, 3 ek kakukkfű, 3 ek zsálya, 3 ek rozmaring, 2 ek citrombors, 1 ek fokhagymapor, 3 ek tengeri só.

2013. március 13., szerda

Paradicsomos Clafoutis

 Francia konyha nagy találmánya, ez az étel Limonsin megyéből származik, aminek  most sós változata  készült nálunk  vacsorára.De akár egy kiadós  reggelire, vagy ebédre is remek fogás lehet.Fantasztikusan finom, ízletes, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók: 4 db tojás, 4 ek étkezési keményítő, 2,5 dl tej, 3 dl tejszín, só, bors, bazsalikom, 35 dkg paradicsom, 15 dkg sajt ( kecske) gomolya is megteszi,kevés lila hagyma, vaj, vagy olaj, a tepsi kikenéshez.

Feldarabolt paradicsomot tepsibe rendezzük,( nálam most kerek pite sütő) rámorzsoljuk a sajtot,az apróra vágott hagymát. A tojást és a keményítőt elektromos habverővel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk tejet, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele jó sok bazsalikomot,alaposan összekeverjük.Végül ráöntjük a sajtos paradicsom tetejére, előmelegített sütőben kb 180 fokon kb 40 percig sütjük.
                                          Jó étvágyat kívánok hozzá.Nálunk meg volt:))

2013. március 10., vasárnap

Nutellás briós


Ha nincsen időnk,  kedvünk, vagy csak gyorsan szeretnénk az asztalra varázsolni  egy kis kelt tészta félét, próbáljátok ki ezt szuper gyors és finom  receptet.  Jelentem nagyon jól  működik, Limara  turbó kelt tésztája Ez a formázás az egyik kedvencem, most nutellás változatban, mert erre a  töltelékre vágytam:)) Azért írom egyes számban, mert oldalborda nem igen rajong érte,( ennek ellenére mint egy gourmand úgy lapátolta egymás után):))

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,8 dl tej, 3,5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele, másik fele jó lesz a kenéshez, 1/2 mk só, 3,5 dkg olvasztott vaj.

Elkészítése: Hozzávalókból  szokásos módon bedagasztjuk a tésztát. Lisztezett deszkára tesszük,lazán átgyúrjuk, 14 részre vágjuk,( attól függően ki, hogy szeretné ,lehet kisebb is, nagyobb is) Egyenként gömbölyítjük, majd ovális alakúra nyújtjuk,hosszában bevágjuk a tésztát ,( nem teljesen végig) ügyeljünk hogy a széleken egy fél cm maradjon,kb 1 cm távra egymástól. Lekenjük nutellával, és a szélesebb félinél kezdjük el feltekerni a tésztát. Formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük a maradék tojással, jég cukrot szórunk a tetejére, és előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.

                                                                 Sok sikert hozzá!