A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 30., szombat

Minden kedves blogomat meglátogató olvasómnak,Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok



 Kincses Zoltán.

Húsvét előtt


Boldogtalan ember, egy percre állítsd meg utad,
Fékezd tekinteted, mely messze távolba kutat,
Lassítsd le lépteid, és tárd ki kebledet,
És ölelj meg mindenkit, ki biztosan szeret
Majd lépj tovább egy aprót, csupán egy rövidet,
S zárd szívedbe akkor minden ellenségedet.
Lehetsz te akár bűnös vagy bűntelen,
Rád is kisugárzik az isteni kegyelem,
Mert egykor egy férfi - a nevét ismered -,
Ezredévek előtt éretted szenvedett.
Felvitte keresztjét a hosszú Golgotán,
Könnyes szemekkel a világ hajnalán.
Megmászta mint Sziszüphosz a maga hegyét,
Míg a száraz fa feltörte kérges tenyerét,
A hátán csíkokban az ostornak nyoma,
Jelezve, hogy az ember olykor mily ostoba.
A fejébe nyomtak tövisből koronát,
S szögekkel verték át reszketeg corpusát.
Csak a tekintete maradt tiszta és gondtalan,
Mert tudta, a rá kimért sorsnak itt és most vége van.
Megtette azt, amit tenni csak lehetett,
Szívéből ezer helyt gyúlt lángra szeretet,
Mint megannyi pásztortűz mély sötét éjszakán,
Apró fények égnek mindenhol nyomdokán.
Most rajtunk a sor, hogy kövessük lépteit,
Csökkentsük a világ felsebzett kínjait.
Mert bizony van dolgunk millió s számtalan,
Míg felénk nyújtja kezét ezernyi hontalan,
Míg az utcákon éhezik anya és gyermeke,
S míg felsebzi a földet az önzés fegyvere.
Boldogtalan ember, egy percre állítsd meg utad,
Ne legyen benned többé már indulat.
Tárd ki kebledet, és lassítsd lépteid,
Gyarapítsd már te is a szeretet híveit.
Húsvét előtt hallgasd, mert itt az üzenet:


Szeresd felebarátodat, s majd a világ is szeret.

2013. március 28., csütörtök

Fonott kalács

 Kisült a következő adag kalács is nálunk. Sonka mellé,  elengedhetetlen az ünnepi asztalnál.

Hozzávalók: 1 kg liszt,  10 dkg vaj ( olvasztott), 8 ek cukor, 5-6 dl tej, (langyos ) 1 tk só, 1 kocka friss élesztő, 1 tojás,+ 1 a lekenéshez.

 Nem írtam el a tojás mennyiségét, azért csak 1 db került bele, így nem szárad ki olyan hamar.És ha valaki csak sós változatban szeretné elkészíteni, értelem szerűen a cukrot elhagyjuk. Személy szerint, Én nagyon szeretem, mikor az édes a sóssal párosul,mennyei.:))

 Szokásos módon bedagasztjuk a kalácstésztát, duplájára kelesztjük. kb 1 óra hossza. Deszkára borítjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, ( vagy ki, hogy szeretné, akár 4 felé is lehet,) Az egyik fél tésztát, háromfelé vágjuk, és egyenként rudakat sodrunk  belőle,majd a három rudat kezdjük  összefonni. A másik fél tésztát pedig kétfelé vágjuk , mind a két félből elveszünk  egy kicsit ,ebből lesz a közepe, szintén rudat sodrunk formázunk   belőlük, összefonjuk, kőralakúra igazítjuk, a két kis rúddal hasonló képen járunk el, ezt tesszük a közepébe Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk, duplájára hagyjuk kelni.
 Végül felvert tojással lekenjük, jég cukorral, durvára tört pisztáciával megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.Ha idő előtt pirulna a kalácsunk , sütőpapírral takarjuk le,és úgy folytassuk a sütést.
                                                       Jó étvágyat kívánok hozzá.

Kakaós kalács

 Üzenet a jövőnek,mikor ezt a receptet posztolóm, kint 10 cm  hó van, alig 0 fok feletti a hőmérséklet.Csak , hogy emlékezzünk, micsoda időjárásunk is volt, március végén .De készülődünk a húsvéti ünnepekre, megy a sütés, főzés.Bár inkább karácsonyi hangulatot idéz a táj, mikor kinézünk az ablakon,lehet, hogy nyúlapó is sítalpakon fog érkezni Hanna babánkhoz (aranyomhoz):))

Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 2,5 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 4 ek cukor, 1 csipet só, 3 ek vaj, 1 tojás, 3 ek kakaó, + 1 tojás a kenéshez.


 Az élesztőt kevés cukros langyos tejben megfuttatjuk, ( kb 15 perc)  majd szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, kétfelé osztjuk, az egyik felibe beledolgozzuk a kakaót amit előzőleg kevés tejjel kikeverünk. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt. Majd deszkára tesszük , mind a két tésztát egyforma nagyságú téglalap alakúra   kinyújtjuk, a  két kinyújtott lapot egymásra tesszük, úgy, hogy a kakaós kerül felülre.Végül feltekerjük mint a bejglit, egy hosszúkás formába tesszük, amit olajjal kikenünk, letakarjuk, és így is hagyjuk a duplájára kelni a tésztát. Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük, ha pirulna nagyon idő előtt a teteje,takarjuk le egy sütőpapírral. Rácsra tesszük, megvárjuk, hogy ott hűljön ki teljesen.
Kakaóval, vagy egy jó nagy bögre hideg tejjel, reggelire, vagy vacsorára egy finomság! Sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. március 27., szerda

