A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 24., szombat

Sertés- szűzérmék, Budapest módra


 Amit készíthetünk bélszínből, és  libamájjal is,  egy ünnepi fogásnak remek! Éttermekben a pincér hazánkba látogató turistáknak, első helyen kínálja ezt a fogást. Nem véletlen, mert nagyon finom, laktató, igazán magyaros étel :))


Hozzávalók: 60 dkg szűzérme,( vagy bélszín) 2-3 ek zsír, 1 kk pirospaprika, 1,5 dl alaplé, ( csontból) 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj, ( vagy libamáj) 10 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg zöldborsó, ( konzerv, vagy fagyasztott).

A húst vágjuk ujjnyi szeletekre,  tegyük a hűtőbe.

Ragu: a megpucolt apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd öntsük rá az alaplevet, forraljuk át. Kockázzuk fel a szalonnát, süssük rövid ideig, adjuk hozzá a megmosott kockára vágott paradicsomot, paprikát, gombát, zöldborsót,( ha konzerv akkor csak a végén forgatjuk közé) végül a darabolt májat. Pirítsuk át az egészet nagy lángon kb 10 perc alatt, majd öntsük rá az elkészült alaplevet, izésítjük sóval, borssal. Forró olajban a szűzérmék mindkét oldalát süssük át 5-7 perc alatt. Tálalásnál a ragu tetejére, vagy köré helyezzük a kisült hús szeleteket. Köretnek rizst, vagy salátát kínálunk hozzá.

                           Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. augusztus 23., péntek

Augusztus 20. És az esti Ákos koncert.


Nyakunkba vettük a várost, az időjárással nem törődve amivel riogattak, hogy milyen vihar közeledik Budapest felé. Szerintem már túl nagy  felhajtást , vaklármát csinálnak a hét évvel ezelőtti augusztus 20-án történt katasztrófa végett.( Ami borzasztó volt) De azért az ördög nem alszik gondoltam, volt egy kis félsz is bennünk.




  
Hát persze, hogy első utunk a gasztronómiához vezetett-:)) Sparhelten sütött,( kelt hájas tésztából ) lepényt kóstoltunk, sajttal-sonkával töltve.


 Hmmm fantasztikus finom volt:)))  Egy jéghideg gyömbérsörrel öblítettük le. 



Oldalborda  árgus szemekkel nézi- várja, mikor is készül már el, hát olyan régen evett már ,( kb 2 órája)


 Aztán irány a Halászbástyához felvezető lépcső megmászása, hát  persze, hogy magassarkú cipőben. De életem párja  előrelátó volt,( ismer:) becsempészte a lapos papucsomat a tarisznyánkba, jól fog jönni ez még (gondolta)  este felé!

  
Mint aki a  Kínai nagy-falat mászta volna meg, úgy ki voltam. Mátyás-templom oldalánál a parkban egy kis délutáni sziesztát ejtettünk meg , a fűben végig heverésztünk.( mintha a Hyde parkban lettünk volna-:)) Majd irány vissza felé, barátosnémmel  ( Terka anyóval ) a Lánchíd lábánál volt a találkozónk megbeszélve.



Ahonnan utunk a Tabánhoz vezetett, az esti Ákos koncert helyszínére, egy kis terepszemlét tartani. Ekkor 18- óra volt még csak, a koncert pedig 21 óra 45-kor kezdődik. De a kemény-mag  már ott volt,hogy méltó helyüket az első sorban foglalni tudják. Így mi is úgy döntöttünk, hogy egy tapodtat  sem mozdulunk  már sehová, pulcsik a fűre, és megint piknik.


Ákos az esti koncert előtt próbát tartott,( bemelegített) precizitását dicséri ügyel a részletekre! És egy úttal az időjárásra is  utalt, ha bejön amivel az idő jósok riogatnak, az esti vihar akkor a koncert elmarad. De a bemelegítés felért egy kisebb koncerttel, így akkor is jól jártunk mi a korán érkezők:))


De hála az égnek, az időjárás kegyes volt, így a programok sorra meglettek tartva. Koncert  óramű pontossággal a ki irt időben elkezdődött. És egy fergeteges jó bulit varázsolt  a közel 30 ezres tömegnek ,ami a koncert kezdetére összegyűlt.
 
                           
           Fiuk Szuper volt !!!