A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. április 17., szerda

Medvehagymás Gnocchi

 Amibe csak lehet, és tudok, medvehagymát  teszek ! Miért ? Mert nagyon szeretjük:-)) Többek között ,mint a mostani ebédünkre készült,  gnocchi-t ( nyokki) is, aminek nem más az alap  tésztája, mint a gombócé.

Hozzávalók:   25-30 dkg liszt, 2 ek búzadara, 1 tojás, 2-3 ek medvehagyma pesto,  1 kg burgonya,  héjában megfőzve, amit lereszelünk, vagy villával összetörünk. Mikor teljesen kihűlt, , hozzáadunk egy kevés lisztet, 1 tojást, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a többi lisztet is, és 2 ek búzadarát. Összegyúrjuk, majd a tésztából nagyobb darabokat szakítunk, rúddá sodorjuk, majd ujjbegynyi darabokra vágjuk, és egy villa segítségével bordát nyomunk rá. Bő sós vízben kifőzzük.
 Leszűrjük és egy tálra át  szedjük , ha egyből tálalásra kerül az étel, tegyük  egy serpenyőbe, morzsoljunk rá márványsajtot, rakjuk vissza a tűzhelyre, hogy ráolvadjon a sajt.( én csak éppen, hogy mert szeretjük ha darabos marad  rajta a sajt)
                       Tányérra szedve friss aprított medvehagymával szórjuk meg a tetejét.
                                                   Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Angol kenyér pudding.( Bread and Butter Pudding. )

 Egy klasszikus angol édesség , ami szikkadt kenyérből készül. Amit nálam, most felváltott a kalács, tartottam tőle,hogy milyen is lehet kenyérből ez az édesség, Markánál látva és ''halva'', aki viszont pesti kenyérből készítette el,  ugyan olyan ódákat zengett róla  mint én, tehát működik a dolog azzal is.Higgyétek el, nem lehet vele betelni, eszméletlen  finom:)) És akkor íme a recept ahogy nálam készült.

50 dkg kalács, 3 dl tej, 2 dl tejszín,3 db tojás, 5 ek cukor, 5 dkg vaj, ( de ízlés szerint lehet növelni is az adagot)  vaníliás cukor, ha nagyon ínyenckedni szeretnénk egy kevéske Baileys, 4 ek mandula, durvára törve, mazsola, ízlés szerinti mennyiségben.

Egy kerek jénai tálat kivajazunk, a kalácsot szeleteljük,aminek az egyik felét gazdagon megvajazzuk.Félbevágjuk,és sorban  kirakjuk vele a tálat, úgy hogy minden sort megszórunk mazsolával, és mandulával, egészen addig míg el nem fogy a kalácsszeletünk. Egy tálban a tojást kikeverjük a kétféle cukorral, jó habosra, hozzáadjuk a tejet + tejszínt + a likőrt, és összekeverjük.Végül az egész tejes keveréket, ráöntjük a rétegezett kalácsra, akkor jó ha ellepi,én kézzel egy kicsit  rásegítettem lenyomkodtam a tetejét. Előmelegített sütőben, kb 30-35 percig sütjük.Ha úgy látjátok, hogy kelleténél előbb pirulna a teteje, tegyetek rá sütőpapírt,és úgy süssétek tovább.Én ezt nem tettem, és megégett egy kicsit a teteje,de így is brutálisan finom volt, nem tudtunk betelni vele.( még a vacsora sem kellett:)) Következő projektben, kenyérrel fog készülni nálam:))  Jó étvágyat ,és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.



2013. április 16., kedd

Kakaós rügyek

Csak mert nagyon szeretjük!  Szokásos kalácstészta receptemet használtam, ehhez a kelt tésztához, ami nagyon megfogott benne, az a formázási technika. Megláttam és megszerettem, mondjuk úgy, szerelem volt első látásra:))

50 dkg liszt, 1 tasak expressz instant élesztő, 1 tojás + 1 a lekenéshez, 1 mk só, 6 ek cukor, 1 vaníliás cukor, 6 dkg vaj, (olvasztott, 2 dl tej,

Töltelék: 4 dkg vaj, 4 ek holland kakaó, 4 ek cukor.

Szokásos módon,  a  tésztát bedagasztjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk,lazán átgyúrjuk,majd 10 felé vágjuk. Tányérnyi körré kinyújtjuk őket, 5 lapot egymásra helyezünk, amit egyenként lekenünk olvasztott vajjal, és megszórunk   cukros kakaóval. A másik 5 lappal is, ugyan így járunk el. Pizzavágóval, vagy éles késsel, nyolc cikkre vágjuk a lapokat, majd a közepét bevágjuk,a vágáson,( résen), alulról felfelé áthúzzuk a tészta csücskét. Így kapjuk meg a rügyformát.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, és hagyjuk itt is  a duplájára kelni a tésztát. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb 30 percig sütjük.Tálalásnál porcukorral megszórjuk a tetejét.
                                            Jó étvágyat , és sok sikert kívánok hozzá.

2013. április 15., hétfő

Márványsajtos kucsmagomba ragú, medvehagyma-pestos pirotóssal,

 Nagyon szeretjük a gombát, és nem csak enni, hanem szedni is:)) A vargányát, rókagombát , megszállottan tudom keresni az erdőkben, mint egy jó  vadászkutya.  Ezt a két gomba fajtát  favorizáltam ez idáig, de most akkora elánnal söpört végig itt a gasztroblog társadalomban ez a kucsmagomba ''őrület'', amit nem is ismertem eddig, ( lehet , hogy szégyen) ami nagyon kíváncsivá tett, az utolsó löketet pedig az adta mikor markánál megláttam , milyen ínycsiklandó vacsorát kreált belőle, na,  be kell szereznem ezt a gombát. Anyuék szombaton mentek a Bosnyák téri piacra, nagy örömömre kapott is belőle,( anya itt is köszönöm szépen:-)) Így elkészült vasárnap uzsonnára nálunk is ez a mennyei eledel. Ha nem ettetek még ilyen gombát, semmi esetre se hagyjátok ki, fenséges, ebben az elkészítési formában pedig egy igazi, Gourmet étel!

Hozzávalók: 20 dkg kucsmagomba, 1 fej hagyma, 2 ek vaj, 10 dkg márványsajt, só, bors( ha van fehér) 8 szelet pirított barna kenyér, medvehagyma pesto , ha nincsen érdemes elraktározni belőle  télire, receptjét itt olvashatjátok, Medvehagyma pesto
Hagymát apró kockára vágva, megdinszteljük  a vajon, a megmosott gomba szárát karikára vágjuk, kalapját kézzel daraboljuk, rádobjuk a hagymára és 10 percig pároljuk.( ne tovább, hogy az íze megmaradjon). Sózzuk borsozzuk,márványsajtot kézzel rámorzsoljuk,és addig hagyjuk csak a tűzhelyen,  még kellőn ráolvad a sajt.Pirított kenyér szeleteket, megkenjük medvehagymás  pestoval, végül ráhalmozunk a gombás raguból. Brutálisan finom, nem tudtunk betelni vele:)))
                            Jó étvágyat kívánok, nektek is hozzá.