A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 3., csütörtök

Csirkemell őzgerincformában



Biztosan sokan ismeritek ezt a csirkemell tortát, de nálunk igen régen volt terítéken. Általában vendégvárásra, vagy ünnepekre szoktam elkészíteni, mindenki örömére. De most nem tudtam ellenállni a kísértésnek, mikor Hankka: hozta  ezt a finomságot, a hétvégi menünk így  megoldódott.



Hozzávalók:50 dkg csirkemell, só, bors, petrezselyem, 20 dkg bacon szalonna,( nálam házi füstölt húsos szalonna, vékonyra szelve) 2 tojás, 5 ek tejföl, 3 ek liszt, 15 dkg trappista sajt.

Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Tojásokat elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt az aprított petrezselymet, a lisztet és 10 dkg reszelt sajtot, összekeverjük. Majd a tojásos masszába beledolgozzuk a húskockákat, után ízesítünk ha kell ! 
Egy őzgerincformát vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintünk, szalonna szeletekkel sorba kirakjuk, úgy , hogy fedésben legyenek. A húsos masszát beletöltjük, a szalonna szeletek lelógó végeit ráhajtsuk, azaz betakarjuk vele a tölteléket. Tetejére kenjük a maradék tejfölt, és a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 180 fokon szép pirosra sütjük, kb 30 perc alatt.


Jázmin-rizzsel tálaltam, de krumplipürével is finom. Savanyúságnak pedig enyhén csípős Ecetes- almapaprika- t kínáltam.

                      
                       Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. szeptember 30., hétfő

Szent Mihály napi kavalkád


És szüreti felvonulás, 18-év után újra Gyömrő városában, helyi kézművesek kirakodóvásárával egybekötött össznépi mulatság. Ami a polgármesteri hivatal épülete előtt zajlott, illetve a lovas felvonulás zenei kísérettel ide érkezett. Az önkormányzati sátornál, kondérból merték a gulyáslevest, és a székelykáposztát a vendégeknek (ingyen), amit mi kihagytunk, mert jól beebédelve indultunk a felvonulásra. De a reform  édességnek nem tudtunk  ellen állni,( nem is állt szándékomban-:) Fekete erdő szelet ,aszalványból és olajos magvakból, gyógynövényekkel megrakva.(hmm, nagyon finom) Amit egy  előttünk préselt musttal öblítettünk le.



A másik sátornál,  aki szintén helyi vállalkozó és  egy Olasz finomságot áruló boltjuk van, a finomabbnál, finomabb sajtot, sonkát, felvágottat, tésztát, bort, és isteni grappát árulnak.De mivel ez egy szüreti mulatság volt , stílszerűen  zsíros-kenyér lila hagymával, levegőn szárított  sonkával megrakva a teteje,  kínálták.( meg kell ágyazni a nedűnek :)) És ezen a szuper masinán, szeletelték hajszálvékonyra a sonkát hozzá, 450 Ft/ db áron.





 És a mi Pistink az utcánkból, aki szintén helyi vállalkozó,  ugyan kamionos, de mindenféle gépezettel rendelkezik , utánfutós traktorral érkezett, hátul  a családjával megrakva.




Táncra perdült itt mindenki, a helyi butikosok, cigány népi viseletben beöltözve ropták a cigány táncot.




És a Szolnokról érkezett hivatása szerint vőfély, a vándorbottal a kezében járja évről évre az országot, és a szüreti felvonulást rendező város szalagja felkerül erre a vándorbotra.( 18-év kihagyás után, Gyömrő városé is ott díszeleg)

  
Polgármesterünk ennek örömére beszédet tartott.



A helyi jegyzőnk pedig táncra szökkent,  úgy ropta a csűrdöngölőst, hogy csak na:))


Vasárnap pedig a Szent Mihály napi kavalkád, a helyi tájházban fojtatódót  , kézműves foglalkozásokkal és sok más  érdekes programmal tarkítva, kicsiknek nagyoknak egyaránt. Este pedig lent a Tónál  gyertyaúsztatás volt. Ha az idén kihagytad, jövőre ne tedd!