A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 9., péntek

Paella

  Ez a Spanyol jellegzetes rizsétel,( páéja) ebben a kánikulában egy  megmentő fogás , akár hétvégére is remek megoldás.. Hamar elkészül, nem kell órákat a tűzhelynél állni, de  egy kis szilárd táplálék még  is csak  kerül az ember gyomrába vele. És, hogy mi minden található egy igazi paellában ?  Bármi és akármi !! Csak finom legyen:))  A lényeg a kétfülű lapos serpenyő,  sáfrány, és a  rizs, a további rajtunk áll, hogy tengeri herkentyűkkel, vagy simán csak zöldséggel, keverjük-e.

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé kockára vágva, 1 fej vöröshagyma,( kockára aprítva) 2 gerezd fokhagyma,( reszelve, vagy nyomva) 4 ek olívaolaj, só, bors, petrezselyem,( aprítva) 2 db kaliforniai paprika, ( kockára, vagy fél karikára vágva) 2 db paradicsom,( kockázva)  15 dkg zöldborsó, ( fagyasztott, vagy konzerv is lehet) késhegynyi sáfrány, 1 l zöldségalaplé, 2 ek citromlé, ( vagy 1 db citrom cikkekre vágva) 20 dkg rizs. 

Elkészítése:  A csirkemell kockákat felhevített olajon megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálra. A visszamaradt olajban hagymát üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát, paprikát is hozzáadva sütjük tovább,  vissza öntjük a pirított csirke mellet , + a rizst, zöldborsót,  ( ha konzerv, akkor csak a végén) + a citromgerezdeket,  + a sáfrány, só, bors, petrezselyem, és felöntjük a lével. Nem kevergetjük, ha kell, mindig egy kis vizet öntünk hozzá, kb 30 percig pároljuk.
                   Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. augusztus 8., csütörtök

Dinnyés granita.




 De ha nem szeretnénk  flancolni, egyszerűen  jégkása !  Azt hiszem ,hogy most  mindenki csak erre vágyik ebben a  kibírhatatlan hőségben ! ( nem fehér embernek való ez már :)  Dinnye, dinnye, jéghidegen, és jégbehűtőt itókák, na ez az ami kell nekünk.Vagy ahogy Ízes-Mázas a facén felvezette ezt az itókát, ( nagyon szeretem a humorát nézzetek rá az oldalára, olyan élvezettel vezet fel egy -egy ételt-italt , hogy ha nem szereted még akkor is megkívánod !)  Amikor már felforrt az utolsó csepp agyvized is.
Amikor huncut izzadságcseppek viháncolnak a gerinced mentén.
Amikor már sem teraszozni,sem sportolni nincs kedved.
Na akkor fogod a jégcsákányodat (helyett a fagyiskanalat) és kibotorkálsz a hűtőmasinádhoz. Feltéped az ajtaját, magadhoz ragadod a jégbe hűtött nyarat, és mint Sharon Stone az Elemi Ösztönben, ripityára zúzod a jégkásádat. Lehűtött pezsgős-kehelybe kanalazod,mentát varázsolsz a tetejére,és boldogan betántorogsz vele a kanapéra,ahol természetesen nem vár rád a sármos  Michael Douglas . De sebaj, legalább több marad nekem!:))))
Hűha, lehet, hogy tényleg meleg van?

 Hozzávalók: 4 dl víz, 6 ek cukor, sziruppá főzve, majd kihűteni!  4 nagy szelet dinnyét , (lehet sárgadinnye is,) Kimagozva, összeturmixolva botmixerrel, 1 lime levét belefacsarva, és  a sziruppal összekeverve,lapos fagyisdobozva töltve, fagyasztóba tesszük. És aztán elő a jégcsákánnyal lányok, mindent bele ! :-))
                              Egészségetekre!

2013. augusztus 7., szerda

Gumi-sütemény

 Ha az ember édességre vágyik, de ilyen hőségben még a sütő környékét is elkerüli, nem, hogy beizzítsa! Akkor pont ideális megoldás ez a habkönnyű kis édesség, amit csak keverünk-kavarunk-hűtünk, és már készen  is vagyunk vele! Gyakori vendég volt nálunk anno, még a fiam kicsi volt,( de régen is  volt) igen szerette,( persze mi is:)  eperrel volt megrakva a teteje, hmm de finom is volt. Most gyümölcs nélküli változatban készült, de így is nagyon finom .


