A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. január 19., péntek

Frittata (Olasz tojáslepény)



De én csak egy   magyaros  jó paraszt reggelinek nevezem. Ez az Olasz tojásos  étel hagyományosan sajttal és zöldségekkel készül, de kedvünkre variálhatjuk is. Mint ahogyan most én tettem😀  Könnyen elkészíthető, és nagyon finom.

Hozzávalók:

6 db tojás, 4 db közepes méretű sárga krumpli, ( kisebb kockára vágni,és kisütni olajban,) pirított hagyma ( kész pirított hagymát használtam, ikeában kaphatót,)ha nincsen,  akkor félidőben az apróra vágott vöröshagymát a a burgonyához adjuk és együtt sütjük készre. 5 dkg reszelt parmezáni sajt, karikra vágott házi kolbász ízlés szerint a mennyisége,

A kisült burgonyakockákat egy papírtörlőre szedjük, (leitatjuk a felesleges zsiradékot) A tojásokat egy tálba ütjük és felverjük, hozzáadjuk a sajtot ,kolbász karikákat,  pirított hagymát és burgonyát, összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat felhevítünk, beleöntjük a masszát, fakanál segítségével elsimítjuk egyenletesre, fedővel letakarjuk és lassú tűzön pirosra sütjük, majd egy tányér segítségével megfordítjuk és a másik felét is   készre sütjük. Házi csalamádét ettünk hozzá.










2018. január 17., szerda

Csörögefánk



Farsang idején,(bármennyire is nem szeretem az olajszagot magamon és a lakásban) egyszer azért kisütőm.😋 Jó házi sárgabaracklekvárral nagyon finom tudd lenni. Finom, omlós a tésztája,  frissen kisütve az igazi.


Hozzávalók:

45 dkg finomliszt, 2 ek cukor, 10 dkg vaj, 6 tojás sárgája, csipet só,2-3 kanál rum, és amennyi tejfölt felvesz a tészta, (kb 300 ml)

Egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk.  Só, cukor, rum, tojások sárgája, és a lehűtött olvasztott vajat hozzáadjuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát tudjuk készíteni. Mikor már szép fényes és nem ragad a tál falához a tészta, tetejét enyhén meghintjük liszttel és a hűtőbe tesszük 30 percre.




Majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra  kinyújtjuk, rombusz alakúra felvagdossuk a tésztát, közepét bevágjuk és a tészta egyik végét áthúzzuk a lyukon. Végül forró olajban kisütjük, még melegen porcukorral meghintjük.





2018. január 15., hétfő

Lemon curd (Angol citromkrém)



Avagy a híres Angol citromkrém. Hétvégén az Auchanban 85 Ft/ kilója volt  a citromnak, közötte rengetek mayer citrommal megbújva .Azonnal lelkes válogatásba kezdtem , na gondoltam  most jött el az én időm, hogy ezt a finom ,selymes, bársonyos, krémet elkészítsem. A többi citromnak a kifacsart levét,( bevásároltam belőle több kilót)  jégkocka tartóban fagyasztottam,majd zacskóztam és ment vissza a jégszekrénybe. Amit felhasználok majd teába, limonádéba, stb.

Hozzávalók:
3 db mayer citrom leve,
2 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
15 dkg vaj ( nem margarin)
4 db tojás
10 dkg nádcukor
15 dkg eritrit


1. a kezeletlen héjú citromnak lereszeljük a héját, (előtte alaposan megmossuk)
2. mayer citromok levét kifacsarjuk
3.a citromléhez hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat,majd vízgőz fölött habverővel addig keverjük folyamatosan még besűrűsödik. Levesszük a tűzről,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vajat.Alaposan elkeverjük, majd üvegbe töltjük. Hűtőben 2 hétig tartható, de szerintem esélye nincs,hogy megérje ezt a kort.😁 Tölthetünk vele omlós kekszeket, piskótatekercset, palacsintát,tortakrémekbe is kerülhet, vagy csak simán elkanalazgatunk belőle nasi gyanánt.