A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. április 12., péntek

Vaniliás fagyitorta Ropogósan

Jön a meleg, hétvégére már 20 fokot is jósolnak az idő jósok:)))) Ennek örömére, egy nagyon gyorsan elkészíthető,és brutálisan  finom,   fagyi tortát dobtam össze. Bízva abban,hogy minél több időt tudunk kint a szabadban eltölteni,de azért valami édesség legyen. Ötletet  itt. találtam.


Hozzávalók: 15 dkg étcsokoládé, 1/2 csésze krémes mogyoróvaj, 3 csésze natúr puffasztott rizspehely, 2 l vanília fagyi. 

Csokoládét a mogyoróvajjal megolvasztjuk, hozzá keverjük a rizspelyhet. Egy sütőpapírral bélelt kis tepsire kenjük, és a hűtőbe tesszük,hogy megszilárduljon. Majd kézzel kisebb darabokra törjük,jó maréknyit  félreteszünk a tetejére díszítésnek. A többit a fagyihoz keverjük, amit szobahőmérsékleten csak addig hagyunk kiolvadni, hogy keverhető legyen.Egy 24 cm kapcsos tortaformába tesszük, egy éjszakára,nekem már 2 óra  múlva átfagyott.Tálalás előtt egy fél órával kivesszük, és a hűtőbe tesszük. Ha nincsen mogyoróvaj a háznál, vagy nincs kedvetek érte kiadni annyi pénzt amibe kerül, házilag is megtudjátok csinálni,és ugyan az ízre mint a boltinak, jóval olcsóbban:))

Mogyoróvaj készítése:


 20 dkg sótlan földimogyorót,késes aprítóval összeaprítunk, jó krémes állagúra, hozzá keverünk 1 ek mézet, 2 ek hidegen sajtolt földimogyoró olajat,( de jó a sima napraforgó is, csupán csak annyi, hogy a földimogyoró olajnak intenzívebb az íze.) 2 csipet sót.
                         Jó étvágyat kívánok hozzá.! Nálunk már meg volt:))

2013. április 10., szerda

Medvehagymás tekercs

A tavasz első hírnöke ez a csodálatos növényke, igazi tavaszi nagytakarítást  gyakorol szervezetünkre. Fokozza az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő, vérzsírcsökkentő, C- vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Érdemes télire el  raktároznunk belőle egy jó pár adaggal, ,  fagyasztva, vagy akár  pesto formájában aminek a receptjét itt olvashatjátok Medvehagyma pesto , amivel most nálunk is készült ez a teljes kiőrlésű lisztes , medvehagymás tekercs.És egy kis lépést már is tettünk, magunk és családunk  egészségének  megőrzése érdekében. 

Hozzávalók: 20 dkg fehér, 20 dkg  teljes-kiőrlésű liszt, 25 dkg túró, 1 tojás, 1 kk só,  1 tk sütőpor, 10 dkg vaj, (vagy ráma margarin, ) 2-3 ek tejföl.


A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, 10 percet pihentetjük. Lisztezett felületen kb 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás pestoval, feltekerjük mint a bejglit,majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, előmelegített sütőben 180 fokon 20- 25 perc alatt készre sütjük.


                Jó étvágyat ,és sok sikert kívánok(ami garantáltan nem fog elmaradni:)) hozzá.                            

2013. április 9., kedd

Harcsapaprikás, túróscsusza ágyon


Tudjuk, hogy milyen egészséges  a hal fogyasztása, ennek érdekében próbálom  is amilyen sűrűn csak lehet  beiktatni az étrendünkbe. És kicsit túlmenni a megszokott rántott hal készítésén, habár évtizedekig el sem tudtam volna képzelni, hogy én ebben a kombinációban valaha meg is fogom enni, mikor anno kicsi fiam azzal jött haza, anya tudod milyen finomat ettünk a csapattal!( Vecsési csapatban focizott) kakaspörköltet túrós csuszával, én csak ájuldoztam, jaj fiam, hogy lehet azt meg enni, mire ő, hát nem is tudod elképzelni , hogy az  milyen finom,( hát nem! akkor még nem.)  ugyan mind kettőt szeretem de külön, külön. Na ez mára már erősen megváltozott, jó pár évvel ezelőtt, oldalbordával kirándulni voltunk, majd egy Duna parti  hangulatos  kis  étterembe tértünk be ,na itt fogunk megebédelni jelszóval,én maradtam a szokásos rántott bordánál,( gondoltam ezt nem lehet nagyon elrontani ,talán nem fogok éhen maradni:)) oldalborda rendelése, egy harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával volt, na kikerekedett a szemem kérdeztem tőle,  biztos hogy  jó választás volt? Majd megfogod látni, hogy igen, jött a felelet, és oly annyira nem tévedett, hogy az első megkóstolt falat után, már ételt is cseréltünk:)). És csak mondtam, és  csak áradoztam , hogy ez valami irgalmatlanul finom, hogy én mit is hagytam eddig ki. Na ettől naptól fogva,   már a mi  kis konyhánkban  is készül ez a finomság, van, hogy sztrapacskával, de van amikor ebben a variációban,  íme a recept ahogy nálunk készült. És egy úttal ,Éva Takarékos konyha: blogjátékom játékára is  ezt az ételt nevezem,ha van kedvetek gyertek ti  is, nézzetek be Évához  ,nagyon jó kis konyhát vezet!

Hozzávalók: 50 dkg harcsafilé, 2 nagy fej hagyma, 2 db közepes zöldpaprika, 2 db paradicsom, só, bors, csili paprika, (ízlés szerint) 2 kk pirospaprika,  2 db halászlékocka, 25 dkg csuszatészta, 25 dkg túró, 2 dl tejfől, 2-3 szelet igazi házi  füstölt szalonna, kevés olaj.

 Elkészítjük a pörkölt alapot,hagymát kockára vágjuk,kevés olajon elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát,amit szintén kockára, karikára vágunk. Kb 10-15 perc elteltével, hozzá adjuk a 2 db halászlékockát, pirospaprikát, pár percig  összefőzzük, majd a szintén csíkokra vagy kockára vágott halat, izésítjük só, bors, ,és kb 10 perc alatt készre főzzük.Rövid főzési   idő elegendő a halunknak, mert ha tovább főzzük, szét esik, és úgy  már nem gusztusos akkor. A csuszához a tésztát lobogó sós vízben kifőzzük,''all dante''-re, ( beleöntjük  a forrásban levő vízbe a tésztát, hagyjuk  1-2 percig forrni, majd levesszük  a tűzhelyről, fedőt rátesszük  és hagyjuk  hogy a saját gőzében puhuljon meg, de közben egyet, egyet mindig megkóstolunk, hogy fog kemény maradjon, ne ázzon szét.( tészta függő az idő de kb 10 perc )Szalonnát apró kockákra vágva  kisütjük, a leszűrt  tésztára öntjük,összekeverjük. Tálalásnál a tészta tetejére morzsolunk túrót,rá egy kis tejfölt, ennek a tetejére halmozzuk a harcsapaprikást,amire szintén rakhatunk egy kevés tejfölt,ki, ki ízlése szerint.


  Jó étvágyat, és sok sikert  kívánok hozzá! Nálatok milyen gyakorisággal kerül hal az asztalra, és milyen formában ?