A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. január 31., péntek

Ismerjük meg egymást újra.


Játékfelkérést Anikótól Olajbogyó... és  Martinellitől itt kaptam, itt is köszönöm drága Erika. Ami egy ismerkedős játék a blogerek között. A játékot Szera itt indította, szó szerint idézek tőle. 2007-ben kezdtem el a blogírást. Szinte csak magamnak, aztán szép lassan lett egy blogolós-ismeretlen-baráti kör.Olvastuk egymás írásait, tudtunk a másikról. Ez már a múlté.Egyre nagyobb tért hódítottak a közösségi oldalak és már nem figyelünk egymásra.Habzsoljuk a rengeteg információt, amibe lassan kibicsaklik az agyunk...én sem vagyok különb a deákné vásznánál. Emlékeztek milyen sok díjat adtunk egymásnak , meg játszottunk egymással. Teszek egy bátortalan kísérletet és elindítok egy ''retro''játékot. Ha nem megy, akkor nem megy. Ha még is , akkor kicsit nosztalgiázunk. Játszatok velem !

1. Linkeld be azt az embert a blogodba aki kipécézett.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3.Pécézz ki 7 embert, nevezd meg linkeld be őket a blogodba.
4.Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy kilettek pécézve.


Hát akkor hét dolog nagyjából, hogy ki is  vagyok én.


 
1). Mindenek felett, egy  feleség, anya, és nagymama.! Aki végtelenül szomorú, hogy keveset lehet az ő kis hercegnőjével.



2).  Imádom Ausztriát, lenyűgöz az ország, csodás hegyeivel, szép tájaival és a tisztaságával együtt.Szeretek kirándulni , az erdőben nagyokat sétálni, vagy éppen gombát szedni.

3).Szeretek olvasni, Müller Péter , Popper Péter, Polcz Alaine a kedvencek ,de Petrik Adrien könyveit is szeretem,( Egy asszony és a háza) 

4). Szeretem az embereket analizálni, mit miért  tesznek, mondanak.Mivel minden tettnek, cselekedetnek  van egy mozgatórugója.Oldalborda ilyenkor mindig mondja tudom, tudom, Müller Péter szólalt meg belőled:))

5). Nem szeretem a hazugságot, a pletykát, és az emberi butaságot, no pláne ha mindhárom jellem vonással rendelkező személy kerül a közelembe  végem van,  úgy érzem mintha egy lóval sakkoznék..Nehezen tolerálom, családon belül és kívül egyaránt

6).Szeretem a rendet, tisztaságot magam körül, csak így érzem jól magam. Habár már nem mértani pontossággal állnak  a tárgyak a helyén, ( hiába felettem is eljárnak  az idők, lazulok ? vagy mi a szösz-:)

7). Szeretek sportolni, biciklizni, nordic  walkingezni,  rajongok a gasztronómiáért. Ennek egyenes hozadéka a blogom születése-írása is, az utókor számára Hanna unokámnak. Szeretem a kreatív dolgokat, feladatokat   , örömmel tölt el mikor elmondhatom, na ezt is megtudtam csinálni:))



Lányok én most ezt a játékot már nem küldöm tovább, mert úgy látom mindenkinél  végig söpört mint a hurrikán.



2014. január 27., hétfő

Erdélyi töltött káposzta, cserépedényben sütőben készitve.


Blogkóstoló 14. kinek a házigazdája Linya Konyhalál , nekem Sherpa konyhájat szánta. Én pedig ezt az isteni töltött káposztát Nektek!:)) Ami némi változtatással így készül nálam .

Házilag savanyított  1,5 kg szálas káposzta + levél 10-15 db, ( receptjét holnap hozom) 60 dkg darált-hús, 1,5 kg oldalas ( nem füstölt) vagy apró hús, 1 jókora füstölt csülök,( vagy jó házi füstölt húsos csont ) egy darabka  házi füstölt szalonna.

 Töltelék: 10 dkg rizs,1 fej hagyma, 1 tojás, ízlés szerint fokhagyma, só, bors, majoránna, csombor,  darált pirospaprika, izlés szerint 1-2 kk  szárított  Házi vegeta



Tölteléket összeállítjuk, megtöltjük a káposztaleveleket,ha szeretjük csak csupasz gombócokat is készíthetünk egy pár darabot. 2 nagy fej hagymát  kockára összevágunk, kockára vágott házi füstölt szalonnával együtt ha szükséges kevés házi zsírt hozzá adva megdinszteljük. Ha kész pirospaprikával megszórjuk, a darabolt oldalast, vagy apró húst hozzáadjuk, sózzuk borsozzuk, felöntjük vízzel forralunk rajta egyet és   félretesszük. Egy nagy, vagy két kisebb cserépedénynek az aljára tesszük a füstölt csontot vagy a füstölt húst, rá a töltelék, majd a szálas káposzta, tetejére elosztva pedig a pörköltes húsalapból merünk rá. És folytatjuk a rétegezést ameddig el nem fogy , minden sor káposztára szórunk kevés borsot , csombort, (borsika füvet) majoránnát,  kevés oregánot, bazsalikomot,(nem kell megijedni csak dob rajta) babérlevelet. Tetejére egy nagy csilipaprikát teszünk és ha szükséges hozzá adunk még egy kevés vizet tetejét rátesszük és előmelegített sütőben 150-160 fokon kb 3-4 óra alatt készre főzzük.



Tálalásnál jó házi tejföllel meglocsoljuk (ízlés szerint ) friss ropogós házikenyeret kínálunk mellé.


Jó étvágyat kívánok hozzá  mindenkinek.