A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 6., péntek

Csokoládés Wassant tangZhong technikával.

 Ami hasonlít a croissantra de nem az, de legalább olyan finom! Trollanyu ismertette meg ezt a tangzhong technikát,itt amit elöszőr Yvonne Chen, a Bread Doctor című könyvében jelentetett meg, azóta világszerte ismert lett ez a technika. Ázsiában nagyon népszerű a pékségekben, az így készült kenyerek nagyon puhák és levegősek lesznek, napokig frissek maradnak. Ami 1 rész liszt, 5 rész víz pasztára főzve, 65 fokon. ( én nem mértem) Akár előző nap is elkészítettjük a pasztát, hűtőben 3 napig el áll !

TangZhonghoz:  2,5 dl víz, 5 dkg liszt.

A vizet és a lisztet csomómentesre keverjük,és egy edényben feltesszük főzni, közben kevergetjük. Addig kell főzni még 65 fokos lesz a massza, vagy amíg kevergetés közben  barázdákat tudunk húzni a masszába. Ekkor levesszük a tűzről, átrakjuk egy másik edénybe, tálba, letakarva hűlni hagyjuk.
 A spanyol briósnak a tésztáját vettem alapnak, receptje itt, Ensaimades, spanyol briós
 A csokoládé pasztát  most leegyszerűsítettem, 1 tábla jó minőségű étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztunk, kevés tejszínt + 2  kk vajat hozzá adunk , kikeverjük. De aki szeretné  elkészíteni a csoki pasztát,  itt a japán kalács készítésénél  olvashatja Japán csokis márvány kalács
 
A tészta hozzávalóit kiegészítve + 20 dkg liszttel még , bedagasztjuk, és az egész tangzhongot hozzá adjuk . Duplájára kelesztjük, téglalap alakúra kinyújtjuk, közepét lekenjük az olvasztott csokoládéval, majd becsomagoljuk. Széleit behajtjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, kinyújtjuk majd két oldalról középre hajtjuk, aztán egybe hajtjuk mint egy könyvet. Egy vékony csík tésztát kapunk, én még nyújtottam rajta, és háromszögekre vágjuk fel. ( tekerés közben is nyújtottam a tésztán) A vége ami megmaradt feltekertem, és csigára formáztam őket. A hajtogatásról itt vannak képek.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, fél órát pihentetjük, végül előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük. Kíváncsiságból másnapra félre tettem egy pár darabot, valóban finom, puha szellős maradt a tésztája. Érdemes kipróbálni!!! Következő projekt, kenyér kísérlet lesz vele.
Jó étvágyat, és sok sikert hozzá mindenkinek.

2013. szeptember 4., szerda

Ensaimades, spanyol briós



Itt van az Ősz, itt van újra....! Vele együtt a suli-ovi kezdés  is. És, hogy ne éhgyomorral induljon  a nap, kicsiknek és  nagyoknak egyaránt, , készítsetek egy brutál finom brióst útravalónak. A tésztája légiesen könnyű, még másnapra is puha , laza marad! ( már ha marad!) Receptje Jádétól ,itt  amit köszönök szépen neki.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1/2 tk tengeri só, 4 dkg friss élesztő, 2, 2,5 dl langyos tej, 2 tojás, 2 ek olívaolaj. + a kenéshez 15 dkg vaj, 

Elkészítése: Élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd bedagasztjuk a tésztát. Duplájára hagyjuk kelni. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd 10 felé vesszük. Cipókat formázunk belőle,  letakarva 1/2 órát pihentetjük. Egyenként  20 x 30-as ovális alakra kinyújtjuk, kenhető, puha vajjal lekenjük, szorosan  feltekerjük, bal kezünkkel fogjuk az egyik végét kicsit megemelve, és köré tekerjük a tésztarúd többi részét, a végét alá csúsztatjuk finoman.



 Sütőpapírral bélet tepsire tesszük, vajjal lekenjük, és 20 percet pihentetjük itt is a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon kb 25 percig sütjük. 

 Mikor már langyosra hűlt , porcukorral meghintjük a tetejét.

         Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. szeptember 2., hétfő

Ketchup -vagy süritett paradicsom, ( sült- paradicsomból)


 Már nem is tudom, hogy hanyadik üveg paradicsom eltevésénél tartok, de ezt még el kellett, hogy készítsem. Nagyi portáján egy kedves hozzászóló  osztotta meg a saját fortéját, a paradicsom eltevése terén. Hát annyit mondhatok, hogy ilyen sűrített paradicsomot, csekélyke idő ráfordításával,( sütő elvégzi a munka dandárját)  most sikerült először gyártanom, ez valami csoda, azzal a pikáns füstös izével, egy igazi különlegesség. Amit készíthetünk natúr sűrített paradicsomnak,vagy  némi fűszerezéssel ketchupnak,  több hagymával, grillezett kockára vágott cukkinival ,zeller + némi petrezselyem hozzáadásával egy fantasztikusan finom ragú alap. Amit télen csak a darált húsra kell önteni, tésztát kifőzni, és kész is a finom olaszos ebédke, vagy a  vacsi:-))))

Én Lucullus paradicsomot használtam!

A megmosott paradicsomokat kettévágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük sorba. 1 fej hagymát feldarabolunk   6 gerezd fokhagyma társaságában a paradicsomok közé teszünk.( szintén darabolva) Meglocsoljuk olívaolajjal, és 180 fokon 2 órát sütjük. Itt-ott kicsit meg ég , de attól lesz olyan isteni füstös az íze.!! Sütés után botmixerrel pürésítjük, és átpasszírozzuk. Fazékba tesszük, , felforraljuk, vigyázni mert nagyon pöfög-fröcsög, mert nagyon sűrű.  Ha csak simán paradicsompürének tesszük el, akkor forralás után tiszta, száraz, steril üvegekbe töltjük, és mehet is a száraz dunsztba. Ha ketchupnak akkor izésítjük  1  liter sűrítményhez   3 ek barna cukor, 4 ek almaecet ( vagy fehérbor ecet) 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, fahéj, koriander, ízlés szerint só. Szintén steril üvegekbe, és száraz dunsztba tenni. Vagy ragu alapnak, a grillezett cukkinival és fűszerekkel  fent írtak alapján.


   Ebbe az  üvegbe, kb 2 kg sült paradicsomból készült  ketchup ment bele.
                    Sok sikert hozzá mindenkinek! Ki ne hagyd:-))