A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 8., kedd

Vörösboros marhapörkölt, bográcsban


Ritkán fogyasztunk vörös húst, csirke pártiak vagyunk inkább( habár oldalborda nem veti meg  disznóságból készült ételeket , sőt..). De jeles alkalmakkor kerül a kondérba belőle, nem árt a változatosság jelszóval. Így történt ez most is , és , hogy kint szabad-tűznél bográcsban készült , még csak dobott rajta. ( egyszerűen imádjuk a  füstös ételeket:)))


Hozzávalók: 2 kg marhahús, pl (lábszár) 10 dkg házi füstölt szalonna, 3 dl vörösbor, 3 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, kakukkfű, ( ha van frissen szedett) só, bors, ( ízlés szerint) 1-2 paradicsom,  zöldpaprika, őrölt pirospaprika, 1 csilipaprika.


A húst hártyáitól megszabadítjuk, kb 2 cm kockákra vágjuk. Szalonnát szintén kockára vágjuk, és máris a bográcsba tesszük, félig kisütjük, hozzáadjuk az aprított hagymakockákat, egy kis vizet aláöntünk, majd mehet bele a kockázott paradicsom és a karikára vágott paprika. Végül az alaposan megmosott kockára vágott hús, fehéredésig  kevergetjük, fűszerezzük, de a sót, fokhagymát,  és a pirospaprikát csak a vége felé adjuk hozzá.( a só megkeményíti a rostokat, a pirospaprika kesernyéssé teszi az ételünket) Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsunkat, és a bor felét is ráöntjük.  Folyamatosan pótoljuk az elpárologott vizet, de mindig csak éppen, hogy ellepje.Kb 2 óra főzés kell neki. A vége felé sózzuk, mehet rá a pirospaprika, a fokhagyma nyomon passzírozott fokhagyma,  és a maradék vörösbor. A felesleges vizet  hagyjuk elpárologni, mert a lényeg, hogy sűrű szaftos végeredményt kapjunk. Sós vízben főtt burgonyával , vagy csak simán friss ropogós kenyérrel is fogyaszthatjuk, egy finom savanyúság kíséretével.


Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2013. október 7., hétfő

Citromkrém ( Lemon card )


 
Akár süteményekbe, vagy csak magában elkanalazgatni ( mint nálunk most éppen) desszert gyanánt, így is, úgy is, nagyon finom! 


Hozzávalók: 4 db citrom  kezeletlen héjú   (  Aldiban, Sparban lehet kapni) 3 egész tojás, 1,5 dl citromlé, 1 db citrom reszelt héja, 15 dkg vaj,  ( vagy kókusz olaj,) 10 dkg cukor, ( vagy xilit, vagy eretrit ) 

Egy tálba reszelem a citromhéját , hozzá adom  a cukrot + a tojást + citromlevet, jól összekeverem. A krémet  gőz fölött folyamatos keverés mellett , egészen addig főzöm míg be nem sűrűsödik.( kb 10 perc) Mikor langyosra hűlt hozzá adom a vajat, vagy a kókuszolajat, és botmixerrel homogenizálom.


                   
            Jó étvágyat kívánok hozzá.