A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 3., szombat

Lasagne cukkiniágyon.

 Megint egy cukkinis ételt hoztam, mondtam, hogy szeretjük, de nagyon !:-)) Esszük sütve, főzve, sülve-főre ! Éppen , hogy csak nyersen nem, ( idáig) de ki tudja:)) Limaránál itt láttam ezt az ötletet, hogy a tésztát felváltja a cukkini.  Nem is volt kérdés, hogy elkészítem e.:)) Szeretjük tésztával is, de mostantól  ebben a variációban  is nagyon :-))

3 db közepes méretű cukkini,  hámozva, vékonyra szeletelve, lesózva. 50 dkg darált hús, só, bors, 1 db sárgarépa, pucolva, reszelve, 1 fej vöröshagyma, pucolva, reszelve, bazsalikom, oreganó, 2 szál  zeller,   olívaolaj, 1 dl tej, 1 dl tejszín,  2 ek liszt, 2 dkg vaj,   20 dkg sajt, reszelve. 1,5 dl POMODORE (paradicsom szósz.)


Olívaolajon a reszelt hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a a fokhagymát, és reszelt sárgarépát, pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomszószt, fűszereket, és fél dl vizet ráöntünk, takarék lángon készre főzzük a ragut. (25-30 perc) Ha kell, főzés során még öntünk alá egy kis vizet. A mártáshoz a vajon enyhén megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejszín  + tej keverékkel, félretesszük.



Egy kisebb tepsiben a lesózott, és a nedvességtől alaposan leitatott, cukkini szeleteket szép sorjában lerakjuk, amire ragut halmozunk, majd a mártással is meglocsoljuk, ismét cukkini szeletek, ragu, mártás. Tetejét cukkini szeletekkel fedjük, amit szintén egy kis mártással meglocsolunk, és a reszelt sajttal  megszórjuk, egyenletesen elosztva  a tetején. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb 30 perc alatt készre sütjük.




 Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.


2013. augusztus 1., csütörtök

Csilis paradicsomlekvár

 Lassan itt az ideje a paradicsombefőzésnek is, szárított paradicsomok már az üvegben olívaolajban, és csak úgy magában pihennek. Hmmm milyen jók is lesznek azok  télen, a szósz, és a ketchup főzése még ezután következik. Most pedig lekvár formájában készítettem, jó csípősen. Aki rajong ezekért a paradicsomos finomságokért, érdemes rászánnia egy kis időt, hogy saját maga készítse el őket. Egy, hogy mindenféle tartósítószerektől mentes, kettő, hogy szerintem sokkal finomabb, és nem elhanyagolandó szempont, hogy jóval olcsóbb . Persze ha nem számítjuk bele az időnket, energiánkat, de azt hiszem ennyit megér a család, és saját magunk egészsége is, és a kulináris élvezkedés is:-)) A lényeg, hogy jó minőségű , érett paradicsomokat vásároljunk, és lehetőleg piacon kistermelőtől, aki nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre.De ha van saját termesztésű paradicsomunk, no az a hab a tortán!  


Toscan száritott paradicsom
 
POMODORE (paradicsom szósz.)

 Házi ketchup


Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez   adom meg.

1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)


 
A feldarabolt paradicsomot  a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük  főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni.  Akár pirítós kenyérre kenve,  tortillához,  különböző sült húsokhoz mártogatósnak,  isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. július 31., szerda

Tejes pite, Fekete-szederrel

 Nagyon könnyű, igazi kánikula sütemény. Miért? Mert semmi perc alatt kész vagyunk vele,keverünk, kavarunk egyet-kettőt, és már mehet is a sütőbe.

20 dkg fekete szeder, 15 dkg liszt, 8 ek cukor, 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 3 tojás, 1 vaníliarúd kikapart magja.

Pitesütőt kivajazzuk, megszórjuk liszttel, majd a megmosott szedret is elosztjuk benne. A tojásokat habosra keverjük a cukorral szép fényesre,  hozzáadjuk a tejet + tejszínt + lisztet, csomómentesre keverjük. A masszát beleöntjük a tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.
                                    Jó étvágyat kívánok.

2013. július 30., kedd

Töltött kagylótészta-cukkiniraguval.




 Cukkini szezon van, szeretjük is nagyon! Rengeteg felhasználási módja van ennek az isteni zöldségnek, élek is ezzel a lehetőséggel rendesen , aminek csak a fantáziám tud határt szabni -:)) Most ragu formájában került terítékre nálunk.

Hozzávalók: 50 dkg óriás kagylótészta, 4 db közepes méretű cukkini apró kockákra vágva, , 2 fej közepes vöröshagyma  kockára aprítva, 3 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 csilipaprika aprítva, , 8 db paradicsom hámozva kis kockákra vágva,  1 marék bazsalikom levél aprítva, 1 kk oregánó, só, bors, olívaolaj,  Házi ketchup, és egy pár kanál   POMODORE (paradicsom szósz.)
 A tésztát forrásban lévő sós vízben, al dente-re főzzük,( fog keményre) . Raguhoz:  egy nagy serpenyőben olívaolajat felhevítünk, hozzáadjuk a a hagymát, fokhagymát, kb 5 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomkockát, csilit,  és 2-3 ek paradicsomszószt. Főzzük kb 5 percig, végül hozzáadjuk a cukkinit, és a többi fűszert is, ha kell egy kis vizet öntünk alá, kis lángon kb 20 perc alatt készre főzzük. A leszűrt tésztát, enyhén olívaolajjal meglocsoljuk, kézzel finoman összeforgatjuk, hogy mindenhol érje.Majd a kész raguval egyenként megtöltjük a tésztakagylókat. Tálalásnál, darabolt  ,Toscan száritott paradicsom és bazsalikommal szórjuk meg a tetejét. Külön tálkában kínálunk házi ketchupot hozzá, ízlés szerint  nyakon, vagy alá öntve .
 És ha valaki még fokozni szeretné  a kulináris élvezetet , reszelt parmezánit szórhat  a tetejére.
Jó étvágyat , és sok sikert  kívánok  mindenkinek.

2013. július 29., hétfő

Mediterrán zöldségleves


 Kapribogyó teszi pikánssá ezt a paradicsomlevest. Egészséges, könnyű étel a nyári napokra. Akár hidegen, melegen, vagy langyosan esszük, isteni finom.

Hozzávalók: 3 ek olívaolaj, 1 vöröshagyma, finomra aprítva, 2 gerezd fokhagyma, összezúzva, 4 db érett paradicsom, hámozva, felkockázva, 1 piros húsú paprika ( kápia) magozva, felaprítva,  1 ek szárított paradicsom-püré,( olívaolaj + szárított paradicsom turmixgépben pürésítve) 1,2 l zöldségalaplé, 2 db közepes cukkini, negyedekre vágva, majd szeletelve, 4 kiskanál kapribogyó, maréknyi friss bazsalikom levél, só, és őrölt fekete bors.


Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, a hagymát és a fokhagymát rádobjuk, és kb 5 percig fonnyasztjuk. A paradicsomot a paprikával és a szárítottparadicsom-pűrével együtt belekeverjük, az alaplével felöntjük és felforraljuk. A hőfokot csökkentjük, lefedjük, és kb 10 percig lassú tűzőn  főzzük.

A cukkinit és a kapribogyót beletesszük, és további 10 percig főzzük, míg a zöldség puhára nem fő. Végül a bazsalikomot is beleszórjuk, sóval, borssal fűszerezzük. És tányérokba merve kínáljuk.
                            Jó étvágyat kívánok hozzá.