A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. április 4., szerda

Medvehagyma pesto




Kánaán van medvehagyma ügyileg nálunk, ma pestot készítettem,pirítósra kenve  volt a vacsoránk. Nagyon szeretjük. Egy pár üveggel pedig ment a kamrapolcra is, milyen jó lesz majd télen.

Hozzávalók: 

1 nagy maréknyi medvehagymalevél, megmosva , lecsepegtetve majd aprítva
1 nagy maréknyi dió pirítva, majd konyharuhára borítva átdörzsöljük, hogy a héja lejöjjön.
1 dl olívaolaj ( jó minőségű hidegen sajtolt olajat használjunk, én az igaziolívától vásárolom, a facebookon keres rá, csak minőségit árulnak az üzlet Pomázon van)
4 dkg reszelt parmezán sajt
1 teáskanál só.(de ízlés szerint)

A pirított diót géppel összeaprítjuk, majd az aprított medvehagymalevelet olívaolajjal turmixoljuk, reszelt sajtot és a sót  hozzáadva   összekeverjük  . Üvegbe töltjük és a hűtőbe tesszük egy kis időre, az ízek had érjenek össze. Ha télire is akarunk raktározni, a tetejére csurgassunk olajat,hogy betakarja.





pusztamaróti- medvehagymás pogácsa



A hétvégi túránkon  szedet medvehagymából a  legfinomabb, pehelykönnyű pogácsát sütöttem, amivel nem tudunk betelni. Készítsétek el a család kedvence lesz.😋

Hozzávalók:

50 dkg liszt,( félfogós, vagy nagyi titka kelt tésztákhoz való,)
1 jó nagy csokor medvehagymalevél
2 tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
20 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl tej
2 teáskanál só
1 felvert tojás a lekenéshez én 1 csipetnyi sót is teszek hozzá.

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk, fél órát pihentetjük . A medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük és vékony csíkokra aprítjuk. A tésztát lisztezett deszkán  ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, rászórjuk az aprított medvehagymalevél felét , és feltekerjük mint mikor bejglit, vagy csigát készítünk.nyújtófával egy kicsit ellapítjuk, majd félbe hajtjuk,( aki akarja két tekerés között 15 percet pihentetheti a tésztát, én most kihagytam, észre sem lehet venni)  majd ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék aprított medvehagymalevéllel, megint feltekerjük, félbehajtjuk , majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Tetejét éles pengével megcsíkozzuk, közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük, 15 percet pihenni hagyjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb 15 percig.









2018. április 2., hétfő

Medvehagyma túra a Gerecsében




 Nagyon vacak időjárás volt a hétvégén, mondjuk megszokhattuk volna már, ha Húsvét akkor sz@r az idő, eső, szél, hideg, meg minden amit akartok. Programunkat is törölni kellett , a fenébe.....! Na de hétfőre megjött a várva várt napsütés 😀 igaz egy kis széllel tarkítva, de most a túránk során   jól is esett. Gerecse csucsai közé   egy különleges településre  Pusztamarótra vettük korán reggel az irányt, medvehagyma szedéssel egybekötve. Az erdőbe érve amerre a szem csak ellát ,a rengeteg  medvehagyma levélszőnyegként tárul  elénk. Rá is járnak a közelben lakók, az erdőben sok autó parkolt itt-ott, de ez nem jelenti azt, hogy tömeg van, elszórtan   családok  játszanak és  piknikeznek  a fűben, még a többiek medvehagymát szedegetnek. Fejenként 2 kg szedhető hivatalosan, rengeteg finomság fog belőle készülni nálam.
 Tavaszi méregtelenítéshez is  ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos. Egy valódi egészségbomba. Tavasszal téli álmukból ébredő medvéket gyakran kapták medvehagyma-evésen - az állatok a növény segítségével erősítették és méregtelenítették szervezetüket. Innen ered a neve is. Macik is tudják, hogy mi a jó.😀 Egészen április végéig szedhető ez a csodanövény, lényeg, hogy még virágzás előtt szedjük a zsenge leveleket. Hajrá hozzá  mindenkinek.






Aki a méltatlanul kevéssé ismert Pusztamarótot választja úti céljául,nemcsak a természetjárásnak hódolhat ,  hanem megismerheti a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményét , Dobozi Mihály legendáját , megtekintheti a törökök ellen vívott csata áldozatainak emlékművét és a múlt századig lakott település temetőjét is.   A hely szelleme megérint. Pusztamarót a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szívében, távol a lakott települések zajától egy idilli hegyi patak melletti erdő tisztásán fekszik, a Sólyomfészek nevű ifjúsági tábor szomszédságában, ahol szállással,  szerény ellátással télen, nyáron várja az erdő szerelmeseit .