A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 14., péntek

Mákos rétes. ( Blogkóstoló- 9.)

Blogkóstoló 9, házigazdája Gaby Rubin Konyhája   blog írója, vanilla:-daniela blogját sorsolta nekem. Mikor megláttam a mákkal készült rétest nála,  na el voltam veszve!!:)) Nem is volt kérdés, na most melyiket is válasszam , mert egyértelmű volt, hogy erre a finomságra esik  a választásom!  Igaz némi változtatásokkal, de szerintem így is tökéletes lett a végeredmény. 

Hozzávalók: 50 dkg réteslap,( nálam leveles tészta) 2 db tojás, 2 dl aludttej, 1 dl olaj, 15 dk cukor, 15 dkg darált mák,  1 sütőpor, 60 dkg sárgabaracklekvár.

Összekeverjük a tojást + aludttejet + olajat + cukrot + darált mákot +sütőport.
Megtöltjük a leveles tésztát a töltelékkel, feltekerjük, tetejét egy éles késsel megrácsozzuk. Felvert tojással lekenjük, szeletelt mandulával megszórjuk, és előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük, 180 fokon.



                                                    Sok sikert hozzá!

2013. június 11., kedd

Csokis palacsinta muffin

 Ritkán szánom rá magamat a palacsinta sütésére,  na nem mintha nem szeretnénk, sőt ! De azt a nehéz olajszagot ami utána terjeng az egész lakásban, na azt nagyon nem szeretem!:))) Kutakodtam más alternatíva után, hogy-hogy is lehetne a szagok elkerülésével finom palacsintát  varázsolnom  az asztalra , trollanyunál itt meg találtam. Köszönjünk szépen, itt is neked! Azt hiszem gyakori vendég lesz az asztalunknál. A megadott mennyiséget én dupláztam, de így is kevéskének bizonyult! Úgy , hogy triplázódni fog a  következő újrázásnál:)))

Hozzávalók:12,5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, pici só, 2 ek cukor, 1,5 dl író,( nálam joghurt) 1 tojás, 2 ek juharszirup,( méz is jó) 2 ek olvasztott vaj, 10 dkg csoki csepp.
 Száraz és a nedves hozzávalókat,  külön - külön kikeverjük, majd egybe öntjük, jól kikeverjük. A muffin sütő mélyedéseit vajjal kikenjünk, háromnegyedig megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőben 180 fokon , kb 10 percig sütjük.Eper- rebarba lekvár. -ral öntöttem nyakon tálalásnál. Nekem dupla adagból 11 db lett!
Könnyű ízletes,valóban palacsinta ízzel megálmodott kis muffin-ok lesznek belőle.Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. június 10., hétfő

Kombe ( hajtogatott, töltött kelt- tészta)




 Ezt a tésztát rajtam kívül, már szerintem mindenki elkészítette.Hogy én miért is nem? Hát nem is tudom, de ami késik nem múlik, így egy hét leforgása alatt kétszer is készült a kis konyhámban. Egyszerűen nem lehet betelni vele,  laza kis leves után, egy laktató, tartalmas, második fogás kerekedik ki belőle.Aki esetleg még nem készített ilyet, itt a remek  alkalom, ki ne hagyja!!!:)))


Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 tk cukor, 3,5 dl tej, 1 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 2 tk só, 1 kk őrölt bors.

Töltelék: 25 dkg házi túró, 1 dl tejföl,  kis csokor snidling ( aprítva) 1 kk csilipehely.

Lekenéshez: 10 dkg olvasztott vaj.

Lisztet egy tálba beleszitáljuk, közepébe fészket készítünk, beleöntjük a langyos tejet, és a vizet,  + morzsolva az élesztőt. Mikor habosodni kezd hozzáadjuk a sót, borsot, összegyúrjuk majd bedagasztjuk a tésztát. Lisztezett deszkára borítjuk,( nem kell keleszteni) három felé vesszük, az első adag tésztát vékony kör alakra kinyújtjuk,(ezt a lapot már át is tettem a sodrófa segítségével a nagy gáztepsibe, hogy legyen hely a következő lap nyújtásához) amit lekentem jó vastagon az olvasztott vajjal. Majd befedtem a következő kerekre nyújtott tésztával, ennek a tetejét a kikevert túrós töltelékkel kentem meg. Végül a harmadik lappal ezt is lefedtem,a maradék vajjal vastagon megkentem a tetejét.Majd az alábbi kép szerint elkezdtem hajtogatni a tésztát. Kivajaztam egy kapcsos 28 cm tortaforma alját, a hajtogatott tésztát belehelyeztem, és letakarva hagytam a duplájára kelni. Időnként kézzel kicsit lapogattam rajta , formára igazgattam ! Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, tetejét nyolc felé vágjuk,  felvert tojással amihez egy kis tejed adtunk, lekenjük, magokkal megszórjuk .( szezám,napraforgó, len) vagy kinek mi!!  180 fokon kb 40 percig sütjük, ha idő előtt pirulni látjuk a tetejét zsírpapírral letakarjuk, úgy sütjük készre.
 Melegen, langyosan, hidegen, mennyei eledel!
 Másodjára,  téglalap alakú tepsibe tettem, tetejét kockára vágtam, töltelék ugyan az volt mint a kereknél. De ízlés szerint variálhatjuk. Következő alkalommal , juhtúróval készül nálunk.
                 Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.