A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 1., szombat

Cseresznye szüret, a Kossuth portán.




 Végre ma már kedvezett az időjárás, hogy a szomszéd Kossuth portán , ( Erzsikénél a szomszédban) a cseresznye szüret elkezdődhetett. Már hetek óta sóvárogva pillantottam ki a nappalink ablakán, a szemben lévő nagy cseresznye fára, hogy mikor pirosodik már:)). Hát ez az időjárás nem igen kedvezett neki , ami mostanában uralja a mi kis Kárpát-medencénket, ha nehezen is , de csak el jött a napja a szüretelésének is:))
 Oldalbordám is nekiveselkedik a nagy feladatnak ami reá vár, a fára mászás, ő a fa egyik oldalán ,én a másikon. De leleményes volt az én életem párja, míg én a 3 m magas létra legfelső fokáról szedegettem, ő minden helyzetben feltalálom magam jelszóval, a garázs tetejére mászott,  laza könnyedséggel csinálta végig a szüretet! Hát szemesnek áll a világ:))
 Na de szomszéd asszonyom bátorságát , elképedve vettem észre , ennek a nagy fának a tetején, na ez a nem semmi , hát onnan is le kell szedni , jött a válasz,  hát ez így igaz !
És a közel 50 éves cseresznyefa, alatta Lajosunk akinek a két keze munkáját dicséri , hogy ennyi évesen is ilyen szép egészséges állapotban van ez a fa, ilyen bőséges terméssel megáldva. De ugyan ez elmondható a  kertjükben termelt többi  növényekre is! Igaz nem kis munka árán, de neki egyben a hobbija a kertészkedés. Amihez még sok- sok évet kívánunk, erőben egészségben nekik. Itt is köszönjük szépen Nektek, a sok finomságot amivel megörvendeztettek minket olykor -olykor!

2013. május 31., péntek

Tönköly cipó

 Tönköly  kenyérke sült ki nálunk újfent, csak most kerek cipó változatban. Receptje ugyan az mint az elözőleg készült , Tönköly kenyér , formázás, és a sütésnél tértem csak el, mégpedig annyiban, hogy egy kerek zománcos lábosban sült ki ez a gyönyörűség. Ha nincsen se cserépedényetek, vagy kacsa sütő jénaitok, nyugodtan lehet egy kerek fedeles zománcos lábosban is kivitelezni, az otthoni kenyérsütésünket.
                                            Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. május 30., csütörtök

Afrikai húsgombócok nyárson.



 Fantasztikus ízvilágú est ebédünk volt oldalbordával. Készíthetjük akár kerti grillen  kint  a szabadban, szerintem az még csak  egy + ad hozzá, legközelebb nálunk is így fog készülni. Vagy benti grillen a sütőben sütve, de akár kevéske olajon egy serpenyőben sütve is tökéletes lesz a végeredmény. Nálam most, fele a sütőben, másik fele olajban  lett kisütve. Receptjéért  trollanyunál jártam , itt.
Mellé pedig frissen kisült, tönköly cipó kenyeret kínáltam. Hát valami fenséges volt,( azt hiszem megint adtunk a koleszterinünknek , a fenébe:))

Hozzávalók: 50 dkg darált hús,( vegyesen, fele- marha, fele- disznó) 1 tojás felverve, 1 darabka friss gyömbér reszelve, 2 ek paradicsompüré, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt kömény, csipet fahéj, 1 lila hagyma reszelve, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 citrom reszelt héja, 1 dl fehérbor,( nálam fehérbor ecet) 0,3 dl víz, 1 ek olíva olaj, 1 tk cukor barna / méz, 1/2 tk piri-piri fűszer,( vásárcsarnoknál az Ázsia Bt.-ben lehet venni) 2 db paradicsom apró kockára vágva, 10 szem olíva bogyó szintén apróra vágva.
Összegyúrjuk, a paradicsom kivételével, azt csak a végén adjuk hozzá. Állni hagyjuk a hűtőben egy pár órát, még jobb, ha előző nap állítjuk össze, így bőven lesz ideje össze érnie az ízeknek. Végül apró gombócokat formázunk a masszából, és saslik pálcára szúrjuk, grillezzük, vagy kevés olajon kisütjük őket.Azt az adagot amit olajban sütöttem ki, utána szúrtam csak fel a saslik pálcikára. Köretnek rizibizit, friss uborkasalátát kínáltam. A kényér receptje.itt , csak most cipó alakúra formázva.
                                                      Jó étvágyat kívánok.

