A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2017. szeptember 27., szerda

Marharagú inyenceknek



Jami Oivér után szabadon. Azt nem állítom, hogy egy könnyű laza fogás, de ,hogy brutál finom az tuti. Karácsonyi vagy egy szülinapi bulira is  remek választás ez a fogás. Nincs sok munka vele, a sütő elvégzi majd  a munka dandárját.

Hozzávalók:



1 kg marha lábszár, 1/2 l vörös bor,burgundi,  3 fajta hagymából 1-1 db  (sonka,póré,vörös) 40 dkg gomba, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 3 szál friss rozmaring, 4 szál kakukk fű, 2 db sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 kk szemes bors, 2 gerezd fokhagyma,3 db paradicsom, olaj, kb 5 dkg vaj. cserépedény, ha nincs, öntöttvas lábas is jó.






Egy nagyobb serpenyőben a szalonna csíkokat megpirítom, majd tálra szedem. A maradék zsiradékhoz vajat teszek és kockázott lisztben megforgatott húst elősütöm, hogy kérget kapjon. Egyszerre ne tegyünk sok húst a serpenyőbe, ne párolódjon. Zsiradékot mindig pótoljuk ha kell. Aztán a cserépedénybe rétegezve lerakjuk a karikára vágott sárgarépa, szeletelt gomba, hagyma, szalonna és a kisütött húst és a fűszereket.  A serpenyőben maradt pörzsanyagokat felkaparom, felöntöm kevés vörös borral beforralom és a húsra öntöm a maradék borral együtt. Cserépedényre teszem a fedőt és a sütőben 160 fokon kb 3 órán át sütőm. Kínálhatunk mellé friss ropogós fehér  kenyeret vagy krumplipürét. De szalvétagombóccal is mennyei.

 

Szalvétagombóc: Egy jó alternatívája, nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.Remek köret egy bő szaftos ételekhez.
5 db zsemle, 3 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, petrezselyem.
Zsemlét 1 cm darabokra vágjuk, tepsiben megpirítjuk, tojásokat tejjel felverjük, sózzuk, borsózzuk, aprított petrezselymet hozzáadjuk, +  annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Egy darab szalvétát, vagy alufóliát lefektetünk beolajozzuk, erre teszünk egy hosszúkás kupac masszát, kb a felét. Tömörítjük feltekerjük,  a szalvéta két végét megcsavarjuk, és lobogó vízben kb 25 perc alatt készre főzzük.Ujjnyi vastagra szeleteljük.












Nincsenek megjegyzések: