A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 22., szombat

Rebarbarás krémhab, zabos keksz ágyon.

 Ide meleg oda meleg, az édesség utáni vágyunk olthatatlan! A sütőt bekapcsolni nem igen volt ingerenciám, inkább csak kevertem, kavartam, törtem ( mozsárban a kekszet) és már el is készültem ezzel a finomsággal. Hát ez  egy mennyei finomság,  ha ilyen  a mennyország, én csak oda vágyok:)))



Hozzávalók: 40 dkg rebarbara, egy marék málna, + meggy,  fél rúd vanília kikapart magja, 3 dl tejszín,  1 csomag Győri zabfalatok keksz, ízlés szerint cukor.( én csak 2 ek  használtam hozzá, elegendő volt a tejszín és gyümölcsök édessége)

Rebarbarát   darabokra vágjuk, hozzáadjuk a meggyet, és egy lábosban megpároljuk a cukorral, kb 8 perc alatt. Hozzáadjuk a málnát botmixerrel pürésítjük. A tejszín háromnegyedét elkezdem felverni a vanília rúd kikapart magjával, majd hozzá keverjük  a rebarbarás gyümölcs pépet ( egy kicsit hagyunk a kész desszertünk tetejére is). A maradék tejszínt szintén magában felverjük.  A kekszet mozsárban darabosra törjük, és elkezdjük rétegesen rakni a pohárba, keksz + tejszínhab, gyümölcspép, majd megint tejszínhab.Jól behűtjük, tálalásnál gyümölcs szemekkel, vagy keksz morzsával szórjuk meg a tetejét.








                        Sok sikert, és jó étvágyat kívánok hozzá.


2013. június 21., péntek

Mojito. ( Mert nagyon szeretem! :))

 És mert megérdemlem!:))) Már többen kértétek a receptjét, már hozom is ! Alkoholos, és mentes változatban is. Itt a hétvége, tikkasztó hőséggel, lehet  a jégkockákat gyártani, mentaleveleket szüretelni hozzá. És már nyithatjuk is ki ,  saját kis coctail bárunkat.:))

 Modern Mojito.  6 cl rum-light-dry, 1 citromleve, 1 tk cukor, 8 mentalevél, 8 jégkocka, ásványvíz, Citrom, vagy lime karikák.

A rumban és a citromlében elkeverjük a cukrot, beleszórjuk a mentaleveleket, kissé megnyomkodjuk. Hozzákeverjük a jeget, felöntjük ásványvízzel, és már ihatjuk is.

Az alsó képen alkoholmentes változatban, minden ugyan az, csak kimarad a rum belőle.





Egészségetekre:))

Tejszines gyümölcsleves. ( meggyel és rebarbarával)

 És második nekifutásra, pedig egy gyümölcslevest készítettem! Ebben a rekkenő hőségben, nem is vágyik az ember fia másra, mint egy  tál, jól behűtött gyümölcs   levesre. Hát kell  is  ennél több ?:))))

Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy, pár szál rebarbara fél cm darabokra vágva, 2 dl tejszín, csipet só, ízlés szerint cukor, kevés fahéj, 2-3 ek étkezési keményítő.

Megmosott és a kimagozott meggyet, felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje vízzel kb 1 l, hozzáadjuk a csipet sót + cukrot + fahéjat +, főzzük kb negyed órát, a vége felé hozzá adjuk a darabolt rebarbarát.( rebarbarának pár perc főzés elég, hogy ne főjön szét). Majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a keményítővel kikevert tejszínt, vissza tesszük a tűzre,  és éppen csak forralunk egyet rajta.Kihűtjük, és hűtőbe tesszük. Tálalásnál pirított mandulával szórtam meg , és citromfővel díszítettem.
                                     Jó étvágyat kívánok hozzá!

2013. június 20., csütörtök

Meggyes -Pite.


 Egy ,mert megérett a meggy:)) kettő, hogy nagyon szeretjük! Három,  roskadoznak a fákon a már cseresznyére héjazó meggyek,( úgy  ízben,  mint  méretileg is). Környékünkön az utcákban jószerivel csak meggyfák vannak ültetve,(hogy  az éppen arra járó vándor, szomjúságát oltani tudja a nagy melegben, egy pár szem gyümölccsel). Na Mi  jó vándor módjára, minden esti sétánknál, élünk is ezzel a csodás lehetőséggel.:) Teljesen bió, senki nem permetezi őket, és még is, az egészségtől majd ki csattannak, ezek a csodálatos guruló meggy szemek. Első nekifutásra ,ezt a finom pitét készítettem belőle.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 3 tojás sárgája.

 Töltelék: 50-60 dkg kimagozott meggy, 2 ek étkezési keményítővel elkeverve, ízlés szerint fahéjjal meghintve, és 4-5 ek meggy dzsemmel összekeverve.( most fekete cseresznye dzsemet használtam)

Tészta hozzávalóit kevés tejjel összegyúrjuk , majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, minimum fél órára. Deszkán átgyúrjuk, kétfelé vesszük a tésztánkat, kinyújtjuk 20 x 30 téglalappá, és ugyan ekkora tepsibe tesszük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tetején  , végül a másik tésztánkat is kinyújtjuk és rátesszük. Tetejét villával megszurkáljuk, tojásfehérjével lekenjük, előmelegített sütőben 180 fokon, kb 30 percig sütjük. Tálalásnál porcukorral hintjük meg a tetejét. Eszméletlen finom, nem lehet betelni vele:))




                          Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.               

2013. június 18., kedd

Kombe- Zserbó

  Sós változat után, most édes következett, ebből az isteni finom tésztából. Az eljárás ugyan az, mint Kombe ( hajtogatott, töltött kelt- tészta)-nál. csak a töltelék változott.
 Töltelék: 15 dkg dió lereszelve, porcukorral összekeverve, fél üveg házi sárgabarack lekvár, 10 dkg csoki csepp.( ha nincs, 10 dkg étcsokoládé lereszelve.)
Kinyújtás után, a második lapra kenjünk a sárgabarack lekvárt, rá a cukros diót,végül a csoki cseppet.
 Sütés előtt, lekenés után, megszórjuk jégcukorral, és szeletelt mandulával a tetejét.
Reggelire egy pohár hideg tejjel, fenséges eledel. Sok sikert kívánok  hozzá, mindenkinek.