2013. május 27., hétfő

Tönköly kenyér

 Lassan fél éve már , hogy nem veszünk bolti kenyeret, de a boltból cipeljük a lisztet hozzá, majdnem ipari mennyiségben:)) Nagyon jó lenne egy kis házi malom, na talán majd egyszer össze jön az is!( de ha nem, hát az se lesz baj:) Aki velem,( velünk)  együtt szereti a saját készítésű házi kenyeret, az tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem annak hiába is ecsetelném, hogy teljesen más az adalékoktól mentes változat. 

Ennek a kenyérnek az elkészítéséhez ,  előző este kell elkezdeni a menetét, mégpedig a kovász készítésével.

Ami, 10 dkg fehér tönköly liszt + 10 dkg BL 80 liszt, 7 g friss élesztő, 140 g víz. Alaposan kikeverjük, és a konyhapulton hagyjuk egész éjszakára.

A tésztához, a kovász, 25 dkg BL 80 liszt, 25 dkg fehér tönkölyliszt,1 dkg élesztő,  2 csapott  ek kanál só, 2 ek olaj, 200g víz, aminek a fele nálam  savó volt.

A tésztát szokásos módon bedagasztjuk, majd félidőben egyszer finoman áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, a megkelt tésztával már úgy bánunk mint az újszülöttel: nem püföljük, nem gyúrjuk, csak laza mozdulatokkal megformáljuk.Letakarjuk és hagyjuk a duplájára kelni kb 50 perc.

 Végül cserépedénybe tesszük, ( vagy jénai tálba) éles pengével bevagdossuk, bespricceljük vízzel a tetejét. És előmelegített sütőben 250 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. Levesszük az edénynek a tetejét, és ha úgy látjuk tető nélkül sütjük még pár percig. Rácsra tesszük, és ott hagyjuk  teljesen kihűlni. És közben hallgatjuk, ahogy kenyerünk önálló életre kel, serceg, pattog a héjazat, ekkor cserepesedik ki. És az az illat, hát leírni nem is tudom, csak azt, hogy mindenki próbálja ki, aki idáig nem tette:))
                                                    Jó étvágyat kívánok.

2013. május 26., vasárnap

Epres - sütemény ( tejfölös kevert tésztából)

 Megint egy epres édesség készült nálunk, és ez így is lesz, egészen addig még kapható lesz  a  friss eper a piacokon:)) Nem tudunk betelni vele,  vagy natúr csak magában, vagy porcukorral meghintve, vagy tejföllel kikeverve, vagy mint most ez a kevert süteménybe került bele.  vasárnapra azért dukál egy kis sütemény is az asztalra, no meg olyan hűvös lett kint az idő, hogy kimondott jól esett  a sütő melege az ember fiának..

 Hozzávalók: 1 nagy doboz tejföl, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt,  2 db tojás, 1 sütőpor, 20 dkg eper, kevés pirított mandula szeletek.

A cukrot a tojásokkal  kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sütőporral elkevert lisztet, jól összekeverjük. Egy kisebb tepsibe töltjük a masszát, majd az alaposan megmosott, felezett eperszemeket, vágott felükkel  lisztbe mártjuk, ( különben le száll a sütink aljára) és sorban rárakjuk a tésztánk tetejére. Előmelegített sütőben 180° fokon kb 30 percig sütjük.( tűpróbát végezzünk) Tálalásnál porcukorral , és pirított mandula szeletekkel megszórjuk.


                                            Jó étvágyat kívánok .