A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. február 7., péntek

Lokma (Szirupos Török fánk)

  
Itt a farsang áll a bál !  És mi kell még hozzá ? Hát ez az isteni szirupos Török fánk :))

Hozzávalók: 2 bögre liszt / 1 bögre 2,5 dl/ 2,5 dkg élesztő, 1 bögre langyos víz, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 kanál cukor, csipet só.

Sziruphoz: 2 bögre cukor, 1,5 pohár víz, fél citromnak a leve.




Elkészítése: Cukros langyos vízben kikevert élesztőt megfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet hozzáadjuk a felfutott élesztőt + vajat + tojást és a vizet, jól összegyúrjuk és egy óra hosszat pihentetjük a tésztát. Közben elkészítjük a szirupot cukor + a víz felforraljuk majd belefacsarjuk a citromnak a levét, félre tesszük hűlni Egy edényben olajat felforrósítunk és a megkelt tésztából egy kanál segítségével /amit egy kicsit beolajozunk/ darabot szakítunk a tésztából. Két tenyerünk között kicsit gömbölyítünk rajta  és a forró olajban kisütjük őket. Végül a citromos szirupba beletesszük, és ízlés szerint benne hagyjuk egy két percig, vagy akár hosszabb ideig is. Én az első verziót alkalmaztam, csak a külső részét itattam át a citromos sziruppal. Tálra szedjük és durvára tört pisztáciával , mandulával megszórjuk a tetejét.





Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2014. február 4., kedd

Mákos- guba torta,habcsókkal a tetején


Mákrajongók  figyelem!:))) Ha szeretitek a mákot , érdemes ebben a formában is kipróbálni, evését nem lehet abbahagyni.

Hozzávalók: 8 db vajaskifli, vagy molnárka, ( nálam most kalács) 1 l tej, 1 kk vaníliapaszta, 3 ek cukor, 5 dkg vaj, 15 dkg darált mák, 5 dkg porcukor, 1 dl méz. Tetejére 3 tojás fehérje 10 dkg cukorral kemény habbá verve.

Elkészítése: A kalácsot, vagy kifliket, centis szeletekre vágjuk, majd mikrohullámú sütőben 600 w-on szárítjuk 3 percig.( lehet a sütőben is) A szeleteket tésztaszűrőbe borítjuk, majd kétszer háromszor vaníliás, édes forró tejet szűrünk át rajtuk.Kivajazott tortaformába lerakjuk, minden sort cukros mákkal megszórunk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és mézet csurgatunk rá. Következősort ugyan így, tetejére a tojásfehérjéből felvert  habot tesszük, akár habzsákba töltve, vagy egy kanál segítségével ráhalmozva. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb 15-20 perc alatt készre sütjük


Jó étvágyat kívánok hozzá.