Amerikai palacsinta

 Rajongunk  ezért  a  palacsintáért, sokkal többször készítem ezt az amerikai változatot. Sokkal gyorsabban elkészülök vele,és  nem terjeng az olajszag a lakásban ! Mindig  van készenlétben az instant keverékem, amihez már csak a nedves anyagokat kell hozzá kevernem. Érdemes elkészíteni,és tartani  mindenkinek belőle.aki rajong ezért az édességért. amerikai palacsinta ,instant Elegendő csupán  egy kk olajjal kikenni a palacsinta sütő alját, és egymás után süthetjük is, általában 5 db kisütött palacsinta után, újra olajozni szoktam.

De ha nincsen instant keverékünk ,mint ahogyan most én is jártam,  akkor az 5 db palacsinta hozzávalói:

1 bögre liszt,( 2,5 dl) 1 bögre tej, 1 ek vaj,( olvasztott) 1 ek cukor, 1 mk só, 10 g sütőpor, 1 kk szódabikarbóna,

Tej+ tojás + vaj, kikeverjük, majd a szintén összekevert liszt + cukor + só +sütőpor +szódabikarbóna, keverékhez adjuk ,jól összekeverjük. Merőkanálnyi adagokat teszünk a forró palacsinta sütőbe, mikor már látjuk, hogy kezd lyukacsosodni a teteje , megfordítjuk, pár percig sütjük ezt a felét is. 
 
                      Házi sárgabaracklekvárral ettük, hát mennyei finomság volt.

2013. március 25., hétfő

Croissant

Vasárnap  amolyan meglepi reggelinek  szántam ezeket a kis finomságokat. Hogy  oldalbordám neve napján egy finom, és hangulatos, reggelit költsünk el édes kettesben. Előző este összeállítottam a tésztát,reggel már csak a sütőbe kellett tennem a tepsiben várakozó  croissant.

Tészta hozzávalók: 35 dkg liszt,70 g joghurt, 1 dl tej, 1 mk só, 2 ek cukor, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő.

rétegezéshez: 12,5 dkg vaj ( hidegen) 1 tojás.

Bedagasztjuk a tésztát a vaj kivételével,majd hűtőbe tesszük, 1,5 órára. Ezután deszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, egyenként  gömbölyítjük,  kőralakúra nyújtjuk (egy kistányér nagyságúra).  A vajat sajtreszelőn lereszeljük, és 7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kőralakúra kinyújtott tésztán az egyik kupac reszelt vajjal megszórjuk,majd sorban így járunk el minden lappal. Az utolsó tészta lap  tetejére már nem kerül reszelt vaj, majd elkezdjük kinyújtani olyan vékonyra amilyenre csak tudjuk,kb 3-4 mm. Pizzavágóval, vagy egy éles késsel, 8 cikkre vágjuk,( vagy 16, de akkor kisebbek lesznek, mint a képen a legfelső darab). Egyenként szorosan feltekerjük,kifli formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,fóliával  letakarjuk, és a hűtőbe tesszük éjszakéra. Reggel tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk a tetejét,  előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mennyei finom,hideg, melegen egyaránt. Sok sikert kívánok hozzá.

2013. március 24., vasárnap

Rozsos-magos félbarna kenyér

 Tavasz lévén,( habár az időjárás szerint inkább a tél jön, a jövőhéten) egy kis időre likvidálom étrendemből a fehér kenyeret. Meg hát amúgy is , egészségesebb,értékes rostokkal,magokkal.Azt nem mondom,hogy kevesebbet fogok  enni belőle, mint a sima fehér kenyérből, mert  nem lenne igaz:)) De  ki az, aki ellen tudna állni, a frissen kisült, ropogós héjú kenyérkének, hát Én nem az biztos . Oldalbordával egyetemben.


Kovász: 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 dl joghurt, 1-2 ek langyos viz, 5 g friss élesztő. Összekeverjük, 12 órát állni hagyjuk.

Tészta: 1 adag kovász, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 dl langyos víz, 1,5 dkg élesztő, 2 tk só, Szóráshoz: 3 ek magkeverék ( napraforgó, szezám, , len ) 

A tészta hozzávalóit  dagasztó tálba tesszük,hozzáadjuk a kovászt,és szokásos módon, bedagasztjuk. Letakarjuk,és a duplájára hagyjuk kelni, kb 1 óra. Majd lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk,és formázzuk. Sütő papírral bélelt agyagedénybe tesszük, (vagy jénaiba) letakarjuk, és hagyjuk pihenni így  is kb 20 percet,( azért csak ennyit, mert a többi időt a sütőben tölti még felmelegszik ). Majd vízzel lespricceljük,  magokkal megszórjuk,egy éles pengével srégen 3 helyen bevágjuk, vissza tesszük az edény tetejét ,és a hideg sütőbe tesszük. 250 fokra,60 percre. Végit tetővel szoktam sütni,de ha úgy látom, hogy kell még egy pár perc hogy szép piros legyen a teteje, akkor tető nélkül még hagyom kb 5-10 percet  Végül rácsra tesszük, párszor lespricceljük hideg vízzel,és itt hagyjuk kihűlni.





            Itt az alsó képen lévő kenyérke, 30 dkg lisztből + a kovászból készült.
                                                         Sok sikert kívánok hozzá.