A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. szeptember 11., csütörtök

Vödrös savanyúság. / hidegen /




Vagyis mindent bele!!! Amibe  nálunk most csak  / pfefferoni / kosszarvú paprika került. Nászasszonyom halmozott el egy jó nagy rakománnyal, / saját termése /. Enyhén csípős, amolyan pont nekünk való:)) no nem mintha megvetnénk, a kétszer örülünk neki  fajtát is:-)) Hozzávalók egy 10 literes vödörhöz.

4 l viz, 25-40 dkg cukor, 1/2 l , 10% ecet, 15 dkg só, 2 kk Na-benzonát, 1 1/2 kk,bórkénpor, / ami segít megtartani az eredeti színét, és ropógósságát./ majd ízléstől és mennyiségtől függően, / kapor, babérlevél, egész bors, borókabogyó, mustármag, koriandermag, szegfűszeg, tormaszár,/  vagy a Horváth Rozi féle zacskós savanyúság .fűszerkeveréke./ ugyan ez az összetétel. abból két zacskó kell ehhez a mennyiséghez. Alaplét hidegen összekeverjük a fűszerekkel, és az alaposan megsikált paprikát, beletesszük, fanyelű eszközzel átkavarjuk, és a tetővel lezárjuk. kb 8- nap után fogyasztható,és folyamatosan után tölthető.A lényeg ,hogy kézzel ne érjünk a léhez,csak is fa eszközzel..így tuti, hogy nem romlik meg..Szobahőmérsékleten tartjuk. 



Érdemes ezt is kipróbálni. Ecetes- almapaprika, savanyúságnak télire.


 

Csirke Fajita. Tex- Mex.







Az egyik nagy - nagy kedvencünk /a sok közül / ez az étel. Általában magam készítem hozzá a tortillat, és a salsat is,ez most egy kivételes alkalom, hogy készen jött a házhoz egyenesen a / Lidl-ből /.


Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, csíkokra, vagy kockára vágva, 3 ek  fajitas fűszerkeverék, 4-5 ek oliva olaj, kevés citromlé, Alaposan összekeverjük,letakarva egy fél órát állni hagyjuk. Végül olajon kisütjük,kb 25 perc alatt. Az utolsó 5 percben csíkokra vágott Kalifornia paprikát is hozzá adunk,/ pirosat, zöldet./ Ha nincs kész tortilla lapunk, közben elkészítjük.a salsaval együtt.

Tortilla: 25 dkg kenyér liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk só, 2 dl langyos víz, 2 ek olaj. Jól összekeverjük, átgyúrjuk, pihentetjük.kb 20 percet, 8 felé vesszük, kerek lappá kinyújtjuk, forró serpenyőben kisütjük mind a két oldalát..




Salsa: paradicsom, lila hagyma, csilipaprika, lime lé, koriánder zöld, só. mindent összeaprítva, jól összekeverve. / mennyiséget, mindenki saját maga határozza meg./ érdemes többet készíteni , ha marad pirítósra téve is egy remek falat:-))



Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.