Hozzávalók:  6 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 ek kakaó, 17 ek porcukor, 2 doboz tejföl, 3csomag zselatin, 2 dl málnaszörp, vagy, ( eper, szeder, ribizli, )

1.)  3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a kikevert tojáshoz és hozzáadjuk a 3 tojás kemény habját. Mély tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük.

2.) Ugyan az mint az első, csak 2 ek kakaóval keverjük ki. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, majd mehet vissza a hűtőbe.

3.)   7 kanál porcukrot, 2 doboz tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a tejfölös részhez.Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.

4.) 2,5 dl vízben, fél csomag zselatint felmelegítünk, hűlés után 1,5 dl málnaszörpöt belekeverünk. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, ismét vissza a hűtőbe. Igazán szépen, csak másnap tudjuk formára szaggatni, vagy vágni !

Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. augusztus 6., kedd

Sütőtökös chutney

 Fúziós konyhák különlegessége ( csatni). Hindu eredetű szó,ami annyit jelent ( nyalni)  és aki megkóstolja valamelyik változatát  ,  valóban megnyalja utána mind a 10 ujját. Ami készülhet édes, erős -pikáns , vagy savanykás változatban,  különféle zöldségből - gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Ami nálam most Hokkaidó -tökből készült és  saját termés, (Mandy kertje és konyhája : , az  ősszel nyert fűszermagok egyike volt ez a Japán tökmag, de a kukorica, és a bab is szépen fejlődik, itt is köszönöm Mandy lesznek majd  képek is az ültetési módszeredről )  10 évvel ezelőtt Ausztriában tudtam hozzájutni csak,ma már itthon is fel lelhető,  ami egy igazi vitamin raktár.! Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról , amely a szervezetben A-vitaminná alakul át.  Akár pirítós kenyérre rakva, vagy különféle sült húsok mellé, de  kagylótésztát megtölteni vele is egy mennyei eledel.

Hozzávalók: 1 kg megtisztított sütőtök, 70 dkg alma, 1 diónyi friss gyömbér, 1 db csilipaprika, 1 ek sárga mustármag, +  1 ek fekete, 3 db vöröshagyma, 2 dl almaecet, 20 dkg befőzőcukor 3:1, 2 tk só, 3 dl narancslé, 


Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy centis kockákra vágjuk, majd egy nagy edénybe tesszük.  Hozzáadjuk az ugyancsak meghámozott almát, és a feldarabolt vöröshagymát is. Meghámozzuk a gyömbért, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, majd ezt is beletesszük az edénybe. Beleöntjük a a narancslevet, a paprikát, a befőzőcukrot és a sót. Hozzáadjuk a fűszereket, és a forrástól számított kb 15 percig főzzük.A még forrásban lévő chutney-t alaposan kimosott, száraz üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd fejre fordítjuk öt percre.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2013. augusztus 5., hétfő

Túrós pogácsa

  Blogkóstolóra, akinek a házigazdája Ildikó Kisildi: BLOGKÓSTOLÓ 10.  Konyhavirtuóz: blogját sorsolta nekem. Ahol persze, hogy egy pogácsára esett a választásom.:))  Csupán annyi eltéréssel, hogy élesztővel , és tönkölyliszttel készült nálam.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 12 dkg vaj, 25 dkg túró, 2,5 dkg élesztő,  1 tojás, 1 ek só, 1 kis pohár tejföl.   Tetejére:  lekenéshez, 1 tojás felverve,10 dkg reszelt sajt a tetejére. 


Összeállítjuk a tésztát, rugalmas de ne túl lágy tésztát kapjunk. Lisztfüggő, éppen ezért  a tejfölt kanalanként adagolva dolgozzuk csak  bele. Hüvös helyen pihentetjük kb 1 órát, de egy éjszakát is eltölthet a hűtőnkben. Így reggel, friss meleg pogácsával tudjuk megörvendeztetni a családot.:))
Lisztezett deszkára borítjuk, és 3 x hajtogatjuk, én egymás után csináltam, nem hagytam pihenő időt a hajtogatások között. Ujjnyii vastagságúra kinyújtjuk, kis kerek 3-4 cm  szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,  kb 1/2 órát pihentetjük , tojással lekenjük, sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.