A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 5., szerda

Eperhabos fehér piskota- torta. Házassági évfordulónkra.


Megint egy epres sütemény készült nálam, de most egy jeles alkalomra szántam! A házassági -évfordulónk megünneplésére,  oldalbordával  édes kettecskén:)) No és egy finom, pohár pezsgő (eperrel), társaságában! Hát mit ne mondjak, mind kettőt nagyon szeretem! Na jó, mind  a hármat, oldalbordát is belevéve:)) Az utóbbit  nagyon, az előzőt mértékkel, az elsőt pedig mértéktelenül !:))





És Te  kedves olvasó ,  aki ide benéztél hozzám,  és olvasód soraimat ,osztozz örömünkben,  ünnepelj velünk ! Légy a  vendégünk  virtuálisan, egy pohár pezsgőre , és egy szelet habos süteményre! Egészségetekre!:))


Fehér piskótához: 6 db tojásfehérje, 10 dkg liszt, 8 dkg porcukor, csipet só, 1 tk sütőpor.

Krémhez: 2 dl görög joghurt, 2,5 dl tejszín,  10 dkg porcukor, 25 dkg eper, 1 tasak Dr.Otker, Expressz Zselatin fix.

Tetejére: 3 dl tejszín, 10 db eper.
Tojásfehérjét felverjük  kemény habbá, az átszitált  sütőporos lisztet + cukrot, hozzá adjuk, fokozatosan, és óvatosan össze forgatjuk. Kapcsos tortaformába tesszük amit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegített sütőben, 180 fokon tű próbáig sütünk, ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, sütőpapírral letakarjuk. Rácsra kiszedve hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbe vágjuk. Az epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot + a zselatin fixet, jól  kikeverjük, + a joghurtot amivel szintén alaposan össze keverjük. Végül a keményre felvert tejszínhabbal is össze keverjük. A kihűlt és félbe vágott egyik tortalapot vissza tesszük a kapcsos torta formába, rá tesszük a krémet, majd beborítjuk a másik torta lappal, óvatosan kicsit lenyomkodjuk a tenyerünkkel. Hűtőbe tesszük, kb 1 óra hosszára, majd ügyesen kiengedjük a torta forma kapcsot, és a szintén tetejére szánt, felvert tejszínhabbal, amibe a villával összetört eper szemeket belekevertük, kívülről a tortánkat  bevonjuk vele. Tálalásnál eper szemekkel díszítjük.
És a leg- kedvesebb idézetem, amit oldalbordától kaptam anno , mikor az esküvőnkre készülődtünk !
                                   Hiszem, és én is így gondolom életem !:))        

2013. június 4., kedd

Citromos-babapiskota álom.


Az epres- habos sütemény után itt , most elkészült a citromos változata is.Citrom rajongok, feltétlenül készítsétek el , ki ne hagyjátok!


 Hozzávalók:
2 kispohár sűrű tejföl
5 e.k.porcukor
2 citrom leve és héja
1 jó e.k. étkezési zselatinpor
4 dl édesített növényi tejszínhab (hu-la-la)
1 csomag babapiskóta kb.20 dkg
1dl citromlikőr , (vagy . valamilyen krémlikőr)




A tejfölt, a cukrot, citromok levét és héját jól elkeverjük, 1 1/2 dl forró vízben feloldjuk az 1 e.k. zselatinport, felverjük a tejszínhabot, majd az egészet összeforgatjuk ( először a zselatinos megy bele , utána a tejszínhab).    sütőpapírral kibélelünk egy tepsit,  vagy egy kapcsos torta formát, arra sorba kirakjuk a babapiskótákat, meglocsoljuk a krémlikőrrel, majd mehet rá a citromos hab. Díszíthető citrom vagy narancs félbevágott szeletekkel, de mehet rá színes cukordara is. Hűtőbe tesszük,majd másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Tipp: Bodza szirup készítésénél , mikor már leszűrtük a szirupunkat, a kiszedett  citrom szeleteket fel tudjuk felhasználni !

                                                              Jó étvágyat kívánok !

2013. június 3., hétfő

Cukkinis tortellini, füszeres paradicsom-mártásban.



 Fő az egészség mozgalom staféta botját, martinelli adta át nekem. Lényege, hogy készítsünk , vagy alakítsunk át egy  kedvelt ételünket, egészséges változatban. Egyébként is próbálom a minden napjainkba bevinni a tudatos táplálkozást, mert az ( ételed az életed ) elvét vallom. Ez a ravioli tészta most durum lisztből készült, nagyon örültem mikor megláttam itt egyből tudtam, hogy ezt elfogom készíteni. Kedvenc nálunk amúgy is a durum lisztből készült tésztafélék, ( Barilla) de idáig a boltból vándoroltak hozzánk.  Hát ezután, már ezt is a kis-konyhámban fogom gyártani:)).


Tészta: 40 durum liszt, 2 dl kéz meleg víz, csipet só.  Össze gyúrjuk a tésztát,  fóliába  csomagoljuk, és 1/2 órára betesszük a hűtőbe, pihenni a tésztát.

Töltelék: 1 kis cukkini, kockára vágva,  1 kis fej vöröshagyma , apró kockára vágva, 1 csokor metélőhagyma,( metélve) 8-dkg sajt (reszelve), só, bors, olíva olaj.  Olíva olajon  kockára vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadunk 3 ek   (paradicsom szósz.)   a cukkinit,  és a  a fűszereket  Mikor már puha a cukkinink,kb 10 perc, hozzáadjuk a reszelt sajtot is, éppen csak, hogy megolvadjon , és már vesszük is le a tűzről.



A tésztát lisztezett deszkán , vékonyra kinyújtjuk, négyzet alakúra,   lisztezünk nyújtás közben is bőven ha ragadna a tésztánk, majd 7 x 7 cm kockára vágjuk. Közepére egy kis kanál cukkinis tölteléket rakunk, majd háromszög alakúra hajtjuk össze.( mintha szalvétát hajtogatnánk ) jól lenyomkodjuk a széleket,végül a két alsó csücskét össze fogjuk, és össze dogozzuk. Kis batyut formálva a tésztából. Forrásban lévő enyhén sós vízben 3 perc alatt kifőzzük a tortellinit, egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük és forró paradicsom szószban megforgatjuk. Tálaláskor friss bazsalikommal szórjuk meg.

És akiknek tovább adom a staféta botot.

 Gabriella kalandjai a konyhában :

  Borso receptjei: