A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. július 13., szombat

Tejszines -joghurt torta, amaréna meggyel.

 Melegben nem igen  vágyunk , a nehéz süteményekre. Hideg fagylalt, egy jó parfé, vagy egy jó kis könnyű joghurt torta. No igen, ez az ami kell nekem-nekünk. Mert nasi nélkül azért,  nem élet az élet!:-)))

Hozzávalók: 4 dl joghurt, 2 dl tejszín, 4 ek porcukor, 4 ek  Amaréne meggy. , botmixerrel összetörve, darabosra. 1 csomag zselatin fix.

A joghurtot a cukorral, és a zselatin fixszel, kikeverjük, hozzáadjuk a darabosra turmixolt meggyet. A tejszínt felverjük kemény habnak, majd összeforgatjuk a joghurtos, gyümölcsös,  keverékkel. Folpackkal  kibélelünk egy pudingos formát,( vagy több kicsit, mint  most én , ettől olyan rusztikus lesz a tortánk ). És pár órára hűtőszekrénybe tesszük, én fogyasztás előtt, még a fagyasztóba is betettem, kb 10 percre. Tálalás előtt, folpackot eltávolítjuk, tetszőlegesen csurgathatunk még a tetejére gyümölcs szószt, vagy csak amaréne meggyet teszünk köré, ha fokozni szeretnénk az élvezetet.


           Jó étvágyat kívánok.

2013. július 12., péntek

Málna fagyi, ( csak csajoknak délutánra)

  Mert !

''Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy boldog lányok a legcsinosabbak.  Hiszek abban, hogy holnap egy újabb nap ! Hiszek a csodákban,,.
                ( Audrey Hebburn.)

 Hozzávalók: 3 dl tejszín, 1 nagy pohár tejföl, ízlés szerint cukor, 15 dkg málna.

Tejfölt összekeverjük a cukorral, és a botmixerrel pépesített málnával . Tejszínt felverjük félig habnak, (még nem kemény, de már nem folyik ) és óvatosan összekeverjük a tejfölös málnával. Egy műanyag edénybe, vagy kiürült fagyi  dobozba töltjük, és pár órára mehet is a fagyasztóba. Nem kell félóránként átkavarni, nem lesz jégkásás, olyan igazán krémes, habos állagú marad. Fogyasztás előtt negyed órával, vegyük ki a mélyhűtőből! Tetejére málnaszemeket rakunk. És mivel mi Nők nem vagyunk önzőek ! Ugye ? A ház férfinépe is ehet belőle !-:))

.

2013. július 11., csütörtök

Csülökpörkölt

Vagy paprikás krumpli csülökkel . Egy a lényeg, hogy nagyon finom, és most így kívántuk:)) Eredetileg a terv az volt, hogy bent a nagyját felfőzöm,  kint bográcsba meg össze! Na de ember tervez, Isten végez, a benti hőségtől is szakadt rólam a víz, így semmi ingerenciám nem volt már  kint  tűzet gyújtani és  rakni  ((-: Na majd legközelebb!

Hozzávalók: 1 kg csülökhús kockára vágva, 1 jó nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, bors, csilipehely ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma átnyomva, csipet őrölt kömény, őrölt pirospaprika, 1 kg burgonya, 2 ek házi zsír.


Az kockára vágott hagymát a  zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a kockára és karikára vágott, paradicsomot, paprikát, ha kell egy pici vizet alá öntve kb 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a megmosott és kockára vágott húst, pár percig kevergetve pároljuk, majd  mehet rá az őrölt pirospaprika és a fűszerek. Annyi vízzel felengedjük, hogy éppen csak, hogy ellepje, időnként mindig hozzá öntünk egy keveset, hogy  ami elpárolgott pótoljuk. Mikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a megpucolt és kockára vágott burgonyát, felöntjük, annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ha kell sózzuk még, és ilyenkor még egy kis őrölt köményt szoktam szórni rá. Friss házi kenyérrel , és hideg Sváb uborkával  tálaltam.




                                       Jó étvágyat kívánok!

2013. július 10., szerda

Sárgabarackos manna.




 Mert  légiesen  habkönnyű, nem száraz, nem  nyögvenyelős, pont annyira selymesen krémes, hogy jól csusszanjon  le az ember torkán, egymás után még tart a tepsiben belőle.:)) Jó pár évvel ezelőtt, volt szomszédasszonyom,( Zsuzsika)  lepet meg minket , egy-egy kockával belőle. Azóta mikor a  sárgabarack megjelenik, ez készül nálunk elsőnek belőle.Persze bármilyen más gyümölccsel is készíthető, kinek éppen mi jön be.

Hozzávalók:  4 tojás sárgája, fehérje külön habnak felverve, 2 dl  olíva olaj, 4 ek tej, 3 ek tejszín, 1 ek házi vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 1/2 cs sütőpor. 8 db sárgabarack. 20 dkg liszt.
 A tojássárgákat habosra keverjük a kétféle cukorral, folytonos keverés közben,  kanalanként hozzá adjuk az olíva olajat, + tejet + tejszínt. Az átszitált lisztben elkeverjük a sütőport, amit szintén apránként adagolva hozzákeverünk  a kikevert tojássárgákhoz, de ezt már egy fakanállal végezzük. Végül a külön felvert tojásfehérjénk habját is bele forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjön szét.
 Egy 20 x 30 tepsibe öntjük a masszát, tetejére pedig az  alaposan megmosott, kimagozott, felezett  sárgabarackot teszünk.  Szeletelt mandulapehellyel megszórjuk, és előmelegített sütőben, 170 fokon kb 25 percig sütjük, tűpróbát végezzünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. július 9., kedd

Csömöri Gombócleves




De nevezhetném csorba levesnek is ! Hogy mitől Csömöri ? Unokatestvéremék ott élnek, és a helyi étteremnek a  specialitása, ez az igen kedvelt leves.  Eredetileg borjúlábszárral készül, ( ami nagyon finom) de készíthető disznó, vagy csirke húsból is. Nálunk most egyik sem került bele, amolyan laza, könnyű, nyári levesnek szántam. Az íze, így is fenséges, a sok friss  zöldségtől, a tárkony csodálatos íze, pedig megkoronázza az egészet:))

Hozzávalók: 1 nagy csomag vegyes zöldség, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint tárkony, én bőven szoktam bele tenni, 3 ek tárkonyecet, kevés olaj. 1 mk citrom bors, 1 kk házi vegeta,

A zöldséget megpucoljuk, felszeleteljük, és a többi zöldséggel együtt, kevés olajon, egy lábosban oda tesszük párolódni.Mikor már  félpuhának érezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a többi fűszert, és az aprított petrezselymet., össze főzzük, és a végén a krumpligombócokat is bele tesszük. Mikor feljöttek a levesünk tetejére, még egy pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Végül a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, vissza tesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, legvégén pedig beletesszük a tárkonyos ecetet.



Habaráshoz: 2 dl tejföl, 1 ek liszt.


Gombóchoz: 20 dkg burgonya, 1 tojás, só, 15 dkg liszt.
 A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és még melegen krumplinyomon áttörjük. Mikor langyosra hűlt, hozzá adjuk a tojást + sót, összegyúrjuk,  a tésztából lecsípünk egy kis darabot, és csinos kis gombócokat gömbölyítünk, egyenként belőle.
Jó étvágyat kívánok hozzá, mindenkinek.

2013. július 7., vasárnap

Amaréne meggy.

 Egy igazi Olasz , desszert  különlegesség ! Hallani, halottam már róla, de nem ettem még soha. Markánál mikor olvastam róla itt , tudtam, hogy ezt nem fogom kihagyni az idén. Lányok ez valami mennyi csoda, készítsétek el, még ma.! Sütemények tetejére egy pár szemet belőle, vagy az isteni finom, szirupos levével fagylaltunk tetejét meglocsolni vele, egy igazi kuriózum.


Hozzávalók: 1 kg meggy, 1 kg cukor, 1 rúd vanília kikapart belseje ,2 ek mandula aroma.

Meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, egy tálba tesszük, hozzá adjuk a cukrot, a vanília rúd kikapart magját, és szárát is, + a mandula aromát. Időnként keverünk egyet rajta, mikor már annyi levet engedett, hogy bőven ellepi, egy 24 óra, üvegbe tesszük.  Imádom a koktélcseresznyét is, de ennek a finomsága  azon is túl tesz:)))
Jó étvágyat kívánok hozzá.

Meggybefőtt, saját levében eltéve.

 Bőséges termés van,  idén is a  meggyből mifelénk, gyorsan raktároztam is el  belőle télire. Évek óta, mindig  ezzel a módszerrel  készül nálunk a meggybefőtt, finom ropogós marad, a leve pedig teli vitaminnal.  

Hozzávalók: 5 kg meggy, 2 kg cukor, 1 ek ecet, ( szalicil)  Rum,  és egy  10- l vödör.


 A meggyet  többször alaposan  megmossuk, kimagozzuk, vödörbe tesszük, rétegenként lecukrozzuk, végül egy ek ecet is ráöntőnk. Egy 24 órát állni hagyjuk, időnként keverünk rajta egyet -egyet, óvatosan,mikor már annyi levet eresztett, hogy ellepi a meggy rakományt, üvegekbe tesszük. A befőttes üvegeket, amit szintén többször  alaposan kimosunk, és a mikróban sterilizáltunk  a legmagasabb hőfokon. Egy pár  üveg befőtt tetejére  kevés rumot öntöttem, celofánnal takartam le, amire csipet szalicilt tettem, nem szeretem a gyümölcsre tenni, mint tudjuk nem egészséges! Végül csavaros tetővel  lezárjuk. Saját levében  a cukorral el áll,, és ha az üvegeket, gyümölcsöt kellően,  alaposan megmostuk, nem fog felforrni a lé.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.