A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2017. szeptember 30., szombat

Óriások földjén jártunk...



Kerek-erdő közepén! Pezseg a vérem  az erdő után...♡ főleg gombaszezon idején. Két hete a kispesti piacon roskadásig volt a kofák asztala megrakva eme finomsággal,   4000 Ft kértek  az Őzláb gomba kilójáért. Első hallásra talán soknak tűnik ez az ár, de én tudom  kell is menni  érte eleget. De mivel enni is imádjuk, nem csak szedni, így vettem 4 db kisebb kalapot ,  Isteni ebédünk volt belőle. Na de most szombaton a piacjárásom után  végre beszabadultam a vasadi erdőbe én is  egy kis gombaszedésre. Ugráltam, kúsztam , másztam, örömömben, itt is, ott is, amott is, csak őzlábgombát láttam. Hatalmas volt a zsákmány, meg a munka vele otthon is . De örömöm határtalan, hiszen én szedtem, " ingyen " volt! Került a fagyasztóba , bepanírozva, télen de jó is lesz♥ és szomszédasszonyomat is megajándékoztam vele.






És ugyan ebben az időben, az én gyönyörűséges Hannám  is az erdőt járta Bonoval és apácskával. Nagyon ügyes ebben is, mint minden másban.  Közben  telcsin jött az üzenet és a kép a szerzeményükről, (mondjuk ezt pont  Krajci szedte) . Én is vissza üzi, kép küldés , Mama sem tétlenkedik, teli van a kosárkája ám.








2017. szeptember 28., csütörtök

Csak egy szösszenet

A minap a facebookon az egyik ismerősöm feldobott egy témát, milyen felszínes barátságok vannak itt a facen. Csak a like vadászat , magamutogatás stb, zajlik és közben önelégült mindenki jajj mennyi barátom van. Igen a virtuális világban!! No de mi van az életben.?, Ez lenne a modern XXI-dik század barátsága?!! Hát ezt hosszan lehetne taglalni,de Én még ennyivel egészítettem ki észrevételemet egy hozzászólással!!


Én mindig mondtam, hogy milyen óriási találmány ez a facebook!!! És ez bizonyosságot is nyer, legyen az névnap, születésnap. Mert így azoknak a "családtagoknak, rokonoknak, barátoknak" is van lehetőségük köszönteni egy "barátot, hozzátartozót" (INGYEN) akinek  nincs kimenőjük a telefonjukon.(ha van is sajnálják rá), hogy felhívják az embert egy normális köszöntésre!!!
Köszönjük Facebook, hogy vagy nekünk!!!! De ide sorolnám még , Viber, WhatsApp-ot is. Ugye milyen szép új világ?!!!😕😕😕





Krémes spárgaragu- füstőlt szűzérmével



Igaz, hogy ez az étel még nyár elején készült kis-konyhámban a spárga szezon idején, de most télen konzervből is készíthetjük. Hirtelen vezérelt ötletként kreáltam  össze ezt a finomságot. Oldalborda ugyan nem egy spárgaevő fan, de a füstölt szűzérmével és szalonnával annyira  megbolondítottam az étel karakterét, hogy úgy ette mint akit több napja éheztetnek.😃 Na jó, velem egyetemben ,csak a mennyiségekben tértünk el egymástól. Tehát a konklúzió, ebben a változatban a spárgát nem kultiváló családtagokkal is megtudjuk etetni.Ugye a spárga jótékony hatásáról meg mindenki hallott már.


Hozzávalók:

30 dkg spárga, 10 dkg házi húsos füstölt szalonna,  10 szelet füstölt szűzérme, 1,5 dl tejszín, só,(de csak ha szükséges, hiszen a füstölt húsból kisül) bors, aprított petrezselyem, kevés vaj. 1 csomag tészta tetszőleges fajta,, nálam most spagetti. ízlés szerinti mennyiségű chedar sajt akár reszelve, ha meg szeletelt akkor tépkedve mint most nálam.



 


A tésztát kifőzzük, lobogó  sós vízben fog keményre. Serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát  és a szeletelt füstölt szűzérmét kisütjük . Spárgát meghámozzuk félujjnyi darabokra vágjuk, kevés vajon saját levében megpároljuk, majd hozzá keverjük a kisült füstölt szalonnás szűzérméhez. Tejszínt és a sajtot  hozzáadjuk ,fűszerezzük és összeforraljuk, aprított petrezselyemmel megszórjuk a tetejét. És már tálalhatjuk is.









         Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek

2017. szeptember 27., szerda

Marharagú inyenceknek



Jami Oivér után szabadon. Azt nem állítom, hogy egy könnyű laza fogás, de ,hogy brutál finom az tuti. Karácsonyi vagy egy szülinapi bulira is  remek választás ez a fogás. Nincs sok munka vele, a sütő elvégzi majd  a munka dandárját.

Hozzávalók:



1 kg marha lábszár, 1/2 l vörös bor,burgundi,  3 fajta hagymából 1-1 db  (sonka,póré,vörös) 40 dkg gomba, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 3 szál friss rozmaring, 4 szál kakukk fű, 2 db sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 kk szemes bors, 2 gerezd fokhagyma,3 db paradicsom, olaj, kb 5 dkg vaj. cserépedény, ha nincs, öntöttvas lábas is jó.






Egy nagyobb serpenyőben a szalonna csíkokat megpirítom, majd tálra szedem. A maradék zsiradékhoz vajat teszek és kockázott lisztben megforgatott húst elősütöm, hogy kérget kapjon. Egyszerre ne tegyünk sok húst a serpenyőbe, ne párolódjon. Zsiradékot mindig pótoljuk ha kell. Aztán a cserépedénybe rétegezve lerakjuk a karikára vágott sárgarépa, szeletelt gomba, hagyma, szalonna és a kisütött húst és a fűszereket.  A serpenyőben maradt pörzsanyagokat felkaparom, felöntöm kevés vörös borral beforralom és a húsra öntöm a maradék borral együtt. Cserépedényre teszem a fedőt és a sütőben 160 fokon kb 3 órán át sütőm. Kínálhatunk mellé friss ropogós fehér  kenyeret vagy krumplipürét. De szalvétagombóccal is mennyei.

 

Szalvétagombóc: Egy jó alternatívája, nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek.Remek köret egy bő szaftos ételekhez.
5 db zsemle, 3 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, petrezselyem.
Zsemlét 1 cm darabokra vágjuk, tepsiben megpirítjuk, tojásokat tejjel felverjük, sózzuk, borsózzuk, aprított petrezselymet hozzáadjuk, +  annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Egy darab szalvétát, vagy alufóliát lefektetünk beolajozzuk, erre teszünk egy hosszúkás kupac masszát, kb a felét. Tömörítjük feltekerjük,  a szalvéta két végét megcsavarjuk, és lobogó vízben kb 25 perc alatt készre főzzük.Ujjnyi vastagra szeleteljük.