A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. szeptember 4., csütörtök

Gesztenyés torta, rumos- kókuszus csokigolyókkal. Szülinapomra:))


Mert basszus megint egy évvel öregebb lettem !! És a szülinapi tortámat újfent,  én magam készítettem :-)) Csak mert én így szeretem.! Szeletes képet sajnos nem tudok most prezentálni, arra már  nem igen volt időm..de lesz újrázás ebből a tortácskából, és akkor pótolni fogom.


Hozzávalók: 5 tojásból készült kerek piskóta./  a tojások  sárgáját 20 dkg cukorral 2 ek hideg vízzel habosra kikeverjük. Hozzákeverjük  15 dkg lisztben elvegyített 1 csomag sütőport, 3 ek holland kakaóport,  a fehérjét külön  kemény habbá verjük  2 ek cukorral, végül ezt is a óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott lisztezett 20cm kerek sütőformába töltjük a masszát, előmelegített sütőben 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük. / közben tűpróbát végezzünk / rácsra tesszük, még ki nem hűl. Addig a krémet elkészítjük.


Krém: 1 tasak Aranka / főzés nélküli / vaníliás pudingpor, 3 dl tej, kevés rum, vagy aroma,géppel  2 perc alatt kikeverjük, 25 dkg gesztenyemasszát rummal meglocsolunk, összetörjük, és hozzákeverjük a pudinghoz. végül 2 dl tejszínt szintén kemény habbá verünk, és ezt is óvatosan a masszához forgatjuk. A vaníliás puding helyett használhatunk mascarpone krémet is. Piskótánkat  három lapra vágjuk, minden sort megtöltünk a gesztenyés masszával, a maradékkal pedig kívülről bevonjuk a tortát. Tetejét  rumos csokigolyókkal megrakjuk.


És  a hiányzó  tortaszelet helyett, had álljon itt, az én drága kisfiamtól kapott szülinapi virágcsokrom. /ami egyenesen Hollandiából érkezett. /   itt is, köszönöm szépen Fiam :-))


2014. szeptember 2., kedd

Rakott karfiol. / tortaformára álmodva /



Egy roppant  ötletes és finom étel receptjével jelenek meg újra a fedélzeten.Amit ha akarunk akár tortaként is adhatunk az édességet nem kedvelő ünnepeltnek!! De mivel nálunk igen sikere van mind kettőnek, így főételként került az asztalunkra. Az ötlet Limaratól származik, a kelt tészták királynőjétől, köszönet érte! 
 Nálunk ezután ,csak is ebben a formációban fog az asztalra kerülni ez a finomság. 


Hozzávalók: 1 fej karfiol, / kb 1 kg /  50 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, /átnyomva / só, bors, kevés pirospaprika, 1 paradicsom, én házi sűrített paradicsomot használtam ,1 kk kakukkfű, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint, mehet  bele egy  egy kis csili, 10 dkg rizs,/ főtt /kevés olaj, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.

besamelmártás: 1 dkg vaj, 1 ek liszt, kb 2,5 dl tej, só, bors, csipet reszelt szerecsendió,

 vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet 1-2  keverünk, kavarunk rajta. Felengedjük tejjel és addig kevergetjük míg besűrűsödik.




Elkészítése: A megtisztított, és torzsától megszabadított  karfiolt sós, vegetás vízben megfőzzük, kb 10 perc .Majd egy szűrőre tesszük  hagyjuk , hogy jól lecsepegjen. Addig elkészítjük a pörkölthúst, kevés olajon  megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kavargatjuk végül a fűszereket, kevés vizet aláöntve készre főzzük.Végül a a rizzsel összekeverjük. A karfiolt keresztben három felé vágjuk, az alsó részét egy kiolajozott morzsával meghintett tepsire tesszük, és elkezdjük a pörkölthússal megtölteni. Darált hús tetejére tehetünk besamelmártást, én most 1 tojás sárgájával , tejfölben elkevert darált sajttal kentem meg, így is brutál finom:)) majd következik a második sor . ugyan úgy mint az előző sort.Végül rátesszük a kalaprészét,  és a maradék tejfölös masszával nyakon öntjük, szépen elsimítjuk rajta körbe-körbe, hogy mindenhol érje, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.






         

Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.