A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. november 11., hétfő

Meggyes- mákos torta.


 
Oldalborda születésnapjára  készültem ezzel a  meglepi tortával, amit November 1-én ültünk meg . Sok tanakodás, és keresgélés  után  rá is találtam mohánál itt az ideálisra.(Köszönöm!) Semmit nem változtattam rajta egyedül csak a cukor mennyiségét redukáltam. Mákrajongók kötelező elkészíteni, brutál finom:))


Hozzávalók a  tésztához: 10 tojásfehérje, 30 dkg cukor,  35 dkg darált mák.


fehér krémhez: 3 dl tej, 3 ek búzadara, 10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tk vanília pasta

meggyes krémhez:80 dkg friss vagy fagyasztott meggy, (vagy 2 üveg meggybefőtt) 6 ek étkezési keményítő, reszelt citromhéj, őrölt fahéj, 3 ek cukor.



A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírból kivágunk  4 db 26 cm átmérőjű kört. Ha van több ilyen tortaformánk, akkor azokat előkészítjük, ha nincs, akkor is megoldható a dolog.
A robotgép közben habbá veri a fehérjéket, apránként adagoljuk  bele a cukrot is. Amikor kész, fakanállal óvatosan hozzákeverjük a mákot.
Az asztalon lévő 4 papírkorongra elosztjuk egyformán a habot. Szétkenjük egyenletesen egy műanyag hablapáttal, kb. fél cm vastag lesz a massza rajtuk. Ha van tortaforma, akkor belehúzzuk az aljába az első lapot, rátesszük a karimát és mehet sülni  20 percet. Kivétel után körben egy (hőálló)műanyag lapáttal meglazítjuk-elválasztjuk a szélétől a tésztát, levesszük a karimát, és az asztalra csúsztatva hagyjuk hűlni a lapot.
Tortaforma nélkül: a lapot óvatosan ráhúzzuk a laposabbik tepsire, így megy sülni, ha kész, egy ügyes mozdulattal alányúlunk egy lapáttal, és kisegítjük  a tepsiből az asztalra. Jöhet a következő.
A tortaforma tulajdonképpen csak a mozgatásban segít, a tészta nem folyik, nem terül, megőrzi a formáját sütés közben.
Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémeket.
A 3 dl tejben megfőzzük a búzadarát, hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal kikeverjük robotgéppel habosra, hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyet kimagozzuk, szűrőbe téve felfogjuk a levét, ha nincs 3 dl, akkor kiegészítjük vízzel ennyire. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és az étkezési keményítőt. Közepes lángon kevergetve besűrítjük, a meggyet a végén tesszük bele (befőttnél is csak 3 dl lé kell, elkészítés u.ez). Hűlni hagyjuk.
A lapokat sorban ráfordítjuk egy  sütőpapír darabra, lehúzzuk óvatosan a hátoldalukról a sütőpapírkorongot (a legszebbet hagyjuk meg a tetejére). Az elsőt egy tálra tesszük, megkenjük a meggyes krém felével. Rá a következő lap, erre jön a fehér krém, megint lap, a meggyes krém másik fele, végül az utolsó lap.
Lefedve megy a hűtőbe egy éjszakára, másnap tálalás előtt megszórjuk porcukorral.



Életem itt is még egyszer, Boldog szülinapot kívánok ! És egy kis apróság is járt a torta mellé csak  , hogy nehogy elfelejtse....